Haberler

Su kuşlarına Amerikan usulü yuva GÜMÜŞHANE

Su kuşlarına Amerikan usulü yuva GÜMÜŞHANE

Su kuşlarına Amerikan usulü yuva - GÜMÜŞHANE

Su kuşlarına Amerikan usulü yuva

- Su kuşlarını yaban hayvanlarının saldırılarından korumak amacıyla ilk kez Amerika'da uygulanan, Türkiye'de de denenmeye başlanan "su kuşları için yapay yuva" yöntemi, Gümüşhane'de hayata geçirildi - Gümüşhane Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mazlum: "Şube Müdürlüğümüzce karaya yuva yaparak kuluçkaya yatan su kuşlarının tehlikeden uzak şekilde üremelerini sağlamak amacıyla Köse ilçesinin Salyazı ve Akbaba göletleri ile Kelkit Çayı gibi sulak alanlara 10 yapay kuş yuvası yerleştirildi"

GÜMÜŞHANE (AA) - İBRAHİM ÖZDEMİR - Su kuşlarını yaban hayvanlarının saldırılarından korumak amacıyla ilk kez Amerika'da uygulanan, Türkiye'de de denenmeye başlanan "su kuşları için yapay yuva" yöntemi, Gümüşhane'de hayata geçirildi.

Gümüşhane Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Emel Mazlum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, kuşların göç yolları üzerinde önemli bir köprü görevi üstlendiğini belirtti.

Her yıl milyonlarca kuşun dinlenmek, kuluçka yapmak veya kışı geçirmek üzere yurdun çeşitli yörelerindeki sulak alanlara gelerek kıtalar arası yolculuklarını sürdürdüğünü ifade eden Mazlum, şunları söyledi:

"Milyonlarca göçmen kuşun uzun mesafeler kat ederek yaptığı yolculuklar insanlar için hayati değer taşır. Kuşlar zararlı böceklerin baş düşmanıdır. Karaların çoğunun bulunduğu kuzey bölgelerine göç etmeselerdi ve yılın dörtte üçünü burada geçirmeselerdi, haşereler buralarda muazzam bir bitki katliamı yapardı. Bahar aylarında milyonlarca böcek, bitkiler üzerine yumurta bırakır. Bunlardan çıkan tırtıllar, kuşlar tarafından yenilerek kontrol altında tutulur. Çeşitli kurtçuk, böcek ve yumurtalarını yiyerek mutlak bir kıtlığın önüne geçerler."

Martı, şahin, saksağan gibi yırtıcı kuşlar ile çakal, tilki, yabani köpek, saz kedisi, kunduz, gelincik ve sansar gibi memelilerin, karaya yuva yaparak kuluçkaya yatan su kuşlarının özellikle üreme döneminde ciddi kayıplar vermesine neden olduğuna dikkati çeken Mazlum, bu yırtıcılarla farklı yöntemlerle mücadele edildiğini anlattı.

İlk kez Amerika'da uygulamaya konulan, Türkiye'de de denenmeye başlanan "su kuşları için yapay yuva" yöntemini Gümüşhane'de hayata geçirdiklerini kaydeden Mazlum, "Şube Müdürlüğümüzce karaya yuva yaparak kuluçkaya yatan su kuşlarının tehlikeden uzak şekilde üremelerini sağlamak amacıyla Köse ilçesinin Salyazı ve Akbaba göletleri ile Kelkit Çayı gibi sulak alanlara 10 yapay kuş yuvası yerleştirildi. Ayrıca tespiti yapılacak sulak alanlara 8-10 yapay kuş yuvası yerleştireceğiz" dedi.

- Yuva hasırı Mersin'den getiriliyor

Yapay kuş yuvasının dairesel şekilde, 30 santimetre çapında ve 120 santimetre uzunluğunda olduğunu belirten Mazlum, "Yuva yapımında tel örgü kullanılıyor. 30 santimetre çapındaki tel örgünün üzerine Mersin'den getirttiğimiz hasır sarılmaktadır. Hasırın hasar görmemesi için dış kısmına da doğa rengine uygun ayrı bir tel örgü sarılmaktadır. Demir kazık üzerine monte edilen yuva, sulak alanlara yerleştirilmektedir. Hasır dışındaki tüm işlemler Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğümüz elemanlarınca yapılmaktadır" diye konuştu.

Mazlum, üreme dönemlerinde gerek göç eden kuşların gerekse mevcut popülasyonun korunması gerektiğini, bu nedenle popülasyonu izleyeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Gümüşhane Salyazı Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title