Haberler

Sahte İçki Zehirlenmeleri Salgın Hastalık Gibi"

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Hilal, sahte ve kaçak içki konusunda dikkatli olunması uyarısında bulunarak geçen yıl ekim ayından itibaren Adana Adli Tıp Kurumundaki otopsi sonuçlarına göre, metil alkole bağlı 30 ölümün...

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Hilal, sahte ve kaçak içki konusunda dikkatli olunması uyarısında bulunarak geçen yıl ekim ayından itibaren Adana Adli Tıp Kurumundaki otopsi sonuçlarına göre, metil alkole bağlı 30 ölümün yaşandığının belirlendiğini bildirdi.

Adana Tabip Odasından yapılan açıklamada, görüşlerine yer verilen oda yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Hilal, sahte içki yapımında kullanılan metil alkolün sanayi veya "odun alkolü" olarak bilindiğini, sanayide çözücü olarak kullanıldığını ve antifiriz gibi maddelerin içeriğinde de yer aldığını belirtti.

Metil alkolün insanlarda isteyerek veya kaza sonucu alımı sonucu ciddi zehirlenmelere yol açtığını hatırlatan Hilal, "Metil alkol deriden ve sindirim sisteminden hızla emilerek karaciğer üzerinden zehirleyici etkisini gösterir. Bulguları ilk olarak diğer alkol zehirlenmelerinde olduğu gibi bulantı kusma, karın ve baş ağrısıdır. Daha sonra çift görme ve körlük meydana gelir. Bu tablo, kalp yetmezliği, akciğerlerin su toplaması, koma ve ölümle seyreder. Tedavi ile kurtulanlarda körlük, karaciğer yetmezliği ve parkinson benzeri sendrom oluşabilir." ifadesini kullandı.

Hilal, vatandaşların kaçak ve sahte içki konusunda dikkatli olması gerektiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Son aylarda bölgemizde salgın hastalık gibi kaçak içkilere bağlı zehirlenme ve olguları görülmektedir. Geçen yılın ekim ayından bu yana Adana Adli Tıp Kurumunda otopsi sonucu metil alkol nedeniyle 30 ölüm olgusu var. ÇÜ Balcalı Hastanemizde de testler sonucu metil alkolden zehirlendiği tespit edilen vakalar var. Tedavisi sürenler de mevcut. Bu göstermektedir ki kaçak alkole bağlı zehirlenme ve ölümler bir halk sağlığı sorunu halini almıştır."

Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten de sahte içkilere bağlı zehirlenme ve ölüm oranlarının salgın hastalık gibi arttığını aktardı.

Son günlerde artan metil alkolle ilgili ölümler için ciddi tedbirler alınmasını isteyen Ökten, "Sahte rakı yapan ve satanların, kaçak içkileri yurdumuza sokan ve satanların mutlaka önlenmesi lazım. Bu anlamda Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü daha sıkı önlemler almalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Çukurova Üniversitesi Ali İhsan Ökten Ahmet Hilal Politika Güncel Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title