Haberler

Şanlıurfa Mutfağı Dünya Mirası Olmaya Aday

Dünyada daha önce sadece 5 şehrin elde edebildiği "UNESCO'nun Dünya Gastronomi Şehri" unvanına Şanlıurfa aday oldu.

Şanlıurfa, dünyada daha önce sadece 5 şehrin elde edebildiği "UNESCO'nun Dünya Gastronomi Şehri" unvanını alabilmek için adaylığını açıkladı.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO), Ticaret Borsası ve Şanlıurfa Turizm Platformu öncülüğünde oluşturulan ekip, adaylık başvurusu için UNESCO yetkilileri ve milli şeflerle bir araya geldi. Adaylık sürücüsünde yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi alışverişinde bulunuldu.

UNESCO Almanya Milli Komite Üyesi Faruk Şen, ŞUTSO konferans salonunda düzenlenen toplantıda, Türkiye gastronomiyle ilgili ciddi araştırmaların yapılmadığını ifade etti.

Türkiye'de birçok ekonominin bulunduğunu, bunların en önemlisinin gastronomi ekonomisi olduğunu vurgulayan Şen, Şanlıurfa'nın mutfak kültürüyle birçok ülkeden daha iyi olduğunu belirtti.

Şanlıurfa çok zor bir işe girdiğine işaret eden Şen, şöyle konuştu:

"Çok az bir zamanda çok güç bir işe giriyoruz. UNESCO'da 192 ülke var. Bu Birleşmiş Milletler'de olduğu gibi prosedürü oldukça güç. UNESCO kültür varlıklarını 1972 yılından itibaren ele alıyor. Almanya 1948 yılında kuruldu, 54 yerini UNESCO Dünya Kültür Mirası olarak tanıttı. Biz de ise maalesef 9 yeri kültür ve tabi varlık olarak tanıtmışız. Bu Türkiye için büyük bir ayıp. Bunun nedenlerine bakarsak, bugüne kadar doğru dürüst bir dosya ile gitmedik. Şanlıurfa'nın Unesco'ya aday olması gurur verici. Dünya bugüne kadar 936 tane milli kültür mirası var. Bizim sadece 9 tane olması bizim için ayıptır."

Türk Mutfağı yanlış tanıtılıyor

Türkiye Aşçıları ve Şefleri Federasyonu Başkanı Yalçın Manav da Türk mutfak kültürünü dünyaya tanıtmak amacıyla çeşitli etkinlik ve yarışmalar düzenlediklerini söyledi.

Dünyanın birçok ülkesinde Türk mutfağının yanlış tanıtıldığını ileri süren Manav, "Dünya'da 3 mutfak var diyorlar. Çin, Fransız ve Türk Osmanlı Mutfağı. Çin mutfağının tümü su ürünlerine dayanır. Fransız mutfağında yemekler sosla lezzetlendirilir. Koymadığınız zaman yiyemezsiniz. Bizde farklı örneğin bin yıl önce yapılan Mevlana pilavında o zaman ne domates vardı, ne de patlıcan var;  ancak o günü şartlarıyla yemeği lezzetlendirmek için badem, nar ekşisi, kayısı gibi malzemeler katılıp, pilavlar yapılıyordu. Kendimize has lezzetlerdir. Dünyanın birçok yerinde çoğu zaman bakıyoruz ki Türk mutfağı döner gibi yemeklerle tanıtılıyor. Türk Mutfağını dönerle tanıtılamaz, bizler federasyon olarak her zaman bu tür yanlışların önüne geçmeye çalışıyoruz. İnanıyorum ki Şanlıurfa yemek kültürüyle Türkiye'ye en güzel şekilde temsil edecek" şeklinde konuştu.

Şanlıurfa'nın tarihi, kültür ve turizmi hakkında katılımcılara bilgi veren ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin ise Şanlıurfa'nın "Unesco'nun Dünya Gastronomi Şehri" ünvanını alacağına inandığı kaydetti.

"UNESCO'nun Dünya Gastronomi Şehri" unvanın sonuçları 30 Kasım 2014'te açıklanacak. - Şanlıurfa

Kaynak: AA / Güncel

Şanlıurfa Almanya Türkiye Unesco Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Bakmadan Geçme

Sefer görev emri nedir? Sefer görev emri e-devlet üzerinden nasıl sorgulanır? Seferberlik Kararnamesi 22 Mayıs Salı 2024! Yeni seferberlik kararları neler? 22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 22 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 22 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 22 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 22 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
Anlaşma tamam gibi! 1. Lig takımı Adanaspor satılıyor

Anlaşma tamam gibi! 1. Lig takımı Adanaspor satılıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title