Haberler

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı, 'Türk Edebiyatının Mücevherleri' derlemesini tanıttı

Güncelleme:

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 100 ciltlik 'Türk Edebiyatının Mücevherleri' derlemesi Türk Devletleri Teşkilatı'nda tanıtıldı. Projede 450'nin üzerinde ünlü şair, yazar ve düşünürün başyapıtları yer alıyor.

? Özbekistan Cumhurbaşkanlığının yayımladığı 100 ciltlik 'Türk Edebiyatının Mücevherleri' derlemesi Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) sekreterlik binasında düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in talimatı çerçevesinde, danışmanı ve metin yazarı Hayriddin Sultanov'un koordinasyonunda hazırlanan kitap serisi daha sonra TDT'nin açılış yapılan kütüphanesinde sergilendi. Projede 450'nin üzerinde ünlü şair, yazar ve düşünürün başyapıtları yer alıyor. Türk Devletleri Teşkilatı'na üye ve gözlemci devletlerin edebiyat ve kültürel miraslarının korunması amacıyla Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in 15 Ekim 2019'da Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleşen TDT zirvesinde teklif ettiği teşkilata üye devletlerin en önemli eserlerinin bir araya toplanması önerisi kapsamında hazırlanan 100 ciltlik 'Türk Edebiyatının Mücevherleri' derlemesi tanıtıldı. Kitap serisinde 450'nin üzerinde ünlü şair, yazar ve düşünürün başyapıtları yer alıyor. 100 CİLTLİK ESER TDT KÜTÜPHANESİNDE SERGİLENİYOR Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) sekreterlik binasındaki tanıtım toplantısında Özbekistan Cumhurbaşkanı Danışmanı Hayriddin Sultanov, TDT Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, Özbekistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu Başkatibi Şerzod Abdunazarov, yayın evi temsilcileri, akademisyenler, TDT sekreterliği çalışanları ve davetliler katıldı.

Toplantıdan sonra TDT'nin kütüphanesi de açıldı. 100 ciltlik kitap serisi burada sergilenmeye başladı. Hayriddin Sultanov ve davetliler birçok eserin bulunduğu kütüphaneyi gezerek Genel Sekreter Kubanıçbek Ömüraliyev'den bilgi aldı. Program aile fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi. 450'DEN FAZLA YAZARIN BAŞYAPITI VAR Tanıtım toplantısının açılışında konuşan aynı zamanda 'Sen Ne Kadar Tatlısın, Ey Acı Hayat!' kitabının yazarı da olan Özbekistan Cumhurbaşkanı Danışmanı Hayriddin Sultanov, bilime, eğitime, kültüre ve edebiyata büyük önem verdiklerini vurguladı. Sultanov, projede 450'nin üzerinde ünlü şair, yazar ve düşünürün başyapıtlarının yer aldığını ifade etti.

'ÇOK MEMNUNUZ'

Projede 200'e yakın tercüman, yazar ve yayın evinin çalıştığını aktaran Sultanov, 'Geçen yıl Semerkant'ta yapılan Türk Devletleri Teşkilatı toplantısında bu kitaplar yayımlandı ve devlet başkanlarına sunuldu. İlerleyen zamanda kitapların TDT'ye üye devletlerin diline çevrileceğine ve yayınlanacağına inanıyorum. Bugünkü programdan ve kitapları TDT kütüphanesine teslim etmekten çok memnunuz. Gelecekte kitapların İngilizce, Arapça, Çince, Hintçeye çevrilerek Türk dünyasının sesinin tüm dünyaya duyurulmasını hedefliyoruz. Aynı zamanda TDT'ye 50 ciltlik Özbekistan kültür mirasına yönelik ülkemizde yayınlanan kitap setini takdim ettik. Bu kitapları Özbekistan ile Türkiye'deki yayınevlerinin ortak çalışması neticesinde hazırlandı' dedi.

YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARIN MİLLETLERİMİZİN YAŞAMASINA HİZMET EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ

Sultanov, 'Sovyetler Birliği döneminde sınırlarımız demir kapılarla kapatıldı. Türk devletleri birbirinden ayrılarak yaşadı. Birbirimizin edebiyatına, sanatına yönelik çok fazla bilgiye sahip olamadık. Şu anda hayata geçirdiğimiz çalışmayla Özbekistan'daki kardeşlerimiz Macaristan, Kırgızistan, Kazakistan'da mücevher olan edebiyatı okuyarak bilgi sahibi olacak. Ünlü bir yazarımız var Abdülhamid Süleyman Çolpan der ki 'edebiyat yaşarsa millet yaşar' biz de yaptığımız çalışmaların milletlerimizin yaşamasına hizmet edeceğini düşünüyoruz? ifadelerini kullandı. ÖMÜRALİYEV: 100'ÜNCÜ YILA DENK GELMESİ AYRICA ANLAMLIDIR TDT Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev ise projenin önemine dikkat çekerek '100 kitabın içinde Türk dünyasının büyükleri var. Her ülkeden yazarlar bulunuyor. Kitap serisinin tanıtımının Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılına ve Azerbaycan halkının milli lideri Haydar Aliyev'in 100'üncü doğum yıl dönümüne denk gelmesi ayrıca anlamlıdır. En büyük temennimiz kitap serisinin Türk devletlerinin kendi dilinde çevrilip yayınlanmasıdır. Bu kitap serisinin hazırlanmasında emeği geçenleri tebrik ediyorum. Yeni açılan kütüphanemizde muhafaza ederek, sergileyeceğiz' dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Özbekistan Edebiyat Etkinlikler Kültür Uluslararası İlişkiler Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title