Haberler

Maden Tünnelinin Üstünde Korku İçinde Yaşıyorlar

Muhammet KAÇAR ÇAYELİ(Rize), (DHA) ? RİZE'nin Çayeli İlçesi Madenli Beldesi'nde, altında Çayeli bakır madeni galerilerinin bulunduğu iki mahallede dinamit patlatmaları nedeniyle yollar yarıldı, cami ve ev duvarları çatladı, tarlalarda büyük yarıklar oluştu.

Muhammet KAÇAR ÇAYELİ(Rize), (DHA) ? RİZE'nin Çayeli İlçesi Madenli Beldesi'nde, altında Çayeli bakır madeni galerilerinin bulunduğu iki mahallede dinamit patlatmaları nedeniyle yollar yarıldı, cami ve ev duvarları çatladı, tarlalarda büyük yarıklar oluştu. Mahalleli korku içerisinde yaşadıklarını söyledi.

Madenli Beldesi'nin yaklaşık 700 nüfusu bulunan Çamlıca ve Maden mahallelerinin altında 1994 yılında Çayeli Bakır madeninin galerileri açıldı. O tarihten bu yana madende dinamit patlatmaları sonucu iki mahallede çatlaklar oluşmaya başladı, yollar ve kaldırımlar çöktü, cami duvarları, ev ve binalar ile tarlalarda yarık ve çatlaklar oluştu. Bölge halkı, altı maden üstü yerleşim yeri olan beldede korku içerisinde yaşadıklarını belirtti, ev ve arsalarının haklarının ödenerek istimlak edilmesini istedi.

EVİNİN 7 SANTİMETRE KAYDIĞINI TESPİT ETTİRDİ

Çamlıca Mahallesi'nde yaşayan Harun Reşit Tüylüoğlu, harita mühendislerine evinin 7 santimetre kaydığını tespit ettirdi. Tüylüoğlu, Buradaki kaymanın nedeni maden ocağıdır. Patlatma ile binalar sallanıyor, çatlaklar oluşuyor. Geçen yıl ölçüm yaptırdım, evimin 7 santimetre kaydığı tespit edildi. Bu yıl ölçsünler en az 10 santimetre çıkar dedi.

Mahalle sakinlerinden Maksut Tüylüoğlu da, evinin duvarlarının 20 santimetre açıldığını söyledi. Hukuk mücadelesi vermek istediklerini ancak hiçbir avukatın davalarını üstlenmediğini öne süren Maksut Tüylüoğlu, Mağdur durumdayız. Çayeli Bakır'ın faaliyet gösterdiği alan her yıl kayıyor. Sorduğumuzda heyelan bölgesi diyorlar. Madenli'nin 10 mahallesinden 2'sinde mi heyelan var. Diğerlerinde niye heyelan olmuyor Bizim evlerimizi ve arsalarımızı alsınlar diye konuştu.

BELEDİYE BAŞKANI İKİ MAHALLE DE RİSK ALTINDA

Madenli Belediye Başkanı AK Partili Necip Yazıcı da, Çayeli Bakır İşletmeleri'nin daha önce kayma ve çatlakların kendilerinden kaynaklandığını kabul etmediğini ancak artık bunu kabullenmeye başladıklarını vurgulayarak şunları söyledi

Ağır hasarlı evlerden sonra tampon bölge olarak kabul ettikleri bu bölgelerdeki evlerle ilgili de çalışma yapacaklar. Ağır hasarlı olarak kabul edilecek evlerle ilgili vatandaşın mağduriyetini gidereceklerini bize ilettiler. Su kaynaklarının yok olmasında da Çayeli Bakır İşletmelerinin etkisi var. İki mahalle de risk altında.

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çayeli Bakır Çamlıca Madenli Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (4)

Maden mahalleli:

Bu Haberle İlg Fakat kazanılan dava itibarıyla bu sorun gündemdeki yerini koruyacaktır. İşletme yetkililerinden ivedi bir şekilde bu güvenlerinin sarsılmadan bu insanların mağduriyetinin yani istimlak edilmesinin gündemlerine alarak çözmelerini bekliyoruz. Oyalanmaktan bu halk kına gelmiştir. Her şeyi göze alarak bu mücadelelerini yapacaklarını bilmelerini isterim.

1
0
yanıtYanıtla
Maden mahalleli:

Aslında işletmenin kazancı itibarı ile bu alanın istimlak edilmesi kendilerine çok yüklü bir maliyet olmasa gerek. Çıkardıkları cevherin yurtdışına satışı itibarıyla elde ettikleri gelirinden verdikleri vergi neticesinden biliyoruz. Neden bu kadar uzatıldığı neden insanlar mutsuz edildiği gerçeğini mahalle halkından kimse bir anlam vermiş değildir. Somadaki kazada Ç.B işletmesinin işletme içerisinde çalışanlarının güvenliğini bu kadar düşünürken ki( bizde gurur duyduk) arka planda işletme alanında mağdur olan arazi sahiplerinin mağduriyetini önemsemez, sorununu çözmez anlaşılmış değildir.

1
0
yanıtYanıtla
Maden Mahalleli:

Bilim insanı olmaya gerek yok sokaktaki hangi vatandaşa sorarsanız sorun böyle risk içeren bir alanda madencilik faaliyeti yapan işletme alanı üzerinde etkisi altındaki alanın boşaltıldıktan sonra işletmeye açılmalıydı. 20 yıldan beri bu insanlar bu korku ile yaşamaya mahkûm edilmektedir. Aslında kuruluş aşamasında devletimiz bu işletmeye ruhsat verirken yabancı yatırımcı korunarak bu gerçek göz ardı edilmiştir. Bugün bu gerçek ortaya çıkmıştır. Gelecekte ruhsat yenilenmesi söz konusu iken bu alanın istimlak edilerek boşaltılması şartıyla ruhsatına izin verilmelidir. Hiçbir maden işletmesi bu şekilde işletilmemektedir.

1
0
yanıtYanıtla
Maden mahalleli:

Çayeli Bakır İşletmeleri Maden Mahallesi ve Çamlıca Mahallelerinde yaşayan insanların ev ve arazilerinde verdiği zarar karşılığında mahalle sakinlerinin müracaatına cevaben üniversitedeki bilim insanlarına hazırlattığı raporda bölgenin heyelanlı bölge olduğu şeklindedir. özrü kabahatinden büyük olan bu gerçek neticesinde maden işletmesinin bu heyelanlı bölgede faaliyet göstermesi faaliyet yapması doğru mudur? Heyelanı tetiklemez mi? Bu gerçeği bilim adamlarımız neden raporlarında bildirmezler akla gelen bu raporların talebe göre yazıldığıdır. Maden işletmelerinde cevher çıkartmak üzere kullanılan dinamitler gücü nispetinde bu bölgede heyelanı tetiklediğinden yarıklar çatlamalar ileride de göçükler kaçınılmazdır.

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title