Haberler

Lüks Araçlar 'Gaz'a Geldi

Güncelleme:

Porsche Cayenne, Volvo, Bmw, Mercedes, Jeep Cheroke Gibi Lüks Markalarda LPG Dönemi

Akaryakıt fiyatlarının gittikçe artması ile birlikte aylık yakıt maliyeti yaklaşık bin TL'ye ulaşan lüks araçlar LPG'ye dönüşmeye başladı. Porsche Cayenne, Volvo, BMW, Mercedes, Jeep Cheroke gibi son üç ayda LPG'ye dönüşüm talebiyle gelen 300 lüks aracı dönüştürdüklerini söyleyen Gazitaly'nin Türkiye distribütörü EkipGaz'ın Yönetim Kurulu Üyesi Nurullah Taç, "Eskiden insanlar lüks araçları için LPG dönüşümü yaptırmaya çekindiği için gece geç saatlerde gelirlerdi. Şimdi gün içinde gelip, LPG istiyorlar. Bu sayıda da artış gözlemliyoruz" dedi. Taç, LPG'nin yakıt sarfiyatını yaklaşık yarı yarıya azalttığını belirterek, "3.5 - 4.2 litrelik büyük motorlu lüks araçların kilometrede yaklaşık 1 TL olan yakıt sarfiyatı, LPG dönüşümü sayesinde 45-50 kuruşa düşebiliyor" dedi.

-400 BİN ADETLİK LPG DÖNÜŞÜM PAZARI VAR-

ANKA muhabirinin sorularını yanıtlayan Taç, Gasitaly markasının Türkiye distribütörü olan EkipGaz'ın, 2008 yılında kurulduğunu söyledi. Taç, Ekipgaz'ın ilk yıllarda, Gazitaly markasının Türkiye'de pazarlamasını gerçekleştirdiğini, bu yıl ise LPG dönüşümüne de başladığını söyledi. Türkiye'de geçen yıl rakamlarına göre 400 bin adetlik LPG dönüşüm pazarı olduğunu belirten Taç, bu dönüşümün ortalama pazar değerinin ise 1 milyar TL olduğunun tahmin edildiğini kaydetti. Şirket olarak, üst segment araçlara dönüşüm yaptıklarını, orta ve alt segment araçlara LPG dönüşümü yapmadıkları bilgisini veren Nurullah Taç, hedeflerinin 400 bin adetlik dönüşüm pazarında yüzde 5 pazar payı olduğunu açıklayarak, "Bu hedefe 2011'de ulaşmayı planlıyoruz" dedi.

-TSE YETKİLİ 970 ADET SERVİSTEN 70 BAYİ SEÇECEK-

Bu çerçevede bayi ağını geliştirmeye başladıklarını bildiren Taç, şu anda 25 ilde 35 bayi açtıklarını, hedeflerinin100 bayiye ulaşmak olduğunu, bunun için 3 milyon Euro yatırım planladıklarını açıkladı. Açılan 35 bayi ile hemen hemen her bölgede olduklarını vurgulayan Taç, "Büyük şehirlerin yanı sıra, Doğu'da Mardin, Diyarbakır ve Elazığ gibi illerde de bayilerimiz var" dedi. Türkiye genelinde 100 bayi ile hizmet vermek için yıl sonuna kadar yaklaşık 70 bayi daha açacaklarını bildiren Taç, bayileri ise TSE yetkili LPG dönüşüm servislerinden seçeceklerini söyledi. Taç, "Tüm Türkiye'de 970 adet TSE yetkili LPG dönüşüm servisleri var. Biz bunların içinden yaklaşık 70 bayi daha seçerek, bayi ağına ekleyeceğiz. Açıldığında bu servisler, istihdam da sağlayacak. Bir servis ortalama 4 kişilik bir istihdam sağlıyor. Bununla birlikte bayilerden, bayilik ücreti de almıyoruz" dedi. Taç, TSE belgeli dönüşüm yapan yerlerin dışında, yaklaşık 100 adet TSE belgesiz servis olduğunu da belirterek, vatandaşlara dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.

-300 LÜKS ARACA LPG DÖNÜŞÜMÜ YAPILDI-

Üst segment araçlara LPG kiti taktıklarını, lüks araçlarda LPG dönüşümünde ise bir artış gözlemlediklerini açıklayan Nurullah Ataç, "Bu yılın mayıs, haziran ve temmuz aylarında 300'ün üzerinde lüks araca LPG dönüşümü yaptık" dedi. Dönüşüm yapılan araçları Porsche Cayenne, BMW, Mercedes, Opel Insingnia Turbo, Jeep Cherooke, Toyota Land Cruser, BMW, Volvo şeklinde sıralayan Taç, dönüşüm talebinin sadece İstanbul değil, Aydın, Samsun, Mardin, Ankara gibi illerden de geldiğini belirterek, "Artan benzin fiyatları karşısında, lüks araç sahipleri de LPG tercih etmeye başladı. Eskiden insanlar lüks araç için LPG'ye dönüşümü yapmaya çekinirdi. O nedenle gece geç saatte gelip LPG dönüşümü yaptırırdı. Şimdi günün her saatinde gelebiliyorlar" dedi. LPG'nin yakıt sarfiyatını yaklaşık yarı yarıya azalttığını belirten Taç, "Örneğin 3.5 - ile 4.2 litrelik motora sahip, 6-8 silindirli bir araç kilometrede yaklaşık 1 TL sarf ederken, LPG ile 45-50 kuruş harcıyor. Ayda bin TL yakıt sarfiyatı, 450 TL'ye düşebiliyor" dedi.

-İTALYA'DA LPG'Lİ FERRARİ VAR

Dönüşüm fiyatlarının dört silindirli bir araç için bin 200 TL olduğu bilgisini veren Taç, 6 ve 8 silindirli araçlar için ise bin 500 ile 2 bin TL olduğunu söyledi. LPG'de sürücülerin en çok performansın düşmesinden endişe edildiğini, ancak performans kaybının yüzde 5-10 arasında olduğunu belirten Taç, "Tayland'da gerçekleştirdiğimiz dinamo testinde, benzinli olarak BMW'nin performansı 173 beygir, LPG'de 163 olarak çıktı. Performans kaybı yüzde 5-10 arası oluyor; ancak bu hissedilmiyor" açıklamasında bulundu.Türkiye'de Ferrari, Lamborgi araçlara dönüşüm olmadığını, ancak İtalya'da LPG'li Ferrari'nin bulunduğunu belirten Taç, "Türkiye'de Ferrari, Lamborghini kullanıcılarından LPG dönüşüm talebi olmadı. Fakat isterlerse onlara da dönüşüm yaparız" dedi. Taç, hedeflerinin yılda 12 bin lüks aracı LPG'ye dönüştürmek olduğunu bildirdi.

-OTOGAZ LPG TÜKETİMİ, BENZİNİ SOLLADI-

Taç, LPG tüketiminin, benzini geçtiğini ise sözlerine ekledi. Petrol Sanayi Derneği'nin (PETDER) açıkladığı "2010 Ocak -Haziran" sektör raporuna göre, 2010 yılının ilk altı ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre kırsal motorin tüketimi yüzde 6,8, toplam benzin tüketimi yüzde 8,5 azalmasına karşın, toplam motorin tüketimi 0,2, otogaz LPG tüketimi ise yüzde 9 arttı. Benzin tüketimi, 2010 yılının ilk çeyreğinde, 2009 yılına göre yüzde 8,5 oranında azalarak 1,3 milyon olurken, daha düşük ÖTV nedeniyle benzinden artan bir pay alan Otogaz LPG tüketimi, aynı dönemde yaklaşık yüzde 9 artışla 1,15 milyon tona ulaştı. (ANKA)

(HMD/ES/HF)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title