Haberler

Siirt - Türk Aydınlardan Kürt Sorununa Çözüm Çağrısı

Lkay Akaya, Yazarlar Ömer Laçiner, Ahmet Nesin, Ayşegül Devecioğlu, Akademisyen Bekir Berat Özipek, Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Bilge Contepe Gibi İsimlerin Bulunduğu 16 Kişilik Türk Aydın Grubu, Belediye Başkanı Selim Sadak'ın Davetlisi Olarak Geldikleri Siirt'te Kürt Sorunu Konusunda Çözüm Çağrısı Yaptı.

LKAY Akaya, yazarlar Ömer Laçiner, Ahmet Nesin, Ayşegül Devecioğlu, Akademisyen Bekir Berat Özipek, Yeşiller Partisi eş sözcüsü Bilge Contepe gibi isimlerin bulunduğu 16 kişilik Türk aydın grubu, Belediye Başkanı Selim Sadak'ın davetlisi olarak geldikleri Siirt'te Kürt sorunu konusunda çözüm çağrısı yaptı.

Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak'ın davetlisi olarak gelen aydınlar, geceyi Siirt'in Aydınlar İlçesi'ndeki Botan Vadisi kenarında bulunan Tillo Kalesi'nde geçirdi. Tillo Kalesi'nde İlkay Akkaya ve yerel sataçılar konuklara mini konser verdi. Konuklarına Siirt'in yöresel yemeği perde pilav ve büryan ikram eden Belediye Başkanı Sadak, daha sonra gece boyunca misafirlerle birlikte Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti. Başkan Sadak, kendisinin Kürt ancak Türkiyeli olduğunu belirterek, "Çok zengin bir toplumuz. Bu sorunu çözerek Ortadoğu'ya önderlik yapacak güçteyiz" dedi. Gelen heyet adına basın açıklaması yapan Doç. Dr. Ferhat Köse ile Sanatçı İlkay Akkaya sorunun sadece Kürtler'e ait olmadığını belirterek bu sorunun aynı zamanda Türkler'in de olduğunu söyledi. Bu sorunun çeyrek asırdan bu yana devam ettiğini anlatan eden Akkaya, çözümsüzlüğü şiddeti giderek arttırdığını belirtirken şöyle dedi:

"Bu hayati eşikte, 'Siirt Barış Çadırı'nda buluştuk. Sorunların çözümü için, hukuk ve adalet ekseninde, temel hak ve özgürlüklerin tüm yurttaşlar için sağlandığı yeni toplumsal sözleşmeye duyulan ihtiyaç açıktır. Eşitlik ve kardeşlik temelindeki gönüllü beraberlik böyle sağlanabilir. Sorunun çözümünde şiddette ısrar edilmesi insanlarımız arasında ayrışmayı arttırmakta, şiddet korkunç sarmal halinde yeniden şiddeti üretmektedir. Bu şiddetin artık durmasını istiyor ve birbirimizden kopmak istemiyoruz. Köklerimiz aynı topraklardan besleniyor. Kürtler'in sorunu bizim de sorunumuzdur. Türkiye'nin dört yanından gelen bizler, tüm kamuoyuna, Meclis'e, hükümete, bütün siyasi partilere, sivil toplum ve tüm toplum kesimlerine sesleniyoruz. Sorunun çözümüne katkı sunabilecek hiçbir unsuru dışlama lüksümüz yoktur. Bu sorunu barış ve diyalog ekseninde çözmeyenler, sorunun getireceği olumsuz sonuçların altında hep beraber ezileceklerdir. Çözümsüzlükte ısrar etmenin hiçbir manası kalmamıştır; ellerin tetiklerden hemen şimdi çekilmesini istiyoruz. Bugün barış için adım atmak riskli görünüyor olabilir. Öfkenin diliyle konuşmamak cesaret gerektiriyor olabilir. Ancak, şimdiye kadar ödenen bedeller göz önüne alındığında, barış yönünde irade göstermek, her zaman olduğu gibi en büyük cesarettir ve en yararlı sonucu sağlayacaktır."

Sanatçı Akkaya ve beraberindekiler, operasyonların ve silahlı eylemlerin son bulması için sorumlululara çağrıda bulunarak, bu konuda irade göstermeye ve adım atmaya davet etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları...
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title