Haberler

Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven: Gerekçe Cumhurbaşkanına Hakaret Olarak...

Nokta Dergisi, son sayısının kapağında fotomontaj tekniğiyle oluşturulan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın arkada şehit cenazesi geçerken selfie (özçekim) yapıyormuş gibi gösteren fotoğrafı yer aldığı gerekçesiyle savcılık kararıyla toplatıldı.

Nokta Dergisi, son sayısının kapağında fotomontaj tekniğiyle oluşturulan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın arkada şehit cenazesi geçerken selfie (özçekim) yapıyormuş gibi gösteren fotoğrafı yer aldığı gerekçesiyle savcılık kararıyla toplatıldı. Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven basın mensuplarına konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Güven, 'Dergiye yönelik toplatma kararıyla ilgili gerekçe Cumhurbaşkanına hakaret olarak belirlenmiş. Fakat Cumhurbaşkanına hakaret tek başına bir derginin toplatılmasına yeterli olmadığı için savcılık tarafından terör örgütü propagandası ifadesi de el yazısı ile karara eklenmiş. ' dedi.

GEREKÇE CUMHURBAŞKANINA HAKARET OLARAK BELİRLENMİŞ

Nokta Dergisi'nin Kağıthane Gürsel Mahallesi Karataş Sokak'ta bulunan merkezinde basın toplantısı düzenleyen Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven şöyle konuştu: 'Dergiye yönelik toplatma kararıyla ilgili gerekçe Cumhurbaşkanına hakaret olarak belirlenmiş. Fakat Cumhurbaşkanına hakaret tek başına bir derginin toplatılmasına yeterli olmadığı için savcılık tarafından terör örgütü propagandası ifadesi de el yazısı ile karara eklenmiş. Bu gerekçeyle dergi gece yarısından itibaren gerek matbaaya müdahale edilerek, gerekse dağıtımcı firmamıza müdahale edilerek toplatılmaya başlatıldı. Tabi Anadolu'ya giden sayılarımız biraz daha erken gittiği için şuan bayi bayi dolaşıp dergi avı başlatılmış durumda. Bunun yanında internet sitemiz ve Twitter hesabımıza yönelik engelleme kararları da çıkartılıyor. TİB ve BTK'ya bunlar adım adım tebliğ ediliyor" diye konuştu.

KAPAKTA CUMHURBAŞKANINI ELEŞTİRDİK

Nokta Dergisi'nin kapağının Cumhurbaşkanı'na hakaret içermediğini ifade eden Cevheri Güven, 'Dergide Nokta'nın geleneğinde olan sert bir eleştiri yapmaya çalıştık. Cumhurbaşkanı Erdoğan bir şehit cenazesinde tabutun üzerine elini koyarak 'şehitliğin sevinç duyulacak ve mutlu olunacak bir şey olduğunu' söyledi. Cumhurbaşkanı bu açıklamayı yaparken şehit babası diz çöküp ağlıyordu. İnsanlar sevinç duydukları ve mutlu oldukları şeylere arkalarını dönerek selfie çekerler. Biz de bu nedenle Cumhurbaşkanını böyle bir grafik değeri yüksek bir fotoğrafla ciddi bir eleştiri getirelim dedik. Tabi Nokta'nın geleneğinde olan şeyler bunlar. Nokta Dergisi 12 Eylül'ün de yıldönümünü yaşıyoruz. Nokta Dergisi 12 Eylül'de, YÖK kurulduğunda daha 12 Eylül rejimi görev başındayken YÖK'ün üçüncü ayında YÖK Başkanı İhsan Doğramacı hakkında bu kapaktan çok daha sert eleştiriler içeren kapaklar yapmıştı. Fakat bunlarla ilgili bir ceza davası dahi açılmamış. Sadece küçük tazminat davaları ile geçiştirilmiş. Ayrıca bizim burada grafik olarak vurgu yapmak istediğimiz bir şeyde Tony Blair ile ilgili İngiliz basınında da bu kapağın çok benzeri yapılmıştı. Orada Irak savaşıyla ilgili Tony Blair ciddi bir biçimde eleştirildi. Patlamanın önünde Blair, selfie çekerken fotoğraflanıyor. Bu yayınla ilgili İngiltere'de herhangi bir soruşturma açılmadı. Türkiye'de ise dergi bayilere çıkmadan hakkında toplatma kararı veriliyor. İfade özgürlüğünün çok ciddi biçimde engellendiğini gösteren bir örnek bu' Derginin ofisiyle ilgili böyle bir karar olmamasına rağmen önünde terörle mücadele polisleri bekletiliyor. Bir baskı ortamı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu baskıların bizim gazeteciliğimize herhangi bir geri adım attırması mümkün değil"

SAVCILIK ONAYIYLA TOPLATILDI

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği yazıda "Nokta Dergisi'nin 18. sayılı nüshasında söz konusu derginin Cumhurbaşkanımıza hakaret içeren içerikte olduğu değerlendirildiğinden söz konusu dergini toplatılması amacıyla derginin adresinde arama yapılması, derginin nüshasının toplatılması, Twitter hesabının erişime engellemesi" talebinde bulundu. Talebi değerlendiren Cumhuriyet Savcısı, emniyetin talebine olumlu cevap vererek kararı onayladı. Kararın ardından polis ekipleri "Terör örgütü propagandası yapmak ve Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamalarıyla derginin 18. sayısını topladı.

Sivil polislerin Nokta Dergisi'nin önündeki bekleyişi sürüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Cevheri Güven Politika Güncel Haberler

title