Haberler

Kuş Zengini Silifke

Türkiye genelindeki 450 kuş türünden 332'sine kucak açan Silifke ilçesi Göksu Deltası, kuş gözlemcilerini ve doğa severleri kendine çekiyor Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınan ve kuş türlerinin yanı sıra 441 bitki türünü barındıran deltanın turizme kazandırılması isteniyor

Türkiye genelindeki 450 kuş türünden 332'sini barındıran Silifke ilçesi Göksu Deltası, başta kuş gözlemcileri olmak üzere doğa severleri kendine hayran bırakıyor.

Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki sulak alanlar içinde Göksu Deltası'nın önemli yere sahip olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde yaklaşık 450 tür kuş bulunduğunu belirten Aslan, bunlardan bazılarının yerli, bazılarının da göç esnasında dinlenmek ve beslenmek için Türkiye'ye uğradığını kaydetti.

Türkiye'deki kuş türünün Avrupa'nın tamamına yakın olduğuna dikkati çeken Aslan, Göksu Deltası'nda 332 kuş türü görüntülendiğini vurguladı.

Göksu Deltası'nın sulak alanlar bakımından kuşlar için önemli merkezler arasında yer aldığını anlatan Aslan, "Sulak alan, hem kuşlar hem de diğer canlıların yaşamı açısından önemli. Göksu Deltası, göç döneminde dinlenme ve barınma alanı görevi yapması nedeniyle birçok kuş türünü buraya çekiyor. Kuşlar burada dinleniyor, besleniyor ve yoluna devam ediyor" dedi.

Göksu Deltası'nın denizle kara ekosistemi arasında tampon bölge görevi üstlendiğini vurgulayan Aslan, şöyle konuştu:

"Burada acı su da var, tatlı su da. Bazı kuşların acı suyu sevdiğini biliyoruz ve buraya acısından dolayı gelen türlerin de olduğu aşikar. Göksu Deltası, kuşlar açısından mutlak koruma altında olan zengin bir bölge. Burası, yöre halkının sahip çıkması ve turizme kazandırılması gereken bir bölge. Mersin Üniversitesi, Göksu Deltası'nın tanıtıma yönelik faaliyetlerde bulunuyor. Bunların artması gerekir."

-Göksu Deltası-

Türkiye'de bulunan 450 kuş türünün 332'sini barındıran ve Uluslararası Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi (RAMSAR) kapsamına alınan Göksu Deltası, kuş gözlemcilerinin dikkatini çekiyor.

Delta, nesli tehlikede olan saz horozu, küçük karabatak, tepeli pelikan, yaz ördeği, pasbaş patka, büyük orman kartalı ve şah kartalının önemli üreme alanlarından biri.

Özellikle kış aylarında ve göç zamanı kuş popülasyonu ve tür sayısı artan deltada, Türkiye'nin ulusal ve uluslararası öneme sahip 140 kuş türünden 106'sı, dünya çapında yok olma tehlikesi altında olan 24 kuş türünden de 12'sine ev sahipliği yapıyor.

Toplam 441 bitki türü tespit edilen deltada, Türkiye'de korunması gereken 8 endemik ve 32 nadir tür olmak üzere 40 bitki türü bulunuyor. Büyük flamingolar açısından da ayrı önem taşıyan delta, kuluçka dönemi dışında kışlama, çiftleşme öncesi ve sonrası göçte de kuşlara konaklama imkanı sunuyor.

Göksu Deltası'nda ayrıca 6 tür kara ve su kaplumbağası, 14 tür kertenkele ve 10 yılan türü bulunuyor. 'Caretta caretta' ve 'Chelonia Mydas' türü deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı Akdeniz'deki en önemli ana yuvalama bölgelerinden biri olarak nitelenen deltada, ayrıca yumuşak kabuklu Nil kaplumbağasına da rastlanıyor. - Mersin

Kaynak: AA / Güncel

Aziz Aslan Silifke Türkiye Göksu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title