Haberler

Kaba Yem Sorununa Kamış Çözümü

MAKÜ Veteriner Fakültesindeki bilim insanları, Türkiye'de zaman zaman yaşanan kaba yem sorununa çözüm üretmek amacıyla sulak alanlardaki kamışların bu amaçla kullanılabilme olanaklarını araştırı...

GÖKMEN YÜCE - Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesindeki bilim insanları, Türkiye'de zaman zaman yaşanan kaba yem sorununa çözüm üretmek amacıyla farklı bitki türlerinde araştırma yürütüyor.

"Sulak alanlarda yoğun gelişim gösteren kamışların alternatif kaba yem kaynağı olarak kullanılma olanakları" projesinin yürütücüsü Prof. Dr. Fatma Karakaş Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje ile Türkiye'deki kaba yem sorununa alternatif çözüm üretmek ve bu vesileyle göllerdeki organik kirlenmeyi azaltmayı amaçladıklarını söyledi.

Oğuz, projenin Gölhisar Gölü'nde yoğun olarak gelişim gösteren ve gölü istila eden kamışların silaj yapılarak kaba yem değerini ortaya koymak için planlandığını kaydetti.

Proje kapsamında farklı katkı maddeleri kullanılarak yapılan silajlardan en kaliteli olanlarının belirleneceğini anlatan Oğuz, bu bitkilerde mikotoksin olup olmadığının, varsa düzeyinin tespit edileceğini dile getirdi.

- Cam kavanozlara silaj yapıldı

Projedeki çalışmaları hakkında bilgi veren Oğuz, şöyle konuştu:

"Kamışları farklı katkı maddeleriyle 1 litrelik cam kavanozlara silaj yaptık. Zamanı geldiğinde kavanozları açıp analizlerini yapacağız. Hangi katkı maddesiyle hangi silajımızın daha iyi olduğunu ortaya koyacağız. Kamışlara hangi dönemde biçim yapılırsa, besin maddesi açısından daha yararlı olacağını belirleyeceğiz. Projenin ilk sonuçlarını 2014'ün yaz aylarında alacağız."

Bugüne kadar kamışların doğrudan yem olarak kullanımı ile farklı katkı maddeleri kullanılarak silajının yapılması konusunda bir çalışmaya rastlamadıklarının altını çizen Oğuz, şöyle devam etti:

"Kaba yem sıkıntısının yaşandığı son yıllarda mısıra alternatif silaj materyali ve alternatif kuru otlar bulmak, hayvancılık sektörünün geleceği için önem arz ediyor. Bu çalışma ile hem ucuz ve bol kaba yem imkanı sağlanacak, hem de gölün kirlenmesi önlenmiş olacak. Proje sonunda bu bitkilerin kaba yem değeri ile ilgili olumlu sonuçlar alınması durumunda, hayvan denemelerini de içeren büyük bütçeli TAGEM ya da TÜBİTAK projesi planlıyoruz."

Yeraltı suyu, gübre ve ilaç olmadan yetişiyor

Oğuz, geçen yıl ve önceki yıl Türkiye'de kaba yem sorunu yaşandığını, samanın bile çok yüksek paralara satıldığını vurgulayarak, projenin başarılı olması halinde soruna çözüm bulunabileceğini ifade etti.

Kamışların sulak alanlarda kendi kendine yetiştiğine, yeraltı suyu, gübre ve ilaç istemediğine dikkati çeken Oğuz, projenin başarıyla sonuçlanması durumunda büyük bir ekonomik kazanç elde edileceğine işaret etti.

Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mümtaz Nazlı ise küresel iklim değişikliklerine bağlı yaşanan kuraklık sonucu saman üretiminde zaman zaman azalmalar olduğunu aktardı.

Bunun da saman fiyatlarında artışa, dolayısıyla yetiştiricilerin mağduriyetine yol açtığını vurgulayan Nazlı, "Proje başarıya ulaşırsa, yani sulak alanlarda yoğun olarak bulunan kamışlar kaba yem olarak kullanılabilirse, yetiştiricilerin büyük bir sorunu çözülmüş olacak" dedi.

Projede, Veteriner Fakültesinden Doç. Dr. Numan Oğuz, Yrd. Doç. Dr. Fatma Kocasarı ve  Yrd. Doç. Dr. Kadir Emre Buğdaycı ile Fen Edebiyat Fakültesinden Doç. Dr. İskender Gülle de görev alıyor. - Burdur

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Gölhisar Türkiye Politika Güncel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Bakmadan Geçme

15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title