Haberler

Kutsal Topraklarda Hac Hazırlığı

Güncelleme:

Mekke'de bulunan Kabe örtüsü fabrikası, hacı adaylarının Arafat'a çıktığı gün değiştirilecek olan yeni Kabe örtüsünü hazırlıyor.

Suudi Arabistan bu sene yoğun şekilde dünyanın her yerinden gelmeye devam eden hacı adaylarını ağırlamanın telaşını yaşarken, bir yandan da Mekke'de bulunan Kabe örtüsü fabrikası, hacı adaylarının Arafat'a çıktığı gün değiştirilecek olan yeni kabe örtüsünü hazırlıyor.

Saf ipek kullanılarak dokunan altın işlemeli Kabe örtüsü Kabe-i Şerif Örtü Fabrikasında onlarca işçi tarafından büyük bir heyecanla hazırlanıyor. Hacı adaylarının Arafat'a çıkacağı gün olan 14 Ekim tarihine kadar yetişmesi gereken yeni Kabe örtüsü altın işlemelerle ilmek ilmek yetiştirilmeye çalışılıyor.

Fabrika sadece senede 3 ay Kabe örtüsünü hazırlamak için açılıyor ve hac döneminin hemen ardından bir sonraki sene açılmak üzere kapatılıyor. Her sene hacı adaylarının ziyaretine açılan fabrikada işlenen örtünün toplam alanı 658 metrekare, 14 metre uzunluğunda, 101 santimetre genişliğinde ve toplamda 47 top kumaş kullanılıyor.

Gümüş ve altın ipliklerle işlenen, saf ipek olan ve siyaha boyanan Kabe örtüsü toplam 16 parçadan meydana gelirken yaklaşık 6 milyon dolara mal oluyor.

Kabe örtüsünün üzerine "La ilahe illallah Muhammedün Resulullah", "Allah Celle Celalühü", "Sübhanallahi ve bihamdihi subhanallah El Azim", "Ya Hannan, ya Mennan" ibareleri dokunuyor.

Beş parçadan oluşan örtü için her yıl 450 kilo ipek iplikten 658 metrekare kumaş dokunuyor. Kabe- Muazzama örtüsünün tamamı içinYaklaşık olarak 47 top kumaş kullanılıyor.

Yılın Kabe için en az ziyaretçisinin olduğu gün olarak bilinen Arafat' çıkıldığı gün örtü değiştirme vakti geliyor. Kabe'nin dört duvarından aşağıya doğru sarkıtılan örtü görevliler tarafından titiz şekilde şekilde giydirilmeye çalışılıyor. Yeni örtü Kabe'ye giydirilirken bu kez altta kalan eski örtü yine titiz şekilde çıkartılarak her sene olduğu gibi İslam Eserleri Müzesi'nde sergileniyor.

-İslam Eserleri Müzesi'nde bin 500'e yakın eser

Mekke'de bulunan İslam Eserleri Müzesi ülkeye gelen hacı adayları ve misafirler tarafından en çok ziyaret edilen müze özelliğini taşırken, hac döneminde de yine aynı yoğunluk göze çarpıyor.

Dünyanın en tarihi eserlerine ev sahipliği yapan Mekke'de bulunan İslam Eserleri Müzesi'nde özellikle daha önceden Kabe'de bulunan birçok eser göze çarpıyor. Müzerde bulunan eserler, bir dönem sonra eskimesi, kırılması veya yenilenmesi gibi sebeplerle bu müzeye taşınmış.

Müzede halen sergilenen bu eserlerden bazıları şunlar:

Kısa bir dönem öncesine kadar hacı adaylarının veya ziyaretçilerin içine girebildiği ancak sonradan kapatılan Zemzem kuyusunun duvarlarında işlenmiş bulunan Kur'an-ı Kerim'den İnsan Suresi'nin 17 ve 18.ayetlerinin işlendiği altın işlemeli duvar yazısı.

1895 yılında Zemzem kuyusunda bulunan ve zemzem içmek için kullanılan ibrikler, yine zemzem içmede kullanılan altın işlemeli zemzem kaseleri ve testiler. ve Zemzem kuyusunu kaldırılmadan önce çevreleyen demir parmaklıklardan oluşan demir mahafaza.

Suudi Arabistan Kralı Abdulaziz es-Saud tarafından 1933 yılında satın alınan büyük bir saat, Hazreti Muhammed'in Ravza-i Mutahhara denilen kabrinin bulunduğu Mescid-i Nebevi'den çeşitli eserler. ve yine Sultan Abdülaziz tarafından 1861 yılında Medine'ye Mescid-i Nebevi'ye gönderildiği belirtilen altın işlemeli bir adet saat.

1589 yılında Sultan III. Murad tarafından yapıldığı belirtilen Mescid-i Nebevi'deki minberin altın işlemeli kapısı.

Halife Hazreti Osman bin Affan döneminde el ile yazılan bir adet Kur'an-ı Kerim müzede yer alırken, ayrıca onlarca değişik boydaki Kur'an-ı Kerim de dikkati çekiyor.

Müzede yaklaşık 100 yıl öncesinde hem Mekke hem de Medine'de çekilen fotoğraflar bir duvarı boydan boya süslüyor.

Memluklular tarafından Kabe'nin restorasyonu sırasında yaptırıldığı bildirilen ve üzerinde Kur'an-ı Kerim'den ayetlerin yer aldığı bir taş da müzede sergileniyor.

Kabe'nin anahtarları, altın oluk, Hz İbrahim makamının pirinçten koruma çerçevesi,  1859 yılında Kabe için yaptırılan özel işlemeli tahtadan bir adet kutu, Kabe'nin yine Sultan Abdulmecid Han dönemine ait olduğu kabul edilen Kabe anahtarı da ziyaretçilere gösteriliyor.

Hacerü'l Esved'in yerleştirildiği altın kaplama çerçevesi, 14.asıra ait olan tahta Kabe kapısı gibi yüzlerce toplam bin 500 parça eser Müze'nin tarihi eserleri arasında bulunuyor.

Mekke'de Zahir Mahallesi'nde bulunan İslam Eserleri Müzesi'nde Hicret'in 4.yılında vahy olunan Kur'an-ı Kerim ayetlerinin yazıldığı taşlar, tarihi sikkeler görülmeye değer. Kufi hat sanatıyla işlenen ve taş ile kemik parçaları üzerine Sahabeler tarafından yazılan ayetler büyük ilgiyle ziyaret ediliyor. - Mekke

Kaynak: AA / Güncel

Mekke Politika Güncel Haberler

Mersin'de katliam gibi trafik kazası: 10 kişi öldü, 30 kişi yaralandı

Mersin'de katliam gibi trafik kazası: 10 kişi öldü, 30 kişi yaralandı

Aslan mucizeye izin vermedi! Süper Lig'de şampiyon Galatasaray

Aslan mucizeye izin vermedi! Süper Lig'de şampiyon Galatasaray

İsrail basını yazdı: Rusya'dan güç alan İran büyük saldırı hazırlığı içinde

İsrail basını yazdı: Rusya'dan güç alan İran büyük saldırı hazırlığı içinde

Bakmadan Geçme

GALATASARAY ŞAMPİYON MU? #127942 Galatasaray kaç puanla şampiyon oldu? Galatasaray'ın kaçıncı şampiyonluğu? MERSİN'DEKİ KAZADA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ? Mersin'deki zincirleme kaza nerede gerçekleşti? MERSİN'DE KAZA MI OLDU? Mersin'deki trafik kazasında kaç kişi öldü, olay ne? KASIMPAŞA BEŞİKTAŞ MAÇI CANLI İZLE! #9917 Kasımpaşa Beşiktaş maçı canlı skor! MAÇ KAÇ KAÇ, kim gol attı? GALATASARAY KİM GOL ATTI? Galatasaray Konyaspor MAÇ KAÇ KAÇ, kim gol attı? CANLI SKOR FENERBAHÇE KİM GOL ATTI? Fenerbahçe İstanbulspor maçında fark açılıyor! Kim gol attı, MAÇ KAÇ KAÇ? KADIKÖY'DE İLK DÜDÜK ÇALDI! #9917 Fenerbahçe İstanbulspor maçı kaç kaç, kim gol attı? SANİYE SANİYE CANLI ANLATIM! ŞAMPİYONLUK MAÇI BAŞLADI! #129349 Galatasaray Konyaspor maç kaç kaç, kim gol attı? CANLI ANLATIM! #9917 TRABZONSPOR ANKARAGÜCÜ CANLI HD İZLE! Trabzonspor Ankaragücü maçı hangi kanalda, İLK 11'LER AÇIKLANDI! #9917 FENERBAHÇE İSTANBULSPOR MAÇI CANLI HD İZLE! Fenerbahçe İstanbulspor maçı hangi kanalda, ilk 11'ler kim? #9917 GALATASARAY ŞAMPİYONLUK KUTLAMASI NE ZAMAN? #129349 Galatasaray'ın şampiyonluk kutlaması olacak mı, nerede olacak? #9917 GALATASARAY - KONYASPOR MAÇI CANLI İZLE! #129349 Galatasaray maçı hangi kanalda, saat kaçta? Galatasaray - Konyaspor maçı FULL HD İZLE! #9917 GALATASARAY İLK 11'LER! Konyaspor ile karşılaşmada Galatasaray'ın ilk 11'leri kim? Erbaaspor Muşspor maçı CANLI izle! (HD) 26 Mayıs Erbaaspor Muşspor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Erbaaspor - Muşspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Erbaaspor - Muşspor maçı nereden izlenir?
Süper Lig'e veda eden son takım Ankaragücü oldu

Süper Lig'e veda eden son takım Ankaragücü oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title