Haberler

Kiraz Simavlı Üreticiyi Üzdü

Güncelleme:

Kütahya'nın Simav illçesinde bu yıl mayıs ve haziran aylarında etkili olan dolu ve aşırı yağışlar, kirazlarda çatlama ve yaralanmalara neden oldu.

Kütahya'nın Simav İlçesi'nde bu yıl mayıs ve haziran aylarında etkili olan dolu ve aşırı yağışlar, 25 bin 380 dekarlık alanda üretilen ihraçlık Napolyon cinsi kirazlarda çatlama ve yaralanmalara neden oldu.

Simav'daki dolu ve aşırı yağışların sebep olduğu yaralanma ve çatlamalar, ihraçlık kirazlarda 6 bin 662 ton civarında tahmin edilen rekoltenin yarısına bile ulaşılamamasına yol açtı.

Tüccarın 1 hafta öncesine kadar kilosunu 6-7 liradan satın aldığı kirazın fiyatını, 2.5 TL'ye düşürmesi üreticiyi perişan etti. Kendine has aroması, iriliği, rengi, yola dayanıklılığı gibi üstün özellikleri sayesinde geçtiğimiz yıllarda AB ülkelerine ihraç edilen Napolyon cinsi kirazlar yaşanan olumsuzluklar nedeniyle köylere kadar gelen tüccarlar tarafından iç piyasa için toplanmaya başlandı.

Simavlı üretici Halil İbrahim Karaca (62), ilk kez bu yıl mahsülde sıkıntı yaşadıklarını ve bekledikleri rekolte ile fiyatı bulamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. Geçen yıl 3 dekarlık kiraz bahçesinden 3 bin TL'lik kiraz sattığını ifade eden üretici Halil İbrahim Karaca, bu yıl aynı kiraz bahçesinden bin TL'lik ürünü ancak satabildiğini söyledi.

Tüccar Bilal Karaca (52) ise, dolu ve aşırı yağış yüzünden bu yıl ihraçlık Napolyon cinsi kirazlarda yaralanma ve çatlaklar oluşmasından dolayı hem rekoltenin hem de fiyatların düştüğünü söyledi.

Tüccar Karaca, Birkaç gün öncesine kadar kilosunu 6-7 TL arasında aldığımız ihraçlık kirazları şimdi 2.5 TL'den topluyoruz. Üreticinin çektiği sıkıntıları biliyoruz ancak elimizden bir şey gelmiyordedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İbrahim Karaca Kütahya Simav Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title