Haberler

Julian Assange'ın eşi: Eşim serbest kalabilir

Güncelleme:

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın eşi Stella Assange, eşinin pazartesi günü görülecek duruşmada serbest kalabileceğini belirtti. Assange'ın avukatı, İngiltere'de iç hukuk yollarının tükendiğini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi.

İngiltere'de 5 yıldır tutuklu yargılanan WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange'ın eşi Stella Assange, eşinin pazartesi günü görülecek duruşmada serbest kalabileceğini belirterek "Julian hapis cezası için içeride değil, hakkında hapis kararı yok. Tüm dava, İngiltere ve ABD için aşırı derecede tuhaf ve utanç verici." dedi.

İnsan hakları aktivisti ve avukat Stella Assange, eşinin İngiltere'de pazartesi günü görülecek ABD'ye iade davası öncesinde, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Eşinin Londra'daki Belmarsh Cezaevi'nde yaşadığı sorunlara değinen Assange, "Karar duruşmasına 5 gün kaldı. Şu an baskı altında. Uyumakta zorluk yaşıyor." diye konuştu.

Assange, pazartesi günü görülecek davaya işaret ederek "Julian'ın serbest kalma ihtimali de var. Bu yüzden pozitif sonuçlara odaklanmaya çalışıyoruz. Eğer Julian kaybederse İngiltere onu iade edecek. İngiltere'de iç hukuk yolları tükendi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) gidecek ve yürütmeyi durdurmaya çalışacağız." değerlendirmesini yaptı.

AİHM kararının İngiltere için bağlayıcılığının bulunduğunu vurgulayan Assange, "(Yürütmeyi durdurma kararı verilirse) Cezaevinde kalabilir ya da serbest bırakılabilir." ifadesini kullandı.

"Assange davası ABD ve İngiltere için utanç verici"

Assange, Avustralya vatandaşı da olan Julian Assange'ın iadesi için çalıştığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Avustralya bir çözüm arıyor çünkü bu, bir siyasi dava. Julian hapis cezası için içeride değil, hakkında hapis kararı yok. Tüm dava, İngiltere ve ABD için aşırı derecede tuhaf ve utanç verici. Davayı geri çekmek ya da Julian'ın hemen serbest bırakılmasını sağlayacak bir çözüm bulmak için her türlü nedenleri var."

Assange, eşinin davasının tüm dünyada basın özgürlüğü açısından önem taşıdığına işaret ederek Julian Assange'ın kamu yararına olan gerçek bilgileri yayımladığı için hapse atıldığını söyledi.

"ABD ve İngiltere, gazetecileri cezaevlerine atarsa standartları koruyan kimse kalmaz, çıta iyice düşer." diyen Assange, yalan ve dezenformasyon yapmadıkları müddetçe gazetecilerin görevlerini özgürce yapması gerektiğini savundu.

Assange, halkın gerçekleri bilmesinin, demokrasiyi zenginleştireceğini de sözlerine ekledi.

Assange'ın dava süreci

Julian Assange'ın kurduğu WikiLeaks, 28 Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamıştı.

Assange, Haziran 2012'de sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulmuştu.

Mahkeme, 50 hafta hapse mahkum edilen Assange'ın, iade talebi çerçevesinde cezasını tamamladıktan sonra da tutuklu kalmasına karar vermişti.

Yüksek Mahkeme, 10 Aralık 2021'de Assange'ın ABD'ye iade edilebileceğine hükmetmişti.

Westminster Sulh Ceza Mahkemesinin 20 Nisan 2022'de iadeye hükmetmesiyle dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel, 17 Haziran 2022'de Assange'ın ABD'ye iade edilmesi kararını imzalamıştı.

Assange'ın avukatları da 1 Temmuz 2022'de karara ilişkin Yüksek Mahkemeye itiraz başvurusunda bulunmuştu.

Julian Assange'ın ABD'ye iade davasına ilişkin duruşmalar, 20-21 Şubat'ta Yüksek Mahkeme'de görülmüş, kararın ileri tarihte verileceği kaydedilmişti.

ABD "idam etmeme" güvencesi verdi

Mahkeme 26 Mart'ta ise ABD tarafından bazı güvenceler verilmezse Assange'ın ABD'ye iade edilmeyeceğine hükmetmişti.

ABD'den, Assange'ın ölüm cezasına çarptırılmayacağı ve adil şekilde yargılanacağı gibi güvenceler istenmiş, aksi halde Assange'ın tutukluluğunun kaldırılması için temyiz başvurusu yapabileceği ifade edilmişti.

Yüksek Mahkeme, güvencelerin verilmesinin ardından bunların tatmin edici olup olmadığına karar vereceğini açıklamıştı.

ABD, nisan ayında talep edilen güvenceleri vereceğini duyururken Stella Assange ise eşinin, ABD vatandaşı olmadığı için bazı haklara sahip olamayacağını ifade etmişti.

Assange'ın avukatları ve destekçileri, ABD'ye iadesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceğini belirtirken ABD tarafı ise hapis cezasının 4 ila 6 yıl olabileceğini öne sürüyor.

Assange'ın ABD'ye iade davası 20 Mayıs'ta Londra'daki Yüksek Mahkeme'de görülecek.

Kaynak: AA / Güncel

Julian Assange İnsan Hakları Hukuk Dünya Güncel Haberler

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

Bakmadan Geçme

Havalar ne zaman ısınacak? Havalar ne zaman, hangi tarihte ısınıyor? Meteoroloji tarih vererek uyardı! Prens 3. sezon ne zaman çıkacak? Prens 3. sezon var mı, nerede yayınlanacak? AÖF sınav sonuçları ne zaman açıklanır? AÖF sınav sonuçları nereden, hangi siteden öğrenilir? AÖF sonuç sorgulama ekranı 2024! 1 HAZİRAN TV YAYIN AKIŞI: Bugün hangi diziler var? KANAL D, SHOW TV, STAR TV, ATV, TV8, NOW LGS sınavı kaç dakika? LGS sınavı saat kaçta başlıyor, saat kaçta bitiyor? İşte 2024 LGS sınav süresi! WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 1 Haziran Cumartesi Whatsapp neden yüklenmiyor, kasıyor? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya ayrıldı mı? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya neden ayrıldı? Cumartesi günleri noter açık mı? Cumartesi günleri noterler saat kaça kadar açık, kaçta kapanıyor? 1 HAZİRAN BİM AKTÜEL YENİ GELEN ÜRÜNLER! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Özer Çiller öldü mü? Özer Çiller kimdir, nerden öldü? Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller öldü mü? Askerlik kaldırılacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılıyor mu, neden? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu! 1 Haziran hangi burç? 1 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 1 Haziran tarihi hangi burç olur? KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN 2024? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, bitiyor? LGS hangi gün, ne zaman yapılacak? LGS sınavı hangi tarihte uygulanacak? İşte 2024 LGS sınavı tarihi! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 1 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title