Haberler

KASTAMONU - Restore edilen tarihi Abdülcebbar Camisi yeniden ibadete açıldı

Güncelleme:

Kastamonu'da Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen tarihi Abdülcebbar Camisi, törenle yeniden hizmete sunuldu.

Kastamonu'da Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen tarihi Abdülcebbar Camisi, törenle yeniden hizmete sunuldu.

Kaynaklara göre 1718 yılında hatip atandığı bilinen Kırçeşmesi Mahallesi'ndeki Abdülcebbar Camisi'nin yapılış tarihinin daha eski olduğu tahmin ediliyor. 2019 yılında restore edilmeye başlanan cami, düzenlenen törenle yeniden ibadete açıldı.

Kastamonu Valisi Avni Çakır, burada yaptığı konuşmada, Kastamonu'nun kadim bir şehir olduğunu söyledi.

Kentte 185 tescilli vakıf eseri bulunduğuna dikkati çeken Çakır, "Bunların büyük çoğunluğu Vakıf Bölge Müdürlüğümüz tarafından 2005'ten sonra kazanılan ivme ile ayağa kaldırıldı. Zamanında müthiş estetikle ve zarafetle yapılan bu tür binaları, yıllara karşı yıpranmış olmalarını göz önüne alarak tekrardan ele geçirilmesini ve restorasyonlarını büyük ciddiyetle yapıyorlar." dedi.

Bu tür yapıların ayağa kaldırılması gerektiğini vurgulayan Çakır, "Burada da 2 yıllık yoğun emek var. Bu tür binaları ne kadar çok ayağa kaldırırsak Kastamonu'nun kadim şehir olma özelliği, inanç şehri olma özelliği çok daha güçlü şekilde kendini gösterecek." ifadesini kullandı.

Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürü Erdal Pınar ise önemli çalışmalara imza attıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"İl merkezinde dokunmadığımız eserimiz neredeyse kalmadı. İlçelerde restorasyon bekleyen eserlerimiz de mevcut. Kastamonu merkezde Şeyh Şaban-ı Veli Camisi, Küpçeğiz Mescidi, Ahmet Dede Camisi ve İbn-i Neccar Camisi'nin restorasyonu devam ediyor. İbn-i Neccar Camisi'ni inşallah aralık ayı içinde ibatede açacağız. Diğer restorasyonlarımız da sorunsuz şekilde devam ediyor. İnşallah 2022 yılı içinde ibadete açmış olacağız. Abdülcebbar Camisi'nin yer teslimi 2019 yılının temmuz ayında yapıldı. Camide çok esaslı bir restorasyon çalışması başlattık. Proje kapsamındaki bütün dokunuşları yaptık."

İl Müftüsü Mustafa Bilgiç tarafından dua edilmesinin ardından caminin açılışı gerçekleştirildi.

Restorasyon çalışmaları kapsamında tüm cephelerde sıva raspası yapılırken, çatı örtüsü tamamen yenilenip alaturka kiremitle yeniden kaplandı. Minarede çürük seren direği ve minare gövdesi yenilenerek külah kurşunla kaplandı.

Yağmur suyunun etkisinden kurtarmak adına caminin etrafında drenaj yapılarak andezit döşeme kaplandı, çürümüş ahşap döşemeleri yenilendi. Dış cepheye horasan harçlı derz yapılırken, tüm iç cephe de horasan sıvıyla boyandı. Restorasyon projesine uygun olarak avluya engelli kullanımına da uygun tuvalet ve şadırvan yapıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Kastamonu Cami Güncel Haberler

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Ankara'da çirkin olay! 'Sizden midem bulanıyor' diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Ankara'da çirkin olay! "Sizden midem bulanıyor" diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Bakmadan Geçme

Kaan Kazgan'a kim saldırdı? Batuhan Çarbuğa kimdir? Wembley Stadyumu hangi takıma ait? Borussia Dortmund Şampiyonlar Ligi kazandı mı? Dortmund'un kaç tane Şampiyonlar Ligi kupası var? Sampiyonlar Ligi Finali nerede, hangi statta 2024? 1-2 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Yeni Irak Cumhuriyeti Büyükelçisi Anıl Bora İnan kimdir? Anıl Bora İnan hayatı ve biyografisi 1 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 1-2 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1-2 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 1 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 1 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1-2 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Haziran 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 1-2 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 1-2 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 1-2 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title