Haberler

Macar Kralı 'Tökeli İmre' Kartepe'deki Anıtında Anıldı

Macaristan tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Macar Kralı Tökeli İmre (Thököly İmre) ölümünün 308'inci yıldönümünde Kocaeli'nin Kartepe İlçesi'ne bağlı Karatepe Köyü'ndeki anıtı önünde anıldı.

Macaristan tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Macar Kralı Tökeli İmre (Thököly İmre) ölümünün 308'inci yıldönümünde Kocaeli'nin Kartepe İlçesi'ne bağlı Karatepe Köyü'ndeki anıtı önünde anıldı. Anma törenine Macaristan Türkiye Büyükelçisi Prof. Dr. Janos Hovari ve İstanbul Başkonsolusu Peter Szanto da katıldı.

Avusturya'ya karşı amansız savaşlar yapan ve 1701 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na sığınarak geldiği İzmit'te 1705 yılında ölen Macar Kralı Tökeli İmre (Thököly İmre) ve eşi İliona Zrinyi için, yaşadığı köy olan Karatepe'de geçtiğimiz yıllarda anıt yaptırıldı. Türkiye ile Macaristan arasındaki tarihi bağlar açısından çok önemli bir isim olan Tökeli İmre ve eşinin, Osmanlı'ya sığınıp daha sonra ölümünün ardından cenazeleri, şu anda kapatılan ve parka dönüştürülen eski Seka Kağıt Fabrikası'nın bulunduğu alana gömüldü. Tökeli İmre'nin mezarı, yıllar sonra 1906'da Macariskan'ın Kesmark kentine nakledildi.

ÇOK CSAYIDA MACAR TURİST GELİYOR

Daha önce ilk defin yeri olan Seka Park alanında, onun adına anı evi de açılan, ayrıca onunla ilgili bazı hatıra eşyalarının da sergilendiği Tökeli İmre için hem burada, hem eşi İliona Zrinyi ile birlikte yaşadığı Karatepe Köyü'ndeki anıtı önünde anma etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Macaristan'dan Türkiye'ye gelen çok turist de bu yerleri ziyaret ediyor.

Kartepe İlçesi'ne bağlı Karatepe Köyü'ndeki Thököly İmre Anıtı'nda gerçekleşen anma töreninde Kartepe Kaymakamı Ayhan Durmuş, Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, Macaristan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Prof. Dr. Janos Hovari, Macaristan İstanbul Başkonsolusu Peter Szanto, Macaristan Kültür Ateşesi Viktor Matısı, Thököly İmre Dostluk Derneği Başkanı Ertunç Baykal, başkan yardımcısı Numan Gülşah katıldı.

Yapılan konuşmalarda, Macar halkının Tökeli İmre'nin yaşamış olduğu çiçekli çayırı ve Karatepe'yi çok iyi bildiğini belirtilirken, bu anma törenlerinin dostlukları pekiştirdiği vurgulandı. O yıllarda Tökeli İmre ile birlikte 500 dolayında Macar'ın buralarda yaşadığını hatırlatan Büyükelçi Janos Hovari de, geçmişi yeniden inşa eden dernek yönetimine teşekkür etti. - Kartepekocaeli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Macaristan Karatepe Türkiye Kartepe Politika Güncel Haberler

Canlı anlatım! Kıran kırana maçta tempo yüksek

Canlı anlatım! Kıran kırana maçta tempo yüksek

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Bakmadan Geçme

DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri! Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! (BELLİ OLDU) Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'lerde kimler var?
Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title