Haberler

Samsun'da 810 Dava Dosyasında Uzlaşı

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu, 2014 yılında 2 bin dava dosyasından 810’unda tarafları uzlaştırarak toplumsal barışa katkı sağladı.

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu, 2014 yılında 2 bin dava dosyasından 810'unda tarafları uzlaştırarak toplumsal barışa katkı sağladı.

Adalet Bakanlığı'nın önerisi Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun'un desteğiyle Samsun Cumhuriyet Savcılığı Uzlaştırma Bürosu, çalışmalarıyla toplumsal barışa öncülük etti. Uzlaştırma Bürosu'nda görevli uzlaştırıcılar sayesinde basit suçlardan dolayı birbirlerinden şikayetçi olan vatandaşlar, adliye koridorlarından barışarak ayrıldılar.

Uzlaştırma Bürosu'ndan Sorumlu Cumhuriyet Savcısı Yakup Aydın, 2014 yılında 2 bin dava dosyasından 810'unda taraflar arasında anlaşma ve barışma sağlayıp, hem bir mahkemenin bir yıllık dava dosyası sayısını ortadan kaldırdıklarını hem de her dava için hazineye 700 lira ile bin lira arasında kar sağladıklarını söyledi.

Dava konusu olan tarafları ikna ile barıştırdıklarını ifade eden Savcı Yakup Aydın, "Bazı tür suçlarda tarafların mahkemelerde aylarca uğraşmalarının önü geçmek istedik. Çok basit suçlar olması nedeniyle devletin yükünü de hafifletmek için ve toplumsal barışı sağlamak amacıyla uzlaşma uygulamalarını icraata geçirdik. Tarafları bu konuda bilgilendirip ikna etmek suretiyle uzlaşmaya yönlendirdik. Bizim adliyemizde uzlaştırma odalarımız ve uzlaştırıcılarımız var. Bu tür suçların işlenmesi halinde bir soruşturma yapılıyor. Savcı tarafından açılan bazı suç dosyalarını uzlaştırıcılara gönderiyoruz. Kişiler uzlaştırıcılar odasına çağırıyor. Bu tür suçlarda uzlaşma olmadığı takdirde ne gibi sonuçlar olabileceği konusunda taraflar bilgilendiriliyor. Taraflar bu bilgilendirme karşısında uzlaşmaya ikna oluyorlar. En azında maddi zarar varsa bunun telafisi gündeme geliyor. Manevi zarar da ise bir küçük özür bile uzlaşmayı sağlıyor. Uzlaştırıcımız resmi bir tutanak düzenliyor. Cumhuriyet savcısı bu tür tutanakları uygun gördüğü takdirde imzalıyor. Uzlaşma sağlandığı için mahkemeye dava açılmıyor ve takipsizlik kararı veriliyor. Uzlaşan taraflar bu olaydan dolayı birbirlerine karşı tazminat davası açma hakları yoktur. Bu konuda kendilerini bilgilendiriyoruz. Savcı tarafından onaylanan uzlaşma tutanağı mahkeme kararı hükmündedir" dedi.

Savcı Yakup Aydın şunları söyledi: "Bu uygulamaya onarıcı adalet deniliyor. Hem kin de ortadan kalkıyor. Vatandaşta memnun oluyor. Dava açmak için duruşmaya katılmak için duruşma salonları önünde mahkeme koridorlarında da beklemekten de kurtuluyor. Bir özür dilemekte uzlaşma gerekçesi olabiliyor. Tazminat veya bir kamu kurumuna yapılan bağışta uzlaşma konusu oluyor. Makul her türlü talebi değerlendiriyoruz. Kızılay'a, Mehmetçik Vakfı'na bağış yapmak kaydı ile uzlaşmak isteyenler oldu. Bu vatandaşlar bağışlarını yaptılar ve biz de uzlaşmayla sonuçlandırdık. Hatta özürlü bir kişi vardı. Uzlaşmada mağdurdu. Şüpheli ona sakat arabası aldı ve uzlaştılar. Vatandaşın bir tanesi elinde çiçekle geldi. Uzlaşma odasında mağdura bir buket çiçeği sundu ve uzlaşma olumlu sonuçlandı. Bir özür dilemek gerektiğinde o vatandaş için çok önemli oluyor. Hatta bir tane talep vardı bir okulun bahçesine 30 tane ağaç dikmek suretiyle uzlaşma konusu gündeme gelmişti. Okulun bahçesine şüpheli ağaç dikti ve uzlaştılar."

TOKAT ATIP UZLAŞMAK İSTEDİ

Hukuka uygun olmayan uzlaşma taleplerini kabul etmediklerini ifade eden Savcı Aydın, "Bir defasında bir müşteri kendisine tokat atan kişiye tokat atıp uzlaşmak istedi ve biz hukuka aykırı olduğu için kabul etmedik" diye konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Başsavcılığı Adalet Bakanlığı Samsun Aydın Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title