Haberler

Prof. Dr. Alkin: İstanbul Çok Gelişti, Adana Alternatif Olabilir

Güncelleme:

Adana'nın rekabetçi analizine ilişkin raporu yorumlayan Prof. Dr. Kerem Alkin, İstanbul'un çok geliştiğini ikinci bir İstanbul'a ihtiyaç olduğunu belirtti.

Çukurova Genç İşadamları Derneği'nin (Çukurova GİAD) hazırlattığı Adana'nın rekabetçi analizine ilişkin raporu yorumlayan Nişantası Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin, " İstanbul'un bu kadar önde olması Türkiye için tehlike. 2'nci bir İstanbul'a ihtiyaç var. İzmir ve Ankara olamadı. Çukurova, Adana olabilir" dedi.

Çukurova GİAD'ın yaptırdığı çalışmayla, 'Adana Ekonomisi Rekabetçiliğinin Analizi' kentin ekonomide söz sahibi olan isimler ve gazetecilerin buluştuğu toplantıda masaya yatırıldı.

Adana ekonomisinin geleceğine yön verilmesinin hedeflendiği araştırmayı yaptıran Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, dernek olarak Adana'nın ekonomisine, sosyal ve kültürel yaşantısına katkı koymak için çaba gösterdiklerini, ekonomik alandaki fotoğrafını çekerek ileriye dönük hedeflerin belirlenmesinde herkese ışık tutacak bu raporun hazırlandığını söyledi.

İSTANBUL'UN ALTERNATİFİ ADANA

Prof. Dr. Kerem Alkin de, çıkan sonuçlarla ilgili bilgi verdi. Bu analizlerde çıkan en çarpıcı sonucun İstanbul'un küresel rekabette diğer illere açık ara fark atması olduğunu bildiren Prof. Dr. Alkin, bu sonucun hem İstanbul, hem Türkiye açısından endişe verici olduğunu söyledi. İstanbul'un iller arası rekabetçilik endeksinde 86 puanı olduğunu bildirip, kendisini takip eden illere göre 2 kat fark attığına dikkat çeken Alkin, şunları söyledi:

"Bu Türkiye'nin geleceği açısından ve İstanbul'un geleceği açısından son derece tehlikeli. Şu an sahip olması gereken nüfusun en az 5 milyon fazlası nüfusla şehri döndürmeye çalışıyor ve küresel rekabetteki ayrıcalıklı konumu itibariyle sürekli göç almaya devam ediyor. Biz inanıyoruz ki 5-6 sene içerisinde İstanbul küresel rekabet açısından birçok avantajını da kaybetmeye başlayacak. Bu şu sonucu beraberinde getiriyor. İstanbul iller arası rekabetçilik endeksinde maalesef 86 puanla arkasından gelen illere iki kat fark atıyor. Ardından Ankara geliyor 44, İzmir geliyor 38. Vahim bir durum. İstanbul'un bu kadar fark atması Türkiye'mizin geleceği açısından illerimizin katma değer üretme süreçleri ve kabiliyetleri açısından tehlikeli bir süreç. İstanbul'un üzerindeki bu yükü alabilecek bir merkez olmak üzere Türkiye'nin değişik coğrafyalarında yeni ekonomik katma değer hinterlandı oluşturmak gerekir. Adana, bu anlamdaki Çukurova hinterlandı açısından çok önemli fırsatları da içinde barındıran İstanbul'a alternatif bir il."

Alkin'in bu değerlendirmesinin ardından, Adana'nın İstanbul'a alternatif olabileceğine ilişkin veri tabloları açıklandı.

Bu avantajlar; Ceyhan'ın petrol dağıtım merkezi olması, sanayi üretim kültürünün bulunması, ihracatı, inşaat sektörünün gelişmiş olması, farklı kültürleri kucaklayabilmesi ve modern yaşam ile eğlence mekanlarının varlığı olarak açıklandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kerem Alkin İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

AK Parti'nin Kızılcahamam kampından sızan iddia! Emekli ve asgari ücretliye ek zam yok

AK Parti'nin Kızılcahamam kampından sızan iddia! Emekli ve asgari ücretliye ek zam yok

Hanımağa lakaplı Güniz Akkuş'a silahlı saldırı

Hanımağa lakaplı Güniz Akkuş'a silahlı saldırı

Galatasaray Başkan Vekili Erden Timur görevinden istifa etti: Tutunacak dalım yok

Galatasaray Başkan Vekili Erden Timur görevinden istifa etti: Tutunacak dalım yok

Bakmadan Geçme

Asgari ücrete zam yapılacak mı? Emekli ve memura zam var mı? Çimen Kızılcık Şerbeti dizisinden gitti mi, ayrılıyor mu? Selin Türkmen Kızılcık Şerbeti dizisinden neden ayrılıyor? Müjde Uzman Kızılcık Şerbeti dizisinden gidiyor mu? Kızılcık Şerbeti dizisinden ayrılan oyuncular kim? Aziz Yıldırım, Acun Ilıcalı olayı ne? Aziz Yıldırım Acun Ilıcalı'ya ne dedi, hakaret mi etti? Kayseri'de eğitim uçağı düştü! Kayseri'de olay yerinden görüntüler! ERDEN TİMUR KİMDİR? Erden Timur kaç yaşında, nereli, istifa etti mi? Erden Timur istifa mı, neden Galatasaray'dan istifa etti? Erden Timur ne iş yapıyor? Bahar 15. bölüm izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! 4 Haziran TV yayın akışı! Bu akşam TV'de hangi diziler var? Bugün TV'de hangi filmler var? 4 Haziran Salı ATV, Kanal D, Star, Show'da neler var? Kolay kilo vermenin sırrı! Karpuz diyeti nedir? Nasıl yapılır? Kayseri'de eğitim uçağın neden düştü, ölü var mı? Kayseri'de uçak kazası olayı nedir, ne oldu? Kayseri'de eğitim uçağı düştü! Kayseri uçak kazasında ölü ve yaralı var mı? Son durum nedir? SON DAKİKA: KAYSERİ'DE EĞİTİM UÇAĞI MI DÜŞTÜ? Eğitim uçağı nerede düştü, kaç ölü var? Yonca Evcimik kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Yonca Evcimik kaç yaşında, nereli? Yonca Evcimik biyografisi! Selin Türkmen kimdir? Kızılcık Şerbeti'nin Çimen'i Selin Türkmen kaç yaşında ve nereli?
Ülke alev alev yanarken İsrailli bakan yine tehdit etti: Tüm Lübnan'ın yanma zamanı gelmiştir

Ülke alev alev yanarken İsrailli bakan yine tehdit etti: Tüm Lübnan'ın yanma zamanı gelmiştir

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title