Haberler

Sur'da Artık Silah Değil Müzik Sesi Yankılanıyor

Güncelleme:

9 Mart'ta başarıyla tamamlanan operasyonların ardından hayatın normale döndüğü Diyarbakır'ın Sur ilçesinde silah sesleri yerini şimdiler müzik sesine bıraktı.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, PKK'lı teröristlere yönelik başarılı operasyonun ardından sağlanan huzurla, silah seslerinin yerine müzik yankılanıyor.

HAYAT NORMALE DÖNDÜ

Tarihi ilçe Sur'da, terör örgütü PKK'ya yönelik 28 Kasım 2015'te başlatılan ve 103 gün süren operasyonun 9 Mart'ta başarıyla tamamlanmasından sonra hayat normale döndü. Yeniden eski günlerine kavuşan ilçedeki tarihi konakların ziyaretçi sayısı giderek artıyor.


MÜZİK EŞLİĞİNDE SOHBET KEYFİ

Tarihi konakların bulunduğu sokaklarda müzik sesleri yükselirken, vatandaşlar sağlanan huzur ortamından yararlanarak tarihi ve turistik yerleri geziyor. Vatandaşlar, tarihi konaklarda müzik eşliğinde sohbet etmenin keyfini çıkarıyor.

SİLAH SESİ YERİNİ MÜZİK SESİNE BIRAKTI

Ulu Cami'nin arka tarafında yer alan Diyarbakır Kültür Evi, aylar sonra yeniden müşterilerine hizmet veriyor. Buraya giden dar sokaklarda aylar önce terör saldırıları sonucu duyulan silah sesleri yerine, kulaklarda müzik sesi çınlıyor.


OLAYLAR ÖNCESİNDE TURİZM PATLAMIŞTI

Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği (Diktum-Der) Başkanı ve Diyarbakır Kültür Evi işletmecisi Kenan Aksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmasının kent için milat olduğunu söyledi. Kentte olaylar öncesinde turizm açısından patlama yaşandığını, kültürel faaliyetlerde bulunulan birçok yerin açıldığını ifade eden Aksu, çok sayıda yerli ve yabancı turistin kenti ziyaret ettiğini belirtti.


Diyarbakır'ın zengin kültürü, tarihi, maneviyatı ve medeniyetinin dünyada hiçbir şehirde bulunmadığını savunan Aksu, kentin dünyada "üçüncü mukaddes şehir" olarak bilindiğini kaydetti.

"SUR TÜRKİYE'NİN KALBİDİR"

Tarihi ilçenin, terörün verdiği tahribatın giderilerek eski haline döndürüleceğinden umutlu olduğunu dile getiren Aksu, şöyle devam etti: "Diyarbakır'da artık yavaş yavaş hayat normale dönmeye başladı. İnsanlar, Sur'a akın akın gelmeye başladı. Sur'un normale dönmesi Diyarbakır'ın normale dönmesi, Diyarbakır'ın normale dönmesi de Türkiye'nin normale dönmesi demektir. Onun için Sur ilçesi Türkiye'nin kalbi diyebiliriz."


Terör nedeniyle vatandaşların çok mağdur olduğunu anlatan Aksu, "Diyarbakır'ın büyük insanları bu evlerde büyümüşler. Diyarbakır halkı hiçbir zaman çukur ve barikata taraf olmadı ve tasvip de etmedi. Diyarbakır özüne dönüyor. Biz Diyarbakır ve sokaklarının terörle değil, kültürel faaliyetlerle anılmasını istiyoruz." diye konuştu.


"TERÖR SALDIRILARININ İZİNİ SİLMEMİZ LAZIM"

Sur'da, 1551'den itibaren kentte 14 yıl valilik yapan İskender Paşa tarafından kullanılan konak da aylar sonra tekrar açılarak, ziyaretçilerini ağırlıyor.


İskender Paşa Konağı'nın işletmecisi Seyfettin Mutlu, 5 ay kapalı olan konağı ve müşterilerini çok özlediğini söyledi.

Mutlu, "Buranın tarihi anlatılmaz, gelip burayı görmek lazım. İnsanlarımız gelip peygamberleri, sahabeleri, On Gözlü Köprü'yü, Hasan Paşa Hanı'nı ve Hevsel Bahçeleri'ni görsün." ifadelerini kullandı.







Kaynak: AA / Güncel

İskender Paşa Kenan Aksu Diyarbakır Türkiye Güncel Haberler

Yapı Kredi'nin satışıyla ilgili iddialara Koç Holding'den açıklama var: Görüşmeler sürüyor

Yapı Kredi'nin satışıyla ilgili iddialara Koç Holding'den açıklama var: Görüşmeler sürüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Bursa'da ev sahibiyle tartışan kiracı daireyi patlattı

Bursa'da ev sahibiyle tartışan kiracı daireyi patlattı

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

500

Yorumlar (18)

merve:

yıkılasın sur

7
105
yanıtYanıtla
SUR:

IRKÇI FAŞİST KURBAN OL

yanıt54
yanıt17
BERO:

YALANINIZ BATSIN YALANCI MEDYA

10
6
yanıtYanıtla
PAŞO:

BU GÖRÜNTÜDEN RAHATSIZ OLANLAR VAR BUNA TAHAMMÜL EDEMİYENLER İSTİYORLARKİ HEP KARIŞIKLIK KAN GÖZYAŞI

14
1
yanıtYanıtla
sur zade:

aptalca bir bir haber ufacık bir yer ibrahim macit in eski d bakır turkulerinin çaldığı yer onun için elbirliği ile sur umuzu yaktılar elbirliği birliği ile yok ettiler ELBİRLİĞİ ile anlayana

4
10
yanıtYanıtla
BOŞ VER ONU BUNU,:

SENİN LEŞLERDEN ESER YOK LAN? NEREDE BUNLAR? YOKSA LAĞIMLARDA YAKALANIP LEŞ Mİ OLDULAR?

yanıt5
yanıt3
SUR ZADE:

ÖYLE YA BOŞ VER SEN ONU RUMUZU DARISI SİZE OLSUN

yanıt3
yanıt0
Ahmedinecat:

Ne kana doymaz Faşistsiniz, Analar Babalar ağladıkça, siz çoşuyorsunuz. onlara daDemokratik hak verseydiniz, kimse ölmezdi, birde o Faşist Hitler gibi hepsinin keseceğizDiyordu, korkudan istifa etti.

2
9
yanıtYanıtla
AMED:

ÖKÜZ VE ÖN YARGILISIN

yanıt5
yanıt0
mehmethan:

YALANCININ YALAN HABER YAPANIN. . . . . .

3
8
yanıtYanıtla
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title