Haberler

Şanlıurfa Kaymakam Çiftçi: Suruç 210 Bin Suriyeliyi Misafir Etti

Şanlıurfa'da, 'Geçici Koruma Kanunu ve Geçici Koruma Altındaki Yabancıların Çalışma İzni' konferansında konuşan Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, "Bütün Avrupa'nın kabul ettiği 125 bin mülteci karşısında çaresiz kaldığı bir ortamda biz 100 bin nüfuslu Suruç'ta 210 bin Suriyeli mülteciyi misafir ettik" dedi.

Şanlıurfa'da, 'Geçici Koruma Kanunu ve Geçici Koruma Altındaki Yabancıların Çalışma İzni' konferansında konuşan Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, "Bütün Avrupa'nın kabul ettiği 125 bin mülteci karşısında çaresiz kaldığı bir ortamda biz 100 bin nüfuslu Suruç'ta 210 bin Suriyeli mülteciyi misafir ettik" dedi.

Şanlıurfa'da, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi (IMPR) ile Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü tarafından 'Geçici Koruma Kanunu ve Geçici Koruma Altındaki Yabancıların Çalışma İzni' konulu konferans düzenlendi. GAP Tarımsal Araştırma Merkezi'nde düzenlenen konferansa; Şanlıurfa Vali Yardımcısı Ufuk Akıl, Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sait Kaya, Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, Göç İdaresi Müdürü Ensar Şener, Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi Bölge Koordinatörü Hüseyin Demir, çeşitli yardım kuruluşu yöneticileri ile eğitim merkezi yöneticileri katıldı. Konferansın açılış töreninde konuşan Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, IŞİD'in Kobani'ye saldırısından kaçarak Türkiye'ye sığınan 210 bin Suriyeliyi 100 bin nüfuslu ilçelerinde misafir ettiklerini söyledi. Şanlıurfa nüfusunun üçte birine denk gelen 529 bin Suriyeliyi misafir eden Şanlıurfalıların dünyada büyük bir misafirlik destanı gösterdiğini belirten Kaymakam Çiftçi şunları söyledi: "Suruç'un karşısındaki PYD denetimindeki Kobani'ye, 2014 yılında IŞİD militanları saldırmıştı. IŞİD'in saldırısı sırasında evlerini terk eden 210 bin kişi sınırı geçerek Türkiye'ye sığındı. Güvenli bir şekilde bir hafta içerisinde 100 bin nüfuslu Suruç ilçesine 210 bin Suriyeli yerleşti. Bütün Avrupa'nın kabul ettiği 125 bin mülteci karşısında çaresiz kaldığı bir ortamda biz 100 bir nüfuzlu Suruç ilçesinde 210 bin Suriyeli mülteciyi misafir ettik. Suriye sorunu artık sadece bölge ülkelerinin ve Suriye'yi etkileyen bir sorun değil, bütün dünyanın sorunu haline gelmiş durumdadır. Bu süre içerisinde ülkemiz 3 milyonun üzerinde Suriye'den gelen misafiri geçici koruma altına almış ve onların bütün hizmetlerine koşturmanın yanında, yine Suriye içerisinde kalan oradaki mazlum insanlara da yardım götürme noktasında büyük bir gayret ve çaba içerisindedir. İlimiz Şanlıurfa Suriye'deki göçten en çok etkilenen illerin başında yer alıyor. Şu anda tam rakam olmasa da 529 bin civarında Suriyeli misafiri misafir eden nüfusunun üçte biri kadar bir kitleyi misafir eden bir il konumundadır. 5 ayrı ilçede, 5 ayrı Suriyeli kampına ev sahipliği yapan ve bu kamplarda da 109 bin civarında misafiri misafir eden ve her türlü sorunlarıyla uğraşın bir il durumundayız. Hem ülkemiz ve hem de ilimiz, bütün bu çabayı insanlık onurunu kurtarmak için yapıyor. Modern dünyada bu kadar büyük bir sorunu görmezlikten gelindiği bir yerde ülkemiz ve insanlarımız STK'larla beraber bütün insanımız bu insanlık adına bu yaşanan vahşeti ve sıkıntıları gidermek için çaba sarf ediyor. Aslında ülkemizin insanlarımızın ve ilimizin yaptığı bir insanlık kahramanlığıdır. Bir misafirlik destanıdır."

Konuşmaların ardından Suriyelilerin istihdamı, kayıt dışı çalışanlarla ilgili yaptırımlar, geçici koruma altındaki yabancıların çalışma izin başvuru koşulları ve son dönemde getirilen yenilikler anlatıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Abdullah Çiftçi Şanlıurfa Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title