Haberler

Ohal'siz Bir Türkiye" Kampanyası

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı ve Eski CHP Milletvekili Rıza Türmen, bugünkü OHAL uygulamalarının anayasaya aykırı olduğu için hukuksuz olduğunu belirtti.

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı ve Eski CHP Milletvekili  Rıza Türmen, bugünkü OHAL uygulamalarının anayasaya aykırı olduğu için hukuksuz olduğunu belirtti.

Türmen, "Anayasada OHAL ancak amaç ve zaman bakımından gerekli sınırlamalara uyulduğu takdirde meşrudur. Oysa amaç ve zaman bakımından bu sınırlamalara uyulmamaktadır" dedi.

Demokrasi İçin Birlik Platformu (DİB), 'OHAL'siz Bir Türkiye' kampanyasının tanıtımını Taksim'deki Aynalı Geçit Etkinlik Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısıyla yaptı. Toplantıya katılan Rıza Türmen,  OHAL'in Türkiye'de kalıcı bir yönetim sistemi haline geldiğini ve onun için OHAL'e itiraz ettiklerini söyledi.

OHAL'E İTİRAZ

OHAL'in sınırlamaları olduğunu anımsatan Türmen, "Bu baskıcı, tahakkümcü tek adam rejiminin payandası olduğu için; bu baskı, bu insan hakları ihlalleri, bu demokrasi ihlalleri OHAL temelinde gerçekleştirildiği için OHAL'e itiraz ediyoruz.  OHAL'in sınırlamaları vardır. Hukuksuz değildir, hukuki sınırlamaları vardır. Bu sınırlamalara uyulmazsa bu eşikten diktatörlüğe geçilebilir" diye konuştu.

"OHAL, BİR İSTİSNA OLMALIDIR"

Rıza Türmen, "OHAL, bir istisna olmalıdır. Türkiye'de oysa bir kalıcı rejim haline gelmiştir. OHAL'i anayasa değişiklikleriyle birlikte görmek lazım çünkü anayasa değişiklikleri yürürlüğe girerse, girdikten sonra zaten Türkiye kararnamelerle, cumhurbaşkanı kararnameleriyle yürütülecek, ayrıca Cumhurbaşkanı tek başına OHAL ilan etmeye ve kararname çıkarmaya da yetkisi olacaktır" dedi.

"OHAL UYGULAMALARI ANAYASAYA AYKIRI"

Türmen, Türkiye'de bugünkü OHAL uygulamalarının anayasaya aykırı olduğu için hukuksuz olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Neden hukuksuzdur? Bir kere anayasaya aykırıdır çünkü anayasada OHAL ancak amaç ve zaman bakımından gerekli sınırlamalara uyulduğu takdirde meşrudur. Oysa amaç ve zaman bakımından bu sınırlamalara uyulmamaktadır. Amaç OHAL'in bir an önce bitirilmesidir. Oysa bizdeki OHAL uygulaması kalıcıdır, zamanla da sınırlı değildir. Başka bir hukuksuzluk; OHAL kararnamelerinin meclise sunulması gerekir, meclisin onayı gerekir. Meclis onayından geçmeyen OHAL kararnameleri hükümsüzdür."

DAVUTOĞLU: OHAL'İN VAROLUŞ SEBEPLERİ BİR TÜR HAFİFLEMİŞTİR

Toplantıda DİB Koordinasyon Üyesi Nesteren Davutoğlu da konuşmasında OHAL ile ilgili bir sunum yaptı. OHAL koşullarında yaşamak istemediklerini belirten Davutoğlu, "OHAL'in varoluş sebepleri bir tür hafiflemiştir. Biz bunu ifade etmek için bugünü daha çok haykırıp bütün Türkiye'nin sesini iktidara, dünyaya duyurmalıyız" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kampanyaya ilişkin bir bilgilendirme yapıldı. Kurulduğu 2016 yılından bugüne kadar çeşitli örgüt, platform ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ile faaliyetlerini yürüten DİB'in kampanya sürecinde OHAL döneminin sona ermesi adına çeşitli etkinlikler düzenleyeceği belirtildi.

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Rıza Mahmut Türmen Türkiye Taksim Politika Güncel Haberler

Tebliğ yapanlara vatandaştan tepki: Namazdan milleti soğuttunuz, defolun

Tebliğ yapanlara vatandaştan tepki: Namazdan milleti soğuttunuz, defolun

Seçime de toplantıya da damga vurdular! Vekillerin emekli için istediği zam oranı AK Parti'yi karıştırdı

Seçime de toplantıya da damga vurdular! Vekillerin emekli için istediği zam oranı AK Parti'yi karıştırdı

Brezilya'dan ithal edilen 27 bin angus dev gemiyle Türkiye'ye getirildi

Brezilya'dan ithal edilen 27 bin angus dev gemiyle Türkiye'ye getirildi

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 25 Mayıs Cumartesi Steam sorun mu var? Galatasaray'da seçim ne zaman, seçim bugün mü? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Yeni eğitim müfredatı onaylandı mı? Talim ve Terbiye Kurulu müfredatı onayladı mı? 25-26 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 25-26 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! #128680 25-26 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25-26 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar #128240 25-26 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! KPSS sınav yerleri ne zaman açıklanacak 2024? #128196 25-26 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Gaddar ne zaman final yapacak? #129300 #128250 25 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
Meclis'e gelmesi beklenen düzenleme Erbakan'ı küplere bindirdi: Biz sokak hayvanlarının uyutulmasına karşıyız

Meclis'e gelmesi beklenen düzenleme Erbakan'ı küplere bindirdi: Biz sokak hayvanlarının uyutulmasına karşıyız

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title