Haberler

İstanbul'a Açılan Kapı: AYDOS

Unutulmuş bir tarih Sultanbeyli'de gün yüzüne çıktı.

İstanbul'un fethine giden süreçte stratejik öneme sahip tarihi Aydos Kalesi, yapılan belgeselle bir kez daha tarihe ışık tuttu.

Fetihten iki yüzyıl sonra, Osmanlı haritalarında dahi izine rastlanmayan Aydos Kalesi, yüzlerce yıl Sultanbeyli'deki Aydos Ormanı içinde gün yüzüne çıkmayı bekledi.

Ağaçların üzerine kapanıp gizlediği bu unutulmuş kale, Sultanbeyli Belediyesi'nin girişimiyle İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'nün yaptığı kazılar sonucunda yeniden ortaya çıkarıldı.

Sultanbeyli Belediyesi, iki yıldır yapılan yoğun çalışmalar sonucunda yeniden gün yüzüne çıkarılan tarihi Aydos Kalesi'ni, başta İstanbul'da yaşayan vatandaşlar olmak üzere tüm Türkiye'ye duyurmak amacıyla kalenin tanıtım belgeselini hazırlayarak, düzenlenen galada gösterime sundu.

Danışmanlığını ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık, yönetmenliğini ise Emine Çaykara'nın yaptığı İstanbul'a açılan Kapı: Aydos belgeseli, Sultanbeyli Kültür Merkezi'nde düzenlenen muhteşem gala ile izleyicilerle buluştu.

Belgeselde, Roma ve Bizans İmparatorluğu dönemlerinde, Üsküdar'dan Gebze'ye kadar olan idare merkezinin kalesi olan Aydos Kalesi'nin, Osmanlı döneminde ki stratejik önemi, kalenin kolayca kazanılmasında tekfurun kızı ve Abdurrahman Gazi arasında yaşandığı anlatılan aşkın öyküsü Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. İdris Bostan, Beşir Ayvazoğlu, Akşin Somel, Gülbahar Baran Çelik gibi isimlerin açıklamalarıyla ele alınıyor.

"Fetih tek başına değerlendirilemez"

Filmin gösterimi öncesinde konuşan Belediye Başkan Hüseyin Keskin, "Sultanbeyli Belediyesi olarak İstanbul'da ilk fethedilen kalelerden ve topraklardan biri olan Aydos Kalesi'ni ilçemiz sınırları içerisinde barındırmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Yıllarca ağaçlar altında kalmış bu tarihi değeri son iki yıl içerisinde yaptığımız çalışmalarla gün yüzüne çıkardık ve şimdi belgesellere konu olacak değeri kendisine kazandırdık" dedi ve kalede yapılan çalışmaları anlattı. "İstanbul'un fethi elbette çok genç yaşta hükümdar olmuş Sultan Mehmet'in olağanüstü yönetim yetenekleri ve eşsiz vizyonunun eseri ve sonucudur. Ancak bu vizyon, 1453 yılının 29 Mayıs tarihinde aniden ortaya çıkmış, kökü ve kaynağı olmayan bir macera arayışı olarak bir genç Sultan'ın serüveni de değildir." diyen Keskin, fethi yalnızca, iki aylık bir kuşatma sonunda kazanılmış askeri bir zafer olarak görmenin fetihle sonuçlanan geri plandaki asırlık sosyolojik ve kültürel derinliğin ihmal edileceğini söyledi ve bu belgeselde fethe giden sürecin asırlar evvelinden başladığının anlatıldığını belirtti.

Başkan Keskin'in ardından belgeselin yönetmeni Emine Çaykara, Halil İnalcık'ın selamlarını ileterek başladığı konuşmasında belgeselin hazırlık aşamasına değindi. "Aydos Kalesi gerçekten etkileyici bir kale. Restorasyonun yapılması, gelecek kuşaklara arkeoloji ve tarih bilinciyle aktarılması son derece elzem. Bu şekilde toplumumuzu ileri taşıyabiliriz." diyen Çaykara, emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Konuşmaların ardından gösterime sunulan muhteşem İstanbul'a açılan Kapı: Aydos belgeseli, izleyicilerin büyük beğenisini topladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Aydos Kalesi Sultanbeyli İstanbul Çaykara Güncel Haberler

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Bakmadan Geçme

Usyk kimdir? Boksör Usyk kaç yaşında, nereli? #129351 Tyson Fury kim, kaç yaşında, nereli? #127942 18 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Fury Usyk maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda 2024? Tyson Fury Usyk maçı ne zaman #129351 18 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Yeni Angola Büyükelçisi Muhammet Mustafa Çelik kimdir? Muhammet Mustafa Çelik hayatı ve biyografisi nedir? 18 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! 18 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 18 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! #9889 #127919 18 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 18 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 18 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 18 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde üstüne müjde! Kredi limitleri artırıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde üstüne müjde! Kredi limitleri artırıldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title