Haberler

Kalbimizdesin

Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Ölümünün 71'nci Yıldönümünde Ege Bölgesi'nde de Özlem Dolu Törenlerle Anıldı.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 71’nci yıldönümünde Ege Bölgesi’nde de özlem dolu törenlerle anıldı.

CUMHURİYETİN kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 71. yıldönümünde tüm yurtta olduğu gibi, Ege Bölgesi’nde de törenlerle anıldı.

Muğla’da da vatandaşlar anma töreni için Cumhuriyet Meydanı’na akın etti. İstiklal Marşı büyük bir coşkuyla okunurken bayrak yarıya indirildi. Atatürk heykelinin dört bir tarafında meşaleler yakıldı, Muğlalılar O’nu kaybetmiş olmanın acısını yine hissetti. Vali Yardımcısı Recep Yüksel, anıt özel defteri imzalarken, “Olağanüstü devrimler gerçekleştiren eşsiz bir devlet adamıydın. 21’inci yüzyıla geçebilen tek lider Atatürk’tür. Atatürk gibi düşüneceğiz. Ulu önderimiz seni sonsuza kadar kalbimizde yaşatacağız” dedi. Daha sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’ne geçildi. Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Üyesi Prof. Dr. Berrin Yurdadoğ “Farklılık ve Farkındalık Bağlamında Atatürk” konulu konferans verdi. Sabri Acarsoy İlköğretim Okulu öğrencileri Atatürk’ün sevdiği şarkıları seslendirdi. 3 bin metre bayanlar ve 5 bin metre erkekler olmak üzere iki ayrı klasmanda Atatürk koşusu düzenlendi.

Protesto ve gözaltı

Balıkesir’deki anma törenleri Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde yapıldı. Türkiye Harp Malulu Gaziler Şehitler Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Haydar Filiz, dernek üyeleriyle birlikte anıta çelenk bıraktıktan sonra, Vali Yılmaz Arslan, Garnizon Komutanı Korgeneral Adem Huduti ve Belediye Başkanı İsmail Ok ve protokolün önünde, ceketinin içinde sakladığı “Ananı da al dağdan inenleri karşılamaya git” yazılı pankartı çıkarıp açtı. Sivil polisler pankartı aldı. Filiz, yönetim kurulu üyeleri Serdar Tetik ve Mehmet Kılıç daha sonra gözaltına alındı. Anıtın önündeki törenlerden sonra Merkez Endüstri Meslek Lisesi, 10 Kasım Atatürk Oratoryosu sundu.

Rozet takmak yetmez

Denizli’de valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Halk Eğitim Merkezi’nde Denizli Anadolu Lisesi öğrencileri Atatürk Oratoryosu’nu sundu. Vali Yavuz Erkmen, “Yalnız rozet takmakla, Atatürk’ü seviyorum demekle Atatürkçü olunmaz. Atatürk’ün fikirlerini kalbine ve beynine kazıyacaksın. İlkeleri ve hedefleri doğrultusunda çalışırsan Atatürkçü olursun. Atatürk, sonsuza kadar Türk milletinin lideri ve ışığı olacak. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın” dedi. Belediye Başkanı Nihat Zeybekci da Atatürk’ün kulüplere, derneklere ve salonlara hapsedilmemesi gerektiğini, 72 milyon Türk halkının ortak değeri olduğunu söyledi.

10’uncu Yıl Nutku

Aydın’da Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulmasıyla başlayan törenler, 10. Yıl Nutku’nun dinletilmesiyle devam etti. Saat 09.05’de sirenler çaldı, hayat durdu. 2 dakikalık saygı duruşu sonrası İstiklal Marşı okunup diğer etkinliklere geçildi. Törene Vali Vekili Mehmet Zeki Koçberber, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgenaral Arif Çetin, Belediye Başkan Vekili Altan Güney, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, kamu kurum kuruluşu ile sivil toplum örgütü temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Turistler heyecanlandı

Kuşadası’nda saat 09.05’i gösterdiğinde itfaiye, taşıtlar ve balıkçı teknelerinin siren çalmasına limanda demirli “Splender of Seas” isimli gemi de eşlik etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konuşmalar yapıldı. Yabancı turistler töreni ilgiyle izledi. Heyecanını yenemeyen iki zenci turistin protokolün bulunduğu bölüme girerek fotoğraf çekmesine kimse müdahale etmedi. Törende en büyük ilgiyi ise yaşları 3 ile 5 arasında değişen minikler gördü.

Marmaris’te de saat 09.05’i gösterdiğinde, iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Tören, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla sona erdi. Programlar Nurettin Gençalioğlu Lisesi’nce Elegance Otel’de düzenlenen 10 Kasım Anma Programıyla sürdü.

Dünya türbe olsa

Bodrum’daki törene şık giysisiyle gelen 87 yaşındaki iki çocuk, iki torun sahibi emekli Dr. Fatma Sözen, ilgi odağı oldu. Atatürk öldüğünde 16 yaşında olduğunu ve annesinin kalp krizi geçirerek ölümden döndüğünü anlatan Fatma Sözen, “Ulu önder Atatürk’e her günden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Bir öğretmen kızım öldü, bugün bana sorsalar Atatürk mü, kızın mı hayata geri gelsin deseler hiç tereddütsüz Atatürk derim. Çünkü kızım sadece bana, Atatürk ise dünyaya bedel. Dünya türbe olsa o devi içine alamaz. Üç aydır hasta yatıyordum. Bugün Ata’m için buraya geldim. Belki de son gelişim olmuştur” dedi. Törene katılanların elini öpmek istediği Fatma nine, kızı ressam Ümit Sözen ile evine döndü.

Gazinin 72’lik oğlu

Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören saat 09.00’da çelenklerin Atatürk Anıtı’na sunulmasıyla başladı. Törene Vali Abdülkadir Atalık, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Alaettin Sevim, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, askerler, bürokratlar, siyasiler ve öğrenciler katıldı. Saatler 09.05’i gösterdiğinde 2 dakikalık saygı duruşu gerçekleşti, anıt çevresindeki meşaleler yakıldı. Anma törenine asker kıyafetiyle katılan Arıburnu Gazisi Hüseyin Sürek’in 72 yaşındaki oğlu Ahmet Sürek öğrencilerin ilgi odağı oldu. Etkinlikler, Terzioğlu Kampüsü Troia Kültür Merkezi’ndeki törenle devam etti.

AKP’ye siyah çelenk

Manisa’da da tüm protokolün katıldığı törenlerin ardından CHP Gençlik Kolları üyeleri, AKP İl Merkezi’ne siyah çelenk koydu. CHP Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Başgülşen, “Tüm itirazlara karşın, AKP’nin TBMM’deki açılım oturumunu bugün değil de neden bir gün öncesi ya da sonrası tartışmak  istemediğini artık sormayacağız, Başbakan’a göre yas günü olmayan 10 Kasım’ın ne ifade ettiğini de sormayacağız. Tüm milletin Ata’sını andığı böyle bir günde, sevgi almasa da saygı beklerdik” dedi. Manisa’daki Atatürk’ü anma etkinlikleri, Belediye Kültür Sitesi’nde düzenlenen paneller, okunan şiirler ve orotoryoyla son buldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title