Haberler

Latin Amerika'daki Anne Ölümlerinin 4'te 3'ü Önlenebilir

Latin Amerika'da anne ölümlerinin büyük bir kısmının önlenebileceği belirlendi.

Latin Amerika'da anne ölümlerinin büyük bir kısmının önlenebileceği belirlendi.

Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Nüfus Fonu'nun Başkanı Marcela Suazo, "Dünya Nüfus Günü" dolayısıyla Panama'da yaptığı açıklamada, gebelik, doğum ya da doğum sonrasındaki anne ölümlerinin çok yüksek olduğu Latin Amerika'da bu ölümlerin önüne geçilebileceğini vurguladı.

Suazo, bölgedeki ölümlerin yüzde 73'nün önlenebilir nedenlerden kaynaklandığını ifade etti.

Marcela Suazo, anne ölümlerinin nedenlerinin başında, genellikle kültürel sorunlardan kaynaklanan, sağlık hizmetlerine, cinsel eğitime, doğum kontrol ve aile planlaması yöntemlerine ulaşmadaki zorlukların geldiğini belirtti.

Suazo, ayrıca kanama ve doğum sonrası komplikasyonlar nedeniyle ölümlerin büyük kısmının özellikle Afrika kökenli Amerikalıların ya da yerli halkın yaşadığı daha yoksul bölgelerde olduğunu ifade etti.

Bölgede, yüksek orandaki anne ölümlerinin kadınların genç yaşta hamile kalmasından kaynaklandığını, bu annelerin yüzde 18'inin 15-19 yaşında olduğunu belirten Suazo, 4 bebekten 1'inin annesinin ergenlik çağında bulunduğunu ve 15 yaşından küçük annelerin doğumdan önce, doğum esnasında ya da doğumu takip eden 40 gün içinde ölme riskinin arttığını vurguladı.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (BMNF), Latin Amerika ve Karayipler'de ortalama bin doğumda 80 annenin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ölüm oranlarının ülkeden ülkeye değiştiğini ifade eden BMNF, her 100 bin doğumda Şili'de 25, Uruguay'da 29, Haiti'de 350, Guyana'da 280, Bolivya'da 190, Dominik Cumhuriyeti'nde 150 ve Guatemala'da ise 130 annenin öldüğünü belirtti.

Her 100 hamile kadının 31'inin hastane ortamı dışında kürtaj olduğu Latin Amerika, dünyada yasa dışı kürtajın en çok yapıldığı bölge.

Küba ve Meksiko kenti hariç Latin Amerika'nın neredeyse tamamında kürtaj yasak.

Muhabir: Esma Arslan / Şeyma Tahan / AFP

Yayıncı: Murat Taydaş - PANAMA

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Birleşmiş Milletler Karayipler Afrika Politika Güncel Haberler

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! 'Enflasyonu hangi parti çözer' sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! "Enflasyonu hangi parti çözer" sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

Fenerbahçeliler çok kızacak! Dursun Özbek'ten bomba Mourinho yorumu

Fenerbahçeliler çok kızacak! Dursun Özbek'ten bomba Mourinho yorumu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title