Haberler

Ressam Burhan Doğançay Son Yolculuğuna Uğurlanıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ressam Burhan Doğançay'ın resme, sanata, kültüre biraz ilgi duyan herkesin kendisiyle övündüğü büyük bir sanatçı olduğunu belirterek, "Dilerim ki onun ismini dünyada aynı şekilde temsil edecek yeni Türk"...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ressam Burhan Doğançay'ın resme, sanata, kültüre biraz ilgi duyan herkesin kendisiyle övündüğü büyük bir sanatçı olduğunu belirterek, "Dilerim ki onun ismini dünyada aynı şekilde temsil edecek yeni Türk ressamları çıksın" dedi.

Bakan Günay, 2 gün önce tedavi gördüğü hastanede 84 yaşında vefat eden Doğançay için Teşvikiye Camisi'nde düzenlenen cenaze töreninde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, çok sevilen insanların art arda ölüm haberlerini almaktan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Türk basınında ve resminde dünyada adını duyurmuş çok değerli iki ismin art arda ebedi yolculuğa çıktığını belirten Günay, "Burhan Doğançay oldukça yakın tanıdığım, gerçekten Türkiye'de resme, sanata, kültüre biraz ilgi duyan herkesin kendisiyle övündüğü büyük bir sanatçıydı. Geçmiş yıllarda Türkiye'yi farklı alanlarda, hatta turizm alanında da bir ara çalışarak dünyada temsil etmişti. Resim kalıplarımızı yıkan dünyadaki çağdaş forumları bizden kaynaklanan özelliklerle birlikte ortaya çıkaran büyük Türk ressamlarından biriydi. Geçen aylarda 'Mavi Senfoni' ile ilgili yapılmış bir etkinliği izlemiştim. 'Mavi Senfoni'ye oradaki sergileme tekniğiyle yakından ve derinden bakma imkanı bulmuştum. Dışarıdan, uzaktan bakınca çok algılayamadığımız, yapısında ne kadar büyük zenginlikler barındırdığını orada çok içten hissetmiştim" diye konuştu.

Günay, Doğançay ile tanışmış olmanın, dostluk kurmanın ve kucaklaşmış olmanın iç huzurunu taşıdığını ifade ederek, "Türk klasik sanatında önemli gelişmeler var. Dilerim ki millet olarak onun ismini dünyada aynı şekilde temsil edecek yeni Türk ressamları çıksın. Kendisiyle gurur duyduğumuz bir vatandaşımızdı" dedi.

Bakan Günay, Doğançay'a rahmet, ailesine, sevenlerine ve Türk milletine başsağlığı diledi.

-"Basın dünyamızın büyük çınarı ansızın yıkılıverdi"-

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, dün vefat eden gazeteci Mehmet Ali Birand'ın ailesine taziyelerini iletmek için evine gitmeye çalışacağını aktararak, şöyle devam etti:

"Doğançay'ın cenazesine geldiğimde Birand'ı hastanede ziyaret etme, tekrar ayağa kalktığını görme imkanı buluruz diye düşünmüştüm ama ne yazık basın dünyamızın o büyük çınarı da dün gece ansızın yıkılıverdi. O ayakta, görevinin başında her an ekrana çıkacakmış gibi bu dünyadan göçtü gitti. Ama güzel izler bırakanlar maddi varlıklarıyla bu dünyadan göçüyor. İsimleri, anıları, hele sevilen insanlarsa Doğançay ve Birand gibi hiç bir zaman kaybolmuyor. İkisinin anısı önünde saygıyla eğiliyorum."

-"Doğançay'ın eserleri diplomasi merkezlerinin duvarlarını süslüyor"-

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da Avrupa Parlamentosu'nun ve Avrupa Konseyi'nin farklı kurum ve binalarında Doğançay'ın eserlerinin olduğunu belirterek, "Uluslarlararası alanda, bu kadar diplomasi merkezinde eserleri kullanılan, eserleri duvarları süsleyen sanatçılardan biridir. Çok iyi bir insandı. Allah rahmet etsin. Son görevimizi yapacağız" diye konuştu.

Muhabir: Kenan Irtak / Nurhan Çorlu

Yayıncı: Zeki Gümüş - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Ali Birand Burhan Doğançay Ertuğrul Günay Türkiye Politika Güncel Haberler

ABD: İran kazadan sonra bizden yardım istedi

ABD: İran kazadan sonra bizden yardım istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Reisi'nin cenazesine Türkiye'den iki isim katılacak

Reisi'nin cenazesine Türkiye'den iki isim katılacak

Hak mahrumiyeti olan Ali Koç'un RAMS Park'a nasıl geldiği ortaya çıktı

Hak mahrumiyeti olan Ali Koç'un RAMS Park'a nasıl geldiği ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title