Haberler

Su Krizi, İşbirliğine Yol Açmalı

Güncelleme:

Uluslararası Su Konferansı 'Mavi Barış' için toplandı.

Geleceğin dünyasının en önemli problemi olarak gösterilen su sorunu, yurtiçi ve yurtdışından birçok uzman, akademisyen, siyaset adamı ve gazetecinin katılımıyla masaya yatırıldı.

Turkish Review Dergisi'nin ev sahipliğinde düzenlenen "Ortadoğu'da Mavi Barış – Uluslararası Medya Konferansı" nda gelecekte yaşanacak su krizine yönelik uyarılarda bulunuldu. Konferansta mevcut trendlerin devam etmesi halinde su zengini ülke kalmayacağının altı çizildi ve Ortadoğu ülkeleri su kaynaklarının yönetişimi ve su konusunda haber yapan gazetecilerin bir network kurması çağrısında bulunuldu.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Turkish Review Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Kerim Balcı, amaçlarının su konusundaki bilgi paylaşımı yoluyla su konusuna çözüm üretecek üst yapıların ortaya çıkmasını sağlamak olduğunu söyledi. Balcı bu üst yapıların zamanla diğer sorunların da üstesinden gelebileceğini kaydetti. Dünyanın Soğuk Savaş sonrasında yep yeni bir sözlüğe ihtiyaç duyduğunu söyleyen Balcı, bu sözlükte Mavi Barış diye bir kelimenin olmasını arzu ettiklerini kaydetti. Balcı bu ihtimale bir örnek olarak kömür ve çelik üretimi konusunda bir araya gelen beş ülkenin zamanla Avrupa Birliğini ortaya çıkarmış olmasını gösterdi.

Stratejik Öngörü Grup Başkanı Dr. Sundeep Waslekar ise, su konusunun hali hazırda kriz boyutunda olduğunu, bu krizden çatışmanın da barışmanın da çıkabileceğini söyledi. Waslekar, tercihin bölge halklarında olduğunun altını çizdi ve medyayı su ile alakalı daha barışçıl ve yapıcı bir dil kullanmaya çağırdı. İstanbul Üniversitesi Hidrojeoloji Mühendisi Prof. Dr. Murat Özler ise, yakın bir gelecekte Ortadoğu'yu ve Türkiye'yi etkileyecek bir global iklim değişliği yaşanacağına dikkat çekti. Bu yüzyılın sonunda bölgeyi ciddi bir kuraklık beklediğini belirten Özler, acil önlem uyarısında bulunarak şunları söyledi: " Yakın bir gelecekte kuraklık gittikçe artacak ve su kaynakları azalacak. Bu da yağışın daha az buharlaşmanın daha fazla olması, yeraltı sularının hızla tükenmesi demek. Bu azalma yüzyılın sonunda yüzde 20'nin altına düşeceği tahmin ediliyor." Ekvatora ve Ortadoğu'ya gittikçe kuraklığın daha etkili olacağının altını çizen Özler, Ortadoğu'ya suyun kaynağı Türkiye'de bulunan Dicle ve Fırat üzerinden gittiği hatırlatarak sözlerine şu şekilde devam etti: "Şöyle bir gerçek var ki, Türkiye'nin şu an ki nüfusu 75 milyon ve yaklaşık 20-30 yıl sonra 100 milyona ulaşması bekleniyor. Nüfus artışı ile yağış ve kullanma suyu miktarındaki değişme nedeniyle su azalacak. Bir yandan tüketim artacak. Şu anda kişi başına düşen kullanma su miktarı 1400 metre küp, gelecekte 700-800 metre küpe düşecek. Gelecekte su fakiri durumuna geleceğiz."

İki gün boyunca sürecek konferansa, aralarında İsviçre Global İşbirliği Yönetim Kurulu Başkanı Michel Mordasini, İsveç Büyükelçiliği Ateşesi Annika Palo, Gulf News Ortadoğu Masası Şefi Abbas al-Lawati All4Syria Editörü Dr. Ayman Nour, Jordan Times Genel Yayın Yönetmeni Samir Barhoum, Kürdistan News Gazetesi Editörü Stran Abdullah, Al-mayadeen Televizyonu Yazarı Haytham Mouzahem, Hürriyet Daily News eski Editörü David Judson, Al Jazeera Türk Editörü Ayşe Karabat, Türkiye Devlet Su İşlerinden Uzmanı, Türk Su Enstitüsü Başkanı Dr. Ahmet Saatçi, Avusturya Danube Havzası Yönetici Asistanı Phillip Weller, İsviçre Rhine Hidrolojik Komisyonu eski Başkanı Prof. Dr. Manfred Spreafico, DSİ Eski Genel Müdürü, ve Dünya Su Konseyi Türkiye Başkan Yardımcısı Prof. Doğan Altınbilek, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlter Turan, Lübnan, Litani Su İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Selim Catafago, Irak Meclis Üyesi Safia Al Suhail, Hürriyet Daily News Köşe Yazarı Iman Al Fares, Editor, Al Rai Gazetesi Editörü katıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Kerim Balcı Abdullah Al Türkiye Özler Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sinan Ateş'in eşiyle görüşecek olmasına Bahçeli'den ilk yorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sinan Ateş'in eşiyle görüşecek olmasına Bahçeli'den ilk yorum

Hizbullah ile İsrail gerilimi artarak devam ediyor! Sınırda şimdiye kadarki en derin saldırı yapıldı

Hizbullah ile İsrail gerilimi artarak devam ediyor! Sınırda şimdiye kadarki en derin saldırı yapıldı

Ambulansa yol vermediler, yetmedi önünü kesip kapıyı açtırdılar! Nedeni pes dedirtti

Ambulansa yol vermediler, yetmedi önünü kesip kapıyı açtırdılar! Nedeni pes dedirtti

Bakmadan Geçme

Murat Yıldırım, Teşkilat dizisinden ayrıldı mı? Murat Yıldırım Teşkilat dizisinden neden ayrıldı? GÜL HASTALIĞI NEDEN OLUR? Gül hastalığı nedir? Jose Mourinho, Fenerbahçe'de kimi istiyor? Mourinho'nun "mutlaka kalmalı" dediği futbolcu kim? İL DIŞI TAYİN SONUÇLARI AÇIKLANDI! MEB tayin sonuçlarına nereden bakılır? İl dışı tayin sonuçları sorgulama ekranı! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sinan Ateş'in eşi ile görüşecek mi? Devlet Bahçeli ne dedi, ne yorum yaptı? DGS SINAV YERLERİ AÇIKLANDI MI? DGS sınav giriş yerleri nereden, nasıl öğrenilir? Schengen vize ücreti ne kadar oldu? Schengen vize ücretine ne kadar zam geldi? Schengen öğrenci vize ücreti ne kadar? MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI BAYRAMDAN ÖNCE YATACAK MI? Haziran ayı emekli maaşları erken mi yatacak? Zekat vermek farz mı, kimlere farzdır? Zekat vermek için hangi şartlar gerekir? Serkay Tütüncü, Zeynep Bastık'la olan ilişkileri hakkında ne söyledi? Serkay Tütüncü ve Zeynep Bastık sevgili mi? SON DAKİKA: Son depremler nerede oldu? 11 Haziran Salı günü deprem oldu mu? MSÜ TERCİH SONUÇLARI AÇIKLANDI MI? MSÜ tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? Kurban kesmek farz mı, sünnet mi? Kurban kesmek ibadet midir, şartı nedir? Bayramda neresi gezilir? İzmir'de Kurban Bayramı tatilinde gezilecek yerler neresi? İBB Şehir Hatlarında yaz tarifesi başladı mı? İBB Şehir Hatları sefer sayıları ve hatları yayınlandı mı? İBB Şehir Hatlarında yaz tarifesi!
Aydın'da kızını sınava yetiştirmeye çalışan sürücü, trafik polisleriyle tartıştı! Valilik harekete geçti

Aydın'da kızını sınava yetiştirmeye çalışan sürücü, trafik polisleriyle tartıştı! Valilik harekete geçti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title