Haberler

Lübnan Cumhurbaşkanını Yine Seçemedi

Meclisteki oylama, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için bir kez daha yapılamadı.

Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçimi için bugün gerçekleştirilmesi planlanan oylama, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için yapılamadı.

Görev süresi haftasonu dolacak olan mevcut Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın yerine, ülkenin 13. cumhurbaşkanını seçmek için bugün mecliste gerçekleştirilen 5. tur toplantıya 73 milletvekili katıldı. Meclis Başkanı Nebih Berri, 128 sandalyeli mecliste, toplantı yeter sayısı olan 86 kişi bulunmadığı için oylamalara, cumhurbaşkanı seçilinceye kadar devam edeceklerini duyurdu.

Meclis Başkanı Berri'nin de üyesi olduğu, 8 Mart Hareketi'nin içinde yer alan Hizbullah grubu, meclise gelmeyerek seçimleri boykot etti. Yine 8 Mart hareketi içinde yer alan, Mişel Avn liderliğindeki Reform ve Değişim Akımı ise meclise geldiği halde oy kullanmadı.

8 Mart Hareketi, tüm grupları temsil eden "uzlaşı adayı" belirlenemediği gerekçesiyle geçen hafta da meclise gelmeyi reddetmişti. Hareket üyeleri, ilk tur oylamada ise boş oy kullanmışlardı.

Başkanlığını eski Başbakan Saad Hariri'nin yaptığı 14 Mart Hareketi'nin desteklediği aday olan Lübnan Güçleri Partisi Başkanı Semir Caca, yaptığı basın toplantısında, Reform ve Değişim Akımı milletvekillerini eleştirerek, "Cumhurbaşkanının seçilememesi durumunda 14 Mart Hareketi'nin başka bir planı yok. Diğer gruplar, mevcut tutumlarını korudukları sürece, 14 Mart'ın bir B planı olamaz" dedi.

Caca, "Mişel Avn ve onun milletvekilleri, bugün sadece meclise gelmekle kalmayıp oy kullansalardı, Lübnan şimdi 'birinci sınıf' bir cumhurbaşkanına kavuşmuş olacaktı" şeklinde konuştu.

Grupların tutumu

Lübnan meclisinde, 124 milletvekilinin katılımıyla gerçekleştirilen ilk tur oylamasında, adaylardan Lübnan Güçleri Partisi Başkanı Samir Caca 48, Ulusal Direniş Cephesi Milletvekili Henry Hılu 16 oy almış, bağımsız aday Nadina Musa ise hiç oy alamamıştı. Cumhurbaşkanlığı için adaylığını açıklamayan Ketayip Partisi Lideri ve eski Cumhurbaşkanı Emin Cemayel'e ise sandıktan 1 oy çıkmıştı. İlk turun ardından gerçekleştirilmesi planlanan oylama, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için 4 kez ertelenmişti.

Lübnan iç savaşında "işlediği suçlar" nedeniyle hapis yatan eski falanjist komutan Caca'nın adaylığı, iç savaşta öldürülen 4 isme verilen geçersiz oylarla, protesto edilmişti.

14 Mart Hareketi, seçimlerde Hizbullah ve Suriye rejimi karşıtlığıyla tanınan Caca'yı destekleyeceğini açıklamıştı.

Dürzi Lider Velid Canpolat'ın başkanlığını yaptığı Ulusal Direniş Cephesi ise milletvekili Henry Hılu'yu desteklediklerini duyurmuştu.

Hizbullah ile Reform ve Değişim Akımı'nın da içinde bulunduğu 8 Mart Hareketi'nin ise emekli general Mişel Avn'ı aday göstermesi bekleniyordu ancak Hareket henüz adayını açıklamadı.

Anayasanın belirlediği takvime göre, 25 Mayıs'tan önce cumhurbaşkanının seçilememesi durumunda, Başbakan Temam Selam, söz konusu görevi de yürütecek.

Mecliste Hizbullah ve ortakları ile muhalifleri 14 Mart Hareketi'nin sandalye sayılarının birbirine yakın olması ve özellikle Suriye'deki iç savaştan sonra daha da derinleşen siyasi kutuplaşma seçimi zorlaştırıyor.

Lübnan'da 1943'te varılan ulusal mutabaka göre, "Maruni Hristiyan" olması gereken cumhurbaşkanı, meclis tarafından seçiliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için resmi adaylık başvurusu gerekmiyor. Meclis, adaylık başvurusunda bulunmayan bir kişiyi de seçebiliyor.

Boşluk oluşmaması için yeni cumhurbaşkanının, mevcut cumhurbaşkanının görev süresi bitmeden seçilmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın görev süresi, 25 Mayıs 2014'te sona eriyor.

Yeni seçilecek cumhurbaşkanının, ilk turda 128 sandalyeli meclisin üçte ikisinin, ikinci turda ise salt çoğunluğun oyunu alması gerekiyor. - Lübnan

Kaynak: AA / Güncel

Mişel Süleyman 14 Mart Lübnan Politika Güncel Haberler

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title