Haberler

Osmanlı'ya Şahitlik Eden Çınarlar Yeniden Doğuyor

Bursa’nın timsali İnkaya ve Ağlayan Çınar gibi 8 tarihi çınarı, tohumlarından yeniden yükselecek.

Bursa'nın timsali İnkaya ve Ağlayan Çınar gibi 8 tarihi çınarı, tohumlarından yeniden yükselecek.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ile ortaklaşa yaptığı projeyle asırlık çınarların tohumların yeniden yükselecek. Bursa'nın Yeşil Türbe, Muradiye, Ulucami, Koza Han'ı kadar, çınarları da tarihe şahitlik etti. Her birinin ilginç hikayesi ve halk arasında anlatılan efsaneleri, bu ağaçları insanların muhayyilesinde kadim şehrin ayrılmaz bir parçası haline getiriyor. 600 yaşını dolduran İnkaya Çınarı, gövdesinde özsuyu aktığı için ağlayan çınar adını alan 743 yaşındaki Ağlayan Çınar ve Bursa'daki tarihe kök salmış diğer 6 çınarın tohumları 3 yaşına geldi.

Bursa'nın Osmanlı tarihinin ilk başkenti olduğunu ifade eden Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Osmanlıyı çınarların temsil ettiğini söyledi. Bursa'da Osmanlı'dan kalan çok sayıda tarihi çınar olduğuna işaret eden Coşkun, "Bursa Büyükşehir Belediyesi bu tarihi çınarların neslinin devam etmesi için Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte bir çalışma gerçekleştirdi. İmzalanan protokolle Bursa'daki 8 adet tarihi çınardan 2013 yılında tohumlar alınarak burada üretildi. 2018 yılında bu çınarları Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edeceğiz. Her bir çınardan aldığımız 100 tohumdan fidanlarımızı ürettik. Bunların nereye dikileceğini Bursa Büyükşehir Belediyesi belirleyecek" diye konuştu.

Çınarın sadece bir ağaç olmadığını ifade eden Coşkun, "Bu çınarların ağaç olmasının yanında başka manaları da var. Çınar tarihimizi bize gösteriyor. Çınar deyince Bursa'ya değer katan padişahları hatırlıyoruz. Ecdadımızı, kökümüzü ve geldiğimiz yeri hatırlıyoruz. Onun için bu çınarlara hizmet ederken, ormancı olmanın ayrı bir hazzını yaşıyoruz. Bu çalışmanın haricinde Bursa'nın farklı bölgelerine ise 5 bin adet çınar dikeceğiz" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen proje kapsamında İnkaya, Ağlayan, Eskicibaba, Geyiklibaba, Kavaklı, Altıparmak, Yağcılar ve Nostalji çınarlarının tohumları alındı. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Köksal Coşkun Muradiye Koza Politika Güncel Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Bütün firmalar için asgari kurumlar vergisini getireceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Bütün firmalar için asgari kurumlar vergisini getireceğiz

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Yanından hiç ayırmadığı eşyası da enkazdan çıktı! İşte Reisi'yi taşıyan helikopterin bulunduğu ilk anlar

Yanından hiç ayırmadığı eşyası da enkazdan çıktı! İşte Reisi'yi taşıyan helikopterin bulunduğu ilk anlar

Bakmadan Geçme

Melisa Aslı Pamuk ve Yusuf Yazıcı evlendi mi? Survivor'da dün akşam kim elendi? Survivor Nagihan elendi mi? 21 Mayıs Survivor'a kim veda etti? Survivor'da kim elendi? Survivor'da dün kim veda etti? 21 Mayıs Survivor elenen isim! Resmi Gazete bugün (21 Mayıs) kararları neler? Romanyalılara Türkiye vizesi kalktı! Resmi Gazete atama kararları 2024! Astrolog şampiyonluk tahminleri 2024! Astrologlar Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak diyor? Milli yasta bankalar açık mı? 21 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? X çöktü mü, Twitter çöktü mü, sorun mu var, problem ne? 21 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 21 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 21 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 21 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 21 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title