Haberler

"Katliam" Köyüne Eğitim Desteği

Bilge Köyü'nde Yaşayan Çocuklara Okul Öncesi, Köyde Yaşayan Kadınlara da Mesleki Eğitim Verilecek.

Bilge Köyü'nde yaşayan öksüz ve yetim çocuklara okul öncesi, köyde yaşayan kadınlara da mesleki eğitim verilecek.

MARDİN Valiliği ve Focus Mesleki Eğitim Merkezi işbirliği ile hazırlanan AB destekli, 'Bilge'nin Bilgilileri' adlı okul öncesi ve mesleki projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında, 44 kişinin katledildiği Mardin'in Mazıdağı İlçesi'ne bağlı Bilge Köyü'nde yaşayan öksüz ve yetim çocuklara okul öncesi, köyde yaşayan kadınlara da mesleki eğitimler verilecek.

Mardin Valiliği ve Focus Mesleki Eğitim Merkezi, Mazıdağ İlçesi Bilge Köyü'nde 4 Mayıs 2009 gecesi 44 kişinin katledilmesinin ardından köyde öksüz ve yetim kalan çocuklar için hazırladığı 'Bilge'nin Bilgilileri' adıyla hazırladığı okul öncesi eğitimin güçlendirilmesi projesine AB onay verdi. AB'nin onay verdiği proje için 84 bin euro destek verecek. Program sayesinde Bilge Köyü'ndeki çocuklar, kişisel becerilerini geliştirirken anneleri ise mesleki eğitim kurslarına katılma imkanı elde edecek.

Bilge Köyü İlköğretim Okulu'nda yapılan proje açılışına, Mardin Valisi Hasan Duruer, AK Parti Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel, Kocaeli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Murat Onay, Focus Mesleki Eğitim Merkezi sorumlusu Begüm Özdoğurulu, Bilge Köyü Muhtarı Abddurrahman Çelebi, köylü kadınlar ve öğrenciler katıldı.

Bilge Köyü'ndeki öksüz çocuklar, okul öncesi eğitime hazırlanırken, köyde yaşayan kadınlara da el becerilerini geliştirebileceği kurslar, 8 ay sürecek. Kurs boyunce ve devam edecek süreçte kadınların ürünleri, Kocaeli Dudulu Organize Sanayi Bölgesi'nde açılacak sergilerle satılacak.

Törende konuşan Mardin Valisi Hasan Duruer, Bilge Köyü'nde yaşanan katliamın ana sebeplerinden birinin cehalet olduğunu belirterek, "Türkiye'de maalesef en büyük katliamlardan biri Mardin'de yaşandı. Bu katliam yaşandığında bunun en önemli sebebinin cehalet olduğunu söylemiştim. Peki bu cehaleti önlemek için ne yapmamız gerekir? Yine eğitim, eğitim, eğitim. Burada kız çocuklarının eğitimine ağırlık vermemiz gerektiğinden bahsedip, kızların evlere mahkum olmaktansa, gerekirse kızlarla erkeklerin ayrı okullarda okutulması gerektiğini söylemiştim. Tabi bu Türkiye çapında büyük bir yankı buldu. Büyük tepkiler oldu, tabi destek verenler de oldu. Şuan Milli Eğitim Bakanlığı'nda çok sayıda kız meslek lisesi ve yurtların açılmasında çok ciddi gayretler var. Tabi biz Mardin Valiliği olarak, geçen yıldan bu güne tam 5 tane kız meslek lisesi açtık. Her ilçede de kızların kalacağı yurtlar yapıyoruz"dedi.

Köy Muhtar Abdurrahman Çelebi ise projenin yürürlüğü girmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Olaydan sonra şahsım olarak da eğitime büyük önem veriyorum. Allah'a çok şükür Avrupa Birliği'nden gelen destekle bu çocuklarımızın geleceğini kurtaracağız. Eğitim olmazsa bu işler zaten çözülmez" diye konuştu.

Projenin 14 aylık yoğun bir çalışma temposu içinde hazırlandığını ifade eden Focus Mesleki Eğitim Merkezi sorumlusu Begüm Özdoğurulu, projenin kabul edilmesinin önemine değinerek, "Bu projeyi hazırlamaktaki amacımız, Mardinli çocuklarımız ve onların annelerine küçük de olsa bir katkı sunmak ve sorunlarına elimizden geldiğince çare olmaktı. Bu nedenle projenin kabul edilmesi hepimiz için çok anlamlıydı" dedi.

Törende ayrıca AK Parti Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel de bir konuşma yaparak hükümet olarak eğitim alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Yapılan konuşmalardan sonra köydeki kadınlara sinevizyon gösterisi ile yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verildi. Törene katınlar daha sonra öksüz ve yetim kalan çocukları ziyaret ederek bir süre sohbet etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Can Yaman, Dubaili aileden gelen 1 milyon euroluk teklifi reddetti

Can Yaman, Dubaili aileden gelen 1 milyon euroluk teklifi reddetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title