Haberler

Sudan Muhalefetinden BM Çıkışı

Sudan muhalefeti BM'den göstericilerin öldürülmesine ilişkin uluslararası araştırma komisyonu kurulmasını talep etti

Sudan Muhalefet Partileri Koalisyonu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a mektup göndererek, "güvenlik güçlerinin göstericiler üzerine ateş açması ve kimi protestocuların öldürülmesi hakkında uluslararası araştırma komisyonu kurulmasını" talep etti.

Koalisyonun Genel Sekreteri Faruk Ebu İsa'nın imzasıyla gönderilen mektupta "General El-Beşir ve Milli Kongre Partisi'nin göstericilere karşı daha fazla güç kullanmasının önüne geçilmesi" istendi.

Mektupta ayrıca Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir hakkında "Uluslarası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) özellikle Darfur'da işlenen savaş suçları nedeniyle yargılama kararı bulunduğu" hatırlatılarak, "Sudan'ın çeşitli kentlerinde barışçıl gösteri yapan protestoculara karşı aşırı güç kullanarak müdahale edilmesinin de yeni bir suç olduğu" vurgulandı.

Koalisyon BM'ye gönderdiği mektupta, Sudan'da gösteriler sırasında öldürülen protestucuların sayısının iki yüzden fazla olduğunu, tutuklu ve kayıp sayısının ise polisin bilgi vermemesi sebebiyle bilinmediğini ifade etti.

Muhalif koalisyon başta eski başbakanlardan Sadık el-Mehdi'nin liderliğindeki Ümmet Partisi, El-Beşir iktidarının eski ortağı Hasan Turabi'nin genel başkanlığını yürüttüğü Halk Kongresi Partisi ve genel sekreterliğini Muhammed Muhtar el-Hatib'in yürüttüğü Komünist Partisi olmak üzere 20 muhalif partiyi temsil ediyor.

Sudan hükümeti tarafından konuya ilişkin resmi açıklama yapılmadı.

Sudan'daki protestolar

Sudan, Ömer el-Beşir'in askeri darbe ile iktidara geldiği 1989 yılından beri düzenlenen en büyük protestolara sahne oluyor. Sudan hükümetinin akaryakıt fiyatlarındaki sübvansiyonu kaldırmasına tepki gösteren halk, ülkenin çeşitli kentlerinde 22 Eylül'den bu yana kararı protesto ediyor.

Gösterilerde resmi rakamlara göre şu ana kadar 70 kişi hayatı kaybetti. Muhalefet ise bu rakamın en az 200 olduğunu öne sürüyor.

Sudan hükümeti ise ölümlerden "göstericilerin arasına sızmış teröristler"i sorumlu tutuyor.

Resmi rakamlara göre tutuklu bulunan 600 kişiden onlarcası salıverilirken onlarcası da mahkemeye çıkarılarak hapis, kırbaç ve para cezasına çarptırılmıştı.

Ümmet Partisi Genel Başkanı Sadık el-Mehdi bayram hutbesinde "hükümetin olayların araştırılması için güvenilir bir araştırma komisyonu kurmaya yanaşmaması halinde şehitlerin katillerinin cezasının verilmesi amacıyla BM'ye başvuracaklarını" söylemişti.

Öte yandan Sudan İçişleri Bakanlığı 2 hafta önce araştırma komisyonu kurduğunu duyurmuştu ancak henüz protestolar sırasında yaşanan ölümlere ilişkin rapor açıklanmadı. - Hartum

Kaynak: AA / Güncel

Darfur Sudan Politika Güncel Haberler

Fatih Karagümrük Süper Lig'e veda etti

Fatih Karagümrük Süper Lig'e veda etti

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan: Görüntüler 7 yıl öncesine ait, tamamıyla aile ortamı

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan: Görüntüler 7 yıl öncesine ait, tamamıyla aile ortamı

title