Haberler

Psikiyatrik Hastalıkların Tedavisinde "Psikoşirürji" Yöntemi

Güncelleme:

Hayat standartları her geçen gün biraz daha yükselse de stres ve yoğun iş yaşantısı daha fazla kişinin psikolojik sorunlar yaşamasına neden oluyor.

Hayat standartları her geçen gün biraz daha yükselse de stres ve yoğun iş yaşantısı daha fazla kişinin psikolojik sorunlar yaşamasına neden oluyor. Özellikle ileri derece psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde psikoşirürji'nin kullanıldığını belirten Özel Medline Konya Hastanesi'nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Erkan Üstün, merak edilenleri yanıtlandırıyor.

Psikoşirürji nedir?

Psikoşirürji; ilaçlarla, psikoterapi, EKT gibi psikiyatrinin kullandığı yöntemlerle tedavi edilemeyen bazı psikiyatrik hastalıkların cerrahi yöntemlerle tedavisidir. Bu cerrahi yöntemler steriotaksik metotla veya açık cerrahi ile olabilir. Steriotaksik metotta; hastanın başına steriotaksik başlık geçirilmekte ve hastalığına uygun hedef bölgeye kafatasına açılan küçük bir delikten (1 cm çaplı) elektrot ilerletilerek o bölgeye ulaşılmakta ve o bölge radyofrekans enerjisi ile yakılarak lezyon yaratılmaktadır. Açık cerrahide ise kafatasına açılan daha büyük bir açıklıktan (5 cm çaplı) girilerek mikroskop eşliğinde uygun hedef bölgeye ulaşılmakta ve o bölgeye ufak bir çizik yapılarak gerekli lezyon oluşturulmaktadır. Daha sonra kemik açıklığı için alınan 5 cm çapındaki kemik tekrar yerine koyulmaktadır.

Psikoşirürji ile hangi hastalıkların tedavisi gerçekleştirilir?

Değişik tedavilere cevap vermeyen çok dirençli olgularda psikoşirürjik yöntemler tercih edilir. Operasyon; aşırı saldırganlık, ağır depresyon, ileri manik-depresyon, ağır obsesif kompülsif nevroz, katatoni (donakalım), katatonik şizofreni, ileri derecede fobi ve ileri derecede anksiyetesi olan kişilere yapılır. Aynı zamanda son yıllarda oldukça sıklıkla görülen ileri derecede anksiyete tedavisinde de kullanılır.

Aşırı saldırganlık: kendine veya çevresindekilere zarar verebilecek boyutta kontrolsüz ve bilinçsiz yapılan saldırgan hareketler çok ciddi zararlara sebep olabilir.

Ağır depresyon ve kişinin günlük yaşamını ve çevresindekilerle ilişkisini bozacak kadar ileri, hatta intihar eğilimini de içeren bir depresyon halidir.

İleri manik-depresyon: Hasta zaman zaman manik zaman zaman da depresif dönemler geçirmektedir. manik dönemde aşırı saldırgan, kontrolsüz ve bilinçsiz hareketlerde bulunmakta, depresif dönemlerde ise içine kapanmakta, işinden, çevresinden ve sosyal yaşamdan uzaklaşmaktadır.

Ağır obsesif kompülsif nevroz: Takıntı hastalığı da denilen bu hastalık ileri düzeyde kişinin günlük hayatı ile birlikte iş ve sosyal hayatını da kısıtlayan hatta fiziksel olarak kendisine zarar verebilen ve kişiyi iş göremez hale getiren düzeyde olabilir.

Katatoni: Donakalım olarak da adlandırılır. Kişinin belli bir pozisyonda saatler, günler hatta haftalar boyu kalabilmesi hatta konuşmamasıdır. Bu durum kişinin günlük yaşamını iş ve sosyal aktivitesini ciddi olarak bozmaktadır.

Katatonik şizofreni: Yukarıda bahsedilen katatoni (donakalım) durumunun görüldüğü şizofreni hastalarıdır.

İleri derece fobi ve anksiyete: Kelime anlamı aşırı korku ve yersiz endişedir. İleri durumlarda kişinin iş ve sosyal hayatını hatta günlük aktivitesini dahi bozabilir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mehmet Erkan Konya Güncel Haberler

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a zehir zemberek yanıt: O hançeri 15 Temmuz'da milletin sırtına sapladın

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a zehir zemberek yanıt: O hançeri 15 Temmuz'da milletin sırtına sapladın

Miçotakis bir kez daha resti çekti: Türkiye'yi ilgilendirmez

Miçotakis bir kez daha resti çekti: Türkiye'yi ilgilendirmez

Aziz Yıldırım transferi bitirdi! Jose Mourinho imzayı attı

Aziz Yıldırım transferi bitirdi! Jose Mourinho imzayı attı

Brezilya'dan Gazze'deki saldırılara tepki: İsrail büyükelçisini geri çekti

Brezilya'dan Gazze'deki saldırılara tepki: İsrail büyükelçisini geri çekti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title