Haberler

Memecan, Çizmenin Püf Noktalarını Anlattı

Güncelleme:

Karikatürist Salih Memecan, Esenler Sanat Evi öğrencileri ile buluşarak eserlerini imzaladı.

Karikatürist Salih Memecan, Esenler Sanat Evi (ESEV) öğrencileri ile buluşarak eserlerini imzaladı. Öğrencilere karikatür çizmenin püf noktalarını ve çizmeyi de öğreten Memecan, "Güzel çizmek diye bir şey yok. Basit çizmek var. Ne kadar basit olursa o kadar iyi olur" dedi.

Tiyatrodan, bağlamaya, tezhipten gitara kadar bir çok farklı alanda Esenlerli gençlere ücretsiz sanat eğitimi veren Esenler Sanat Evi, "Sanatçılarla Başbaşa" programı kapsamında Karikatürist Salih Memecan'ı konuk etti.

Esenler Sanat Evi'nde gerçekleşen programa; Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Polat, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu ve çok sayıda öğrenci katıldı. Program, ESEV'de karikatür eğitimi veren Demirhan Kadıoğlu'nun Karikatürist Salih Memecan'ın özgeçmişi hakkında bilgi vermesiyle başladı.

KEKEMELİK KARİKATÜRİST YAPTI

Daha sonra Kadıoğlu'nun sorularını cevaplayan Karikatürist Memecan, Karikatüre başlama serüvenini dinleyicilerle paylaştı. Karikatür çizmeye genç yaşlarda başladığını anlatan Memecan, kekeme oluşunun kendisini karikatür çizmeye yönlendirdiğini söyledi. Yaşamı boyunca kekemelik nedeniyle çok sıkıntılar yaşadığını belirten Memecan, bu nedenle kendini konuşarak değil; çizerek ifade etmeyi tercih ettiğini söyledi. "Çizmek insanın işinin kolaylaştırıyor" diyen Memecan, kekeme hastalarına da nasihat ederek, " Eğer kekemeliğiniz varsa kıymetini bilin. Onun üstüne gidin. Orada çok fırsat var" dedi.

GÜZEL ÇİZMEK YOK, BASİT ÇİZMEK VAR

Karikatür çiziminde güzel çizimlerin değil, basit çizimlerin önemli olduğunu belirten Memecan, "Eğer çizmek istiyorsanız, çöpten adam bile çizseniz -ne diyeceğinizi biliyorsanız- çizin. Güzel çizmek diye bir şey yok. Basit çizmek var. Ne kadar basit olursa o kadar iyi olur" dedi. Karikatür çizmenin doğuştan bir yetenek değil, sonradan düzenli ve disiplinli bir şekilde çalışarak öğrenilebileceğini de vurgulayan Memecan, anne ve babalara seslenerek, çocuklarını çizmeye yönlendirmeleri konusunda çağrıda bulundu.

Her karikatür çiziminde çok heyecanlandığını anlatan Memecan, "Karikatür çizerken hala çok heyecanlanıyorum. Yeniden doğmuş gibi oluyorum" dedi.

Memecan, Demirhan Kadıoğlu'nun "Çizgilerinizle toplumun geneline hitap ediyorsunuz. Ama belli bir kesim ısrarla size cephe almış durumda. Bu durum sizi rahatsız ediyor mu?" şeklindeki sorusuna da cevap vererek, karikatüristlerin belli bir kesimden çıktığını söyledi. Ancak 28 Şubat sürecinde yaşanan kutuplaşma olayları nedeniyle karikatüristler arasında görüş ayrılıkları başladığını anlatan Memecan, bazı karikatüristlerin kendi grubunun dışındaki farklı çizgilerine sinirlendiklerini söyledi. Kendisinin hiçbir polemiğe girmediğini vurgulayan Memecan, "Ben kimseyi kötülemem. Kimseye de cevap vermiyorum" dedi.

MEMECAN'DAN KARİKATÜR DERSİ

Memecan, konuşmasının ardından dinleyicilerden gelen soruları da cevapladıktan sonra öğrencilere karikatür çizmeyi öğretti. Tahtaya kendi geliştirmiş olduğu zeytin ve limon karakterlerini çizen Memecan, öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü. Memecan'ı dikkatle izleyen öğrenciler, yakından inceleme fırsatı da buldu. Karikatür çiziminde dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda da öğrencilere bilgi veren Memecan, daha sonra eserlerini öğrenciler için tek tek imzaladı. Program, Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Polat'ın günün anısına Memecan'a ESEV'li öğrencilerce yapılmış bir tabloyu hediye etmesiyle sona erdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Salih Memecan Kadıoğlu Esenler Aydın Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title