Haberler

New York'ta İdil Biret Konseri

Dha DIŞ HABER - (ÖZEL) New York'ta İdil Biret konseriNafiz ALBAYRAK New York, 23 Nisan (DHA) - Dünyaca ünlü Türk Pianist İdil Biret, New York'un Carnegie Hall salonunda Yale Senfoni Orkestrası ile birlikte verdiği konser büyük ilgi gördü ve yoğun alkış topladı.

Dha DIŞ HABER - (ÖZEL) New York'ta İdil Biret konseri

Nafiz ALBAYRAK New York, 23 Nisan (DHA) - Dünyaca ünlü Türk Pianist İdil Biret, New York'un Carnegie Hall salonunda Yale Senfoni Orkestrası ile birlikte verdiği konser büyük ilgi gördü ve yoğun alkış topladı. Yale Üniversitesi'nde değişik bilim dallarında eğitim gören, müziğe de gönül vermiş öğrencilerin oluşturduğu orkestranın kuruluşunun 50. Yılı dolayısı ile verdiği son konserde sahne alan İdil Biret, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türkiye'nin müzik eğitimini organize etmek ve öğretici materyal hazırlamak için Türkiye'ye davet ettiği Alman müzisyen Paul Hindemith'in eserlerini çaldı.

Maestro Toshiyüki Shimada'nın yönettiği orkestra eşliğinde, izleyicilere adeta bir müzik ziyafeti çeken İdil Biret, konser sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, bu konserin özel bir konser olduğunu söyledi. İdil Biret, Özel bir konser olmasının sebebi, Yale orkestrasının, bu genç orkestranda çalanların hepsi, müziği hobi olarak yapıyorlar, müziği sevdikleri için yapıyorlar. Mesela, içlerinde felsefe okuyanlar var, bilim okuyanlar var, yani hiç biri profesyonel olarak, meslek olarak bunu yapmıyor, sevdiklerinden dolayı yapıyorlar ve bu benim için çok önemli bir şey. Son derece kaliteli bir orkestra diye konuştu.

Bestelerini piyano tuşlarına döktüğü Alman müzisyen Hindemith'in Atatürk'ün daveti üzerine Türkiye'ye geldiğine değinen Biret, kendisinin Türkiye'de müziğin daha çok yayılması için neler yapılmasına gerektiğine ilişkin raporlar hazırlayarak Atatürk'e sunduğunu anlattı.

Biret, kendisine müzik eğitimi veren Wilhelm Kempff'in kendisine, Atatürk'ün Ben müziği Türkiye'de daha geniş kapsamda tanıtmak istiyorum. Çünkü yaptığım, yapacağım reformlar ancak müzik tutarsa başarılı olur dediğini ancak Kempff'in başka görevleri dolayısı ile bunu Kabul edemediğini söyledi.

Bunu üzerine, araya giren başka müzisyenlerin önerileri doğrultusunda, yaptığı müzikten dolayı o dönemin Nazi yönetimince sevilmeyen Hindemith'in Türkiye'ye gelerek müzik konusunda eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermeye başladığını belirtti.

Hindemith'in daha sonra ABD'deki Yale Üniversitesi'nden bir teklif aldığını ve bunun üzerine ABD'ye taşındığını anlatan Biret, Türkiye'den direkt olarak Yale Üniversitesi'ne geliyor. Bu bize çok ilginç geldi, düşüncenin sahibi, kendisi de Yale'den mezun olan eşim dedi. Hindemith aracılığı ile, kendisi ve Yale Senfoni Orkestrası ile, Türkiye ile ABD arasında bir müzik köprüsü kurmanın hem anlamlı hem de önemli olduğunu belirten İdil Biret, dünyaca ünlüler Carnagie Müzik Salonu'nda ilk kez konser verdiğini belirterek, New York'taki bütün salonlarda çaldım, Ama bir şey söyleyeyim mi, benim için her konser önemli. İsterse Carnigie'de olsun, isterse çok az bilinen bir yerde olsun. Siz elinizden gelen en iyi şeyi yapmak zorundasınız. Kendinize karşı sorumluluğunuz var, o çok önemli. Tabii bu salonun çok önemli bir geçmişi var, aklınıza kim gelirse, zamanının büyük sanatçıları hepsi burada çalmış diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İdil Biret New York 23 Nisan Dha Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 28 Şubat davasından hüküm giyen emekli generallere af

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 28 Şubat davasından hüküm giyen emekli generallere af

Kobani Davası'ndan tahliye edilen Kışanak: Mesele ülkenin sorunlarının çözüleceği ortamı yaratmak

Kobani Davası'ndan tahliye edilen Kışanak: Mesele ülkenin sorunlarının çözüleceği ortamı yaratmak

Kılıçdaroğlu'ndan dikkat çeken 'Kobani' davası yorumu: Bunun için dikta rejimleriyle el sıkışılmaz, sistemin aparatı olunmaz

Kılıçdaroğlu'ndan dikkat çeken "Kobani" davası yorumu: Bunun için dikta rejimleriyle el sıkışılmaz, sistemin aparatı olunmaz

Bakmadan Geçme

Aleyna elendi mi? Survivor Aleyna elendi mi gitti mi? 17 Mayıs okullar tatil mi? Bugün okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 17 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title