Haberler

PKK'lı Sakine Cansız İçin Tunceli'de Semah Döndüler

PARİS'te suikast sonucu öldürülen PKK'nın kurucularından Sakine Cansız için Tunceli'de dün akşam, Demokratik Özgür Hareketi (DÖKH) öncülüğünde, "Bin kadın bir semah, bir Sakine bin kadın" sloganıyla, yaklaşık 2 bin kadının katıldığı bir semah...

1)kışanak, BARIŞ İÇİN MUM YAKTI

PARİS'te suikast sonucu öldürülen PKK'nın kurucularından Sakine Cansız için Tunceli'de dün akşam, Demokratik Özgür Hareketi (DÖKH) öncülüğünde, "Bin kadın bir semah, bir Sakine bin kadın" sloganıyla, yaklaşık 2 bin kadının katıldığı bir semah töreni düzenlendi.Aleviler tarafından kutsal sayılan Munzur ve Pülümür Çayları'nın birleştiği Gola Çetu Ziyareti'nde dün akşam düzenlenen semah törenine, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, BDP Milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Sebahat Tunceli, BDP'li Tunceli Belediye Başkanı Edibe şahin, çevre ilçelerden gelen belediye başkanları ile Sakine Cansız'ın annesi Zeynep Cansız ve babası İsmail Cansız ile çok sayıda vatandaş katıldı.

KIŞANAK, BARIŞ İÇİN MUM YAKTI

Semah öncesi törene katılanlar toplu olarak Sakine Cansız'ın mezarına yürüyerek karanfil bıraktıktan sonra saygı duruşunda bulundu. Grup taha sonra semah törenin yapılacağı alana geri döndü. Gola Çetu Ziyareti'ne gelen kalabalık grup, ziyaret üzerinde mum yakarak dua etti. Semah törenine katılan BDP milletvekilleri de Gola Çetu ziyaretinde mum yakarak dua etti. BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Gola Çetu Ziyareti'nde mum yaktığı sırada sesli olarak, "Halkımız için barış gelsin, barış dileklerimiz kabul olsun" dedi.

Gola Çetu Ziyaretinde mum yakılıp dua edilmesinden sonra Sakine Cansız'ın annesi Zeynep Cansız, evde pişirdiği ve Niyaz'ı (yağlı kalın ekmek) törene katılanlara dağıttı. BDP milletvekilleri de bu Niyaz'dan lokma aldı.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, burada yaptığı kısa konuşmasında, barış dileğinde bulunduğunu belirterek, "Ben bu ziyaretimizde barış için mum yaktım. Hızır bu barış mücelemizde halkımıza yardımcı olsun. Halkımızın barış konusundaki barış dileklerinin gerçekleşmesi için mum yakarak dua ettim. Bu kutsal mekanda, bu dileklerde bulundum, mum yaktım. Dağıtılan lokmadan aldım. Buradan bir kez daha söylüyorum; Allah halkımızın, barış isteyen, çözüm isteyen halkımızın yardımcısı olsun. Hızır barış isteyenlere yardımcı olsun. Umarım barış dileklerimiz kabul olur" dedi.

"DERSİM ALEVİLİĞİ'NE ASİMİLASYON POLİTİKALARI"

Gola Çetu Ziyareti'nin bulunduğu alan içinde yapılan Gola Çetu Parkı'nda konuşan DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, sistemin Dersim Aleviliği üzerindeki asimilasyon politikalarının devam ettiğini ve Dersim'in Kürtlüğü'nden koparılmaya çalıştığını belirterek, "Ancak, Dersim sahipsiz değildir. Sakine'nin arkadaşları olarak, Dersim'e yönelik yapılan bu planları, Sakine yoldaşın mücadelesi ışığında boşa çıkaracağız. Paris'teki 3 Kürt kadın siyasetçi, sıradan hedef seçilmemiştir. Bu katliam büyük bir planın parçası olarak hayata geçirilmiştir. Katliam, 3 Kürt kadın siyasetçi şahsında, Kürt halkına yönelik gerçekleştirilmiştir. Kurtuluşu kadının özgürlüğünden geçtiğini gören ve bunun için mücadele eden sayın Öcalan'ın yoldaşı Sakine, kadın özgürlük mücadelesinin mihveri olmuştur. Bu nedenle egemenler, Kürt kadınının kurtuluş mücadelesine kurşun sıkmıştır" diye konuştu.

"ANADOLU ALEVİLİĞİ'Nİ KABUL ETMİYORUZ"

Sakine Cansız'ın, devrimci, Kürt, kadın ve Alevi kimliğinden ötürü sistem tarafından hedef seçildiğini ileri süren Tuğluk, "Sakine, Seyit Rıza'nın, Zarife'nin intikamını alan bir evlattı. Sakine, Dersim halkına yönelik gerçekleştirilmek istenen asimilasyon politikalarını boşa çıkarmıştır. Sakine'nin katledilmesi ikinci Dersim katliamıdır. Sakine bu kimlikleri taşıdığı için katledildi. Dersim'in sömürgeleştirilmesine boyun eğmedi. Bizler de sömürgecilere direnmeyi, Sakineler'den öğrendik. Bugün Kürt kadınları, bu özgürlük yürüyüşünü başlatmışsa, bunun nedeni Sakine'nin duruşudur, Sakine direnişinin abidesidir. Dersim, dilinden, kültüründen, inancından koparılmaya çalışılıyor. Dersim halkı, Aleviliği'nden, Kürtlüğü'nden koparılmaya çalışılıyor. Buna da 'Anadolu Aleviliği' diyorlar bazi kesimler ve partiler. Bundan rant elde etmeye çalışıyorlar ancak, Dersim sahipsiz değildir. Bizler, Dersim'e yönelik yapılan bu planları, kesinlikle boşa çıkaracağız. Kimsenin ve bazı partilerin burada Aleviler üzerinde rant elde etmesine asla müsaade etmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

"CAMİ VE CEMEVİ PROJESİNİ KABUL ETMİYORUZ"

Gülen Cemaati tarafından, bitişik olarak yaptırılan Cami ve Cemevi projesine de değinen Tuğluk, bunu asla kabul etmeyeceklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Bugünlerde Cami ve Cemivi'nin bir arada olmasına dair bir proje devreye sokuluyor. Bu çok bilinçli bir politikadır sevgili Dersimliler. Biz her inancın kendi ibadethanesinde, özgürce inancının gereği olan ibadeti yapması gerektiğine inanıyoruz, bunu savunuyoruz da. Ancak Cami ile Cemevi'ni bir araya getirme projesi, bilinsinki bir asimilasyon politikasıdır. Aleviler, bu projeyi kabul etmeyecektir, bizler de bunu kabul etmeyeceğiz. Bu proje Aleviler üzerinde uygulanan asimilasyon politikasının bir parçasıdır."

Yapılan konuşmaların ardında Batman Mezopotamya Kültür Merkezi Hasankeyf Orkestra ve korosunun Kürtçe deyişleri seslendirdi. Türkiye'nin farklı kentlerinden gelen 4 ayrı semah ekibi de Sakine Cansız için düzenlenen törende semah döndü. Alevi inancına ve geleneklerine göre 4 ayrı semah ekibinin semah dönmesinden sonra kalabalık grup, olaysız bir şekilde dağıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sakine Cansız Tunceli Dersim Paris Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ayhan Bora Kaplan'ı sordular

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ayhan Bora Kaplan'ı sordular

Aziz Yıldırım'dan adaylık açıklamasında salonu ayağa kaldıran sözler

Aziz Yıldırım'dan adaylık açıklamasında salonu ayağa kaldıran sözler

Eski günlerine döndüğü söylenen Arda Kural'ın son hali

Eski günlerine döndüğü söylenen Arda Kural'ın son hali

Ailesinden 4 kişiyi öldüren polisin mesajları ortaya çıktı: Kanınızı içsem doymam

Ailesinden 4 kişiyi öldüren polisin mesajları ortaya çıktı: Kanınızı içsem doymam

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title