Haberler

Seyit Tümtürk'den Vali Oğuz'a Ziyaret

Güncelleme:

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği, Dünya Uygur Kurultayı Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, SDÜ Milli Kültür Topluluğu Başkanı Raşit Ulaş Çetinkaya ile birlikte Vali Memduh Oğuz'u makamında ziyaret etti.

Doğu Türkistan'daki 35 milyon Müslüman Türk soydaşının ve muhaceretteki 2.5 milyon Doğu Türkistanlı soydaşın selam ve saygılarını getirdiklerini ifade eden Seyit Tümtürk; "Çin işgalindeki 35 milyon nüfusuyla Doğu Türkistan aziz bir vatanımız olup, Türk dünyasının ayrılmaz bir parçasıdır.

1949 yılında komünizmin işgaline uğrayan Doğu Türkistan'ı her hafta bir ilimizi ziyaret ederek bu konferanslarla anlatmaya çalışıyoruz. Burada Sayın Valimizin Doğu Türkistan'la ilgili bizi umutlandıran vecih sözleri bizi umutlandırdı. Bizi kabul ettikleri için kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

Vali Oğuz; "Haksızlık her zaman yenilmeye mahkûmdur"

Ziyaretten duymuş olduğu memnuniyeti ifade eden Vali Memduh Oğuz; "Doğu Türkistan meselesi, önemli bir dünya meselesidir, çünkü bugün bütün dünya tarafından biliniyor ki burada esaret söz konusudur. Bu esirliğin, köleliğin çağdışı kabul edildiği bir dünyada büyük bir millet orada esaret altında yaşamaktadır ve zulümle karşı karşıyadır.

Bu bakımdan milli bir mesele değil, bir insanlık meselesiyle karşı karşıyayız. Temel insan haklarından mahrum bırakılan büyük bir mücadelenin yapıldığı coğrafyadan söz ediyoruz, o nedenle güçlü savunuculara ihtiyaç vardır. Rahmetli İsa Yusuf Alptekin bu savunuculardan biriydi. İletişim imkansızlıkları içinde o dönemde bu davayı anlatmaya çalıştı ve saygın bir hatıra bıraktı.

Şimdi sizler bu meseleyi anlatmaya çalışıyorsunuz. Bu ırkçı bir dayanışma değildir. Orada büyük bir halk kendi tabi haklarını yaşayamıyor ve sürekli asimilasyon politikasıyla mukaddeslerini yaşayamamaktalar.

Bizim inancımız şudur; hak ile haksızlığın mücadelesinde kendi istikametlerinde sağlam bir şekilde hakkı savunanların daima muvaffak olacağıdır. Zulüm ne kadar güçlü olursa olsun sonunda teslim olacaktır ve bu dünya kurulalı beri bu şeklide cereyan etmiştir.

Vali Oğuz; "Doğu Türkistan'la Anadolu bir elmanın iki yarısı gibidir"

Doğu Türkistan Türkiye'de çok bilinen ama ayrıntısının tam olarak bilinmediği bir mevzudur. Mesela oradakilerin tamamının Anadolu insanının düşünce yapısında ve aynı inanç yapısında oldukları bazen bilinmeyebilir. Doğu Türkistan'la Anadolu bir elmanın iki yarısı gibidir, hiçbir ayrılığı ve gayrlığı olmadan bu kadar bir birlerine bu kadar yakındırlar. Aynı zamanda inançları itibariyle de çok sağlamdırlar, yıllardır süren komünist rejim bile onların inançlarına tesir edememiştir, bu çok önemlidir.

Dünya bu meselede muhakkak bir gün hakkı teslim edecektir, oradaki kardeşlerimiz sizlerin desteğiyle, bizim desteğimizle ve tabi en önemlisi de Cenabı Allahın takdiriyle inşallah hürriyetlerine kavuşacaklar" dedi.

Ziyaret karşılıklı iyi dilek ve temennilerle sona erdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ulaş Çetinkaya Doğu Türkistan Memduh Oğuz Uygur Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title