Haberler

Özbekistan'ın Türk Devletleri Teşkilatı'na hediye ettiği kitap serisi kütüphaneye yerleştirildi

Güncelleme:

Özbekistan'ın Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) dönem başkanlığı sürecinde hazırlanan 100 ciltlik 'Türk Edebiyatının İncileri' kitap serisi, TDT Genel Sekreterliği kütüphanesindeki yerini aldı. Kitaplar, İstanbul'da düzenlenen etkinlikte Genel Sekreterlik kütüphanesine teslim edildi.

Özbekistan'ın Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) dönem başkanlığı sürecinde hazırlanan 100 ciltlik "Türk Edebiyatının İncileri" kitap serisi, TDT Genel Sekreterliği kütüphanesindeki yerini aldı.

İstanbul'da TDT Genel Sekreterliği'nde düzenlenen etkinlikte kitaplar, Genel Sekreterlik kütüphanesine teslim edildi.

Kısa bir sinevizyon gösterimiyle eserlerin tanıtıldığı etkinlikte, TDT Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Metin Yazarı Hayriddin Sultanov birer konuşma yaptı.

"Türk edebiyatının en iyi örneklerini de içermektedir"

TDT Genel Sekreteri Ömüraliyev, "Türk Dünyası'nın önde gelen şair ve yazarlarının eserlerini içeren bu seri, atalarımızın zengin edebi mirasının yanı sıra günümüz modern Türk edebiyatının en iyi örneklerini de içermektedir." dedi.

Özbekistan'ın dönem başkanlığı sırasında TDT'ye büyük katkılar sunduğunu belirten Ömüraliyev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'e katkılarından dolayı teşekkür etti.

Ömüraliyev, "Bu değerli külliyatı sekretaryamızın yeni açılan kütüphanesinde muhafaza edecek ve sergileyeceğiz. Böylece personelimiz ve ziyaretçilerimiz, Türk halklarının büyük tarihi mirasının korunmasına ve tanıtılmasına hizmet eden bu önemli eseri yakından inceleme fırsatı bulabilecek." ifadelerini kullandı.

"Eşsiz bir manevi güç kaynağı olacağına inanıyoruz"

Özbekistan Cumhurbaşkanı Danışmanı Sultanov, "Tüm Türk edebiyatının en olgun örnekleri, Özbekistan, Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan'ın yanı sıra gözlemci ülkeler olan Türkmenistan ve Macaristan'dan 450'den fazla ünlü şair, yazar ve düşünürün tüm eserleri, bu edebiyatın kapsamına ve ölçeğine tanıklık etmektedir." diye konuştu.

Sultanov, söz konusu eserin Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi ve Türkiye'nin önemli üniversitelerinin kütüphanelerine de teslim edildiğini aktardı.

Göstermiş oldukları ilgiden dolayı Türkiye yönetimine ve TDT Genel Sekreterliğine teşekkür eden Sultanov, şunları söyledi:

"Klasik ve modern Türk edebiyatının dünya manevi hazinesinde önemli bir yeri olduğu hepimiz için açıktır. Eski Türki dilinde yazılmış antik taş yazıtlardan, Kaşgarlı Mahmud, Yusuf Has Hacib, Ahmet Yükneki, Nasiruddin Rabguzi gibi büyük alimlerimizin bıraktığı ölümsüz miras, Dede Korkut kitabı, Alpamış, Manas gibi destanlar, tüm Türk halklarının ortak hazinesidir. Alişir Nevai ve Babür Mirza'yı sevdiğimiz kadar Celaleddin Rumi ve Yunus Emre'ye, Nesimi ve Fuzuli'ye, Abay ve Jambul'a, Tokolok Moldo ve Toktogul'a, Mahtumkulu ve Mollanafas'a değer veriyoruz ve saygı duyuyoruz."

Sultanov, eserin hazırlanmasına büyük emek verildiğini anlatarak, "100 ciltlik bu kitap setinin içerdiği edebiyat hazinesinin, günümüzün küresel ve tehlikeli dünyasında insanlığı barışa, dostluğa ve yardımlaşmaya, adalet ve iyiliğe, ilme ve aydınlanmaya çağıran eşsiz bir manevi güç kaynağı olacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Etkinlik, kitapların TDT Genel Sekreterliği kütüphanesine yerleştirilmesinin ardından sona erdi.

Kaynak: AA / Güncel

Özbekistan İstanbul Edebiyat Kültür Etkinlik Uluslararası İlişkiler Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title