Haberler

İstanbul'daki Uçak Kaçırma Girişimi

Pegasus Havayolları'na ait Kharkov İstanbul seferini yapan uçağı kaçırma girişiminde bulunan Ukrayna uyruklu Artem Kozlov'un 11 yıl 3 aydan 42 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

Pegasus Havayolları'na ait Kharkov- İstanbul seferini yapan uçağı kaçırma girişiminde bulunan Ukrayna uyruklu Artem Kozlov'un 11 yıl 3 aydan 42 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

Anadolu Adalet Sarayı 37. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Artem Kozlov, uçağın kaptan pilotu Hızır İlyas Karagülle, 2. pilot Yusuf Çağun, kabin görevlileri ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmada kimlik tespiti yapılan Kozlov, bir üniversitenin uçak akademisinden mezun olduğunu söyledi.

Tercüman eşliğinde ifadesi alınan Kozlov, olay günü kaçırma girişiminde bulunduğu uçağa Kharkov'dan bindiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Uçağa başlangıçta İstanbul'a gitme amaçlı bindim ama sonra karar değiştirdim. Ülkemde yaşanan olayları dünyaya duyurmak istiyordum. Çünkü ülkemde Rusya yanlısı bir iktidar vardı. Ukrayna vatandaşlarına kötü davranıyordu. Bunlara tepki için ve o tepkiyi dünyaya duyurmak amacıyla önce hostesle konuştum. Ukrayna'da yaşanan olayları protesto ettiğimi söyledim. Ancak hostes benim boş bir koltuğa oturmamı söyledi. Benim uyarılarımı dikkate almadığını gördüm. Ancak ben sinirliydim. Ülkemin durumunu anlatamamıştım, duyuramamıştım."

Kozlov, eylem sırasında yanında herhangi bir silah olmadığını dile getirerek, "Sadece dizüstü bilgisayarımın bulunduğu bir çanta vardı. 'Bomba patlatırım' da demedim. Kimseye zorluk çıkarmadım. Sadece 'bana zarar vermeyin, ben de kimseye zarar vermeyeceğim' dedim. Bir örgüt adına çalışmıyorum ve bağlantım da yoktur" diye konuştu

"Kozlov yaklaşık 2 saat kendini Rusya'da sandı"

Uçağın kaptan pilotu Hızır İlyas Karagülle de uçak kalktıktan 20 dakika sonra kabin amirinin, "sakın kapıyı açma, içeride sorunlu bir yolcu var" demesiyle durumu öğrendiğini anlattı.

Uçağın kokpitinden içeriyi görebildiğini aktaran Karagülle, şöyle devam etti:

"İçeride sinirli bir şekilde hareket eden yolcuyu gördüm. Elinde telefon vardı. Uçağın Soçi'ye hareket etmesini, aksi halde uçağa yerleştirdiği bombayı patlatacağını söylediğini öğrendim. Ben bu eylemi bir uçak kaçırma girişimi olarak düşündüm ve uluslararası havacılık kuralları gereği uçağı en yakın havalimanına indirmem gerekiyordu. Ama o sırada Soçi'de Kış Olimpiyatları vardı ve birçok devlet başkanı bulunuyordu. Uçağı oraya indirmem halinde bir operasyon düzenlenebilir ve can kaybı yaşanabilir düşüncesiyle en yakın havalimanı olan İstanbul'a yöneldim ve uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirdim."

Karagülle, Kozlov'un yaklaşık 2 saat kendini Rusya'da zannettiğini belirterek, bu sürede havalimanının kriz masasıyla durum değerlendirmesi yaptıklarını kaydetti.

Bu sırada özel güvenlik timlerinden 2 kişiyi kokpit camlarını açarak içeri aldığını ve operasyon planlaması yaptıklarını ifade eden Karagülle, 4,5 saatin sonunda yolcuların uçaktan tahliye edilmesine ikna olan sanığın güvenlik timlerince etkisiz hale getirdiğini söyledi.

Mahkeme hakimi, Kozlov'un doğum ve adli sicil kayıtlarının Emniyet Genel Müdürlüğü Türk İnterpol Daire Başkanlığı aracılığıyla istenmesine ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Ukrayna uyruklu Artem Kozlov'un 7 Şubat'ta ülkesindeki siyasi karışıklığa uluslararası alanda dikkati çekmek düşüncesiyle, 2014 Kış Olimpiyatları'nın yapıldığı Soçi kentine uçak kaçırmak ve alıkoymak kastıyla Kharkov'dan İstanbul'a giden Pegasus Havayolları'na ait uçağa yolcu olarak bindiği anlatıldı.

Kozlov'un, 7 mürettebatı ve 110 yolcuyu bomba patlatarak öldürme tehdidiyle alıkoyarak kişi hürriyetini tehdit ettiği aktarılan iddianamede, hava korsanının, tehditle hava ulaşım aracını kaçırıp alıkoyduğu kaydedildi.

İddianamede, şüpheli Artem Kozlov'un, "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" ve "ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması" suçlarını işlediği gerekçesiyle 11 yıl 3 aydan 42 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Artem Kozlov İstanbul Ukrayna Pegasus Politika Güncel Haberler

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Milletvekili, çiftçinin tarlasını ayağında galoşla inceledi

Milletvekili, çiftçinin tarlasını ayağında galoşla inceledi

Bakmadan Geçme

16 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 16 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Brighton Chelsea maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Chelsea maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester United Newcastle maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) M.United Newcastle maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester United Newcastle maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! M.United Newcastle maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Brighton Chelsea maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Brighton Chelsea maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Manchester United Newcastle maçı CANLI izle! 15 Mayıs MANU Newcastle maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Brighton Chelsea maçı CANLI izle! 15 Mayıs Brighton Chelsea maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? VAR kalkıyor mu? Premier Lig'de VAR sistemi kaldırılacak mı?
Her şey Bahçeli'nin sözleriyle başladı! Bakan Yerlikaya'dan darbe heveslilerine hodri meydan

Her şey Bahçeli'nin sözleriyle başladı! Bakan Yerlikaya'dan darbe heveslilerine hodri meydan

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title