Haberler

İskilip Kalesi'nde Tarihi Su Sarnıcı ve Dehliz Bulundu

Güncelleme:

Çorum'un İskilip ilçesindeki tarihi İskilip Kalesi'nde yapılan arkeolojik kazı çalışmasında, Türk bayrağı dikmek için açılan kuyuda su sarnıcı ve altındaki dehliz ortaya çıkarıldı. Kazıda, 2 bin yıllık olduğu değerlendirilen koridorun 20 metrelik kısmı açıldı.

ERKAN KARACA

Çorum'un İskilip ilçesindeki tarihi İskilip Kalesi'nde Türk bayrağı dikmek için yapılan çalışma sırasında su sarnıcı ve dehliz ortaya çıktı. Hitit Üniversitesi Türk İslam Sanatları Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Oktay Gündoğdu, "Sarnıcın altında 8 basamak tespit ettik. Kalelerde sarnıçlar, genellikle suyun depolandığı alanlardır ve suyu depolamak için kar iteklenerek sarnıcın içine biriktirilir. Bunlar da yaz aylarında kullanılır. Bu sarnıç, kalede yaşayan tüm insanların su ihtiyacını karşılıyordu" dedi.

Çorum'un İskilip ilçesinde bulunan tarihi kalede 2022 yılında İskilip Belediyesi, Hitit Üniversitesi ve Çorum Müzesi Müdürlüğü iş birliğiyle başlatılan arkeolojik kazı çalışması tamamlandı. Yaklaşık bir yıl süren çalışma sonrasında, 13,5 metre derinlikte; 3 metre yükseklik ve 2 metre genişliğe sahip, içinde 8 basamaklı merdiven bulundu. 30 metre uzunluğunda koridor şeklinde bir yapı ortaya çıktı.

"NADİR RASTLANAN BİR BULGU"

Kazı Başkanlığını da yapan Çorum Müze Müdürü Metin Çakar, çalışma sırasında ortaya çıkan sarnıç yapısı ve altında yer alan mimari bölümünün şimdiye kadar bu tip kazı çalışmalarında nadir rastlanan bir bulgu olduğunu belirterek, "Bu sebeple mahiyeti tam olarak anlaşılamayan sarnıç yapısının anlaşılabilmesi için eğer şartlar uygun olursa önümüzdeki yıl da kazı çalışması yapılması planlanmaktadır" dedi.

KALEDE YAŞAYAN İNSANLARIN SU İHTİYACINI KARŞILIYORDU"

Hitit Üniversitesi Türk İslam Sanatları Ana bilim dalı Dr. Öğretim Üyesi Oktay Gündoğdu ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Kalenin tam merkezinde geç dönemlerde muhtemelen zindan veya depo olarak kullanıldığını tahmin ettiğimiz sarnıcın üst tabanındayız. Yaklaşık 3 metre altında, alt kotlarda bir başka taban bulunuyor. O da muhtemelen Roma dönemine tarihlendirilen bir süreci ihtiva ediyor. Etrafı kaya ile çevrili, açık alan kısımlarında moloz taşla örülüp üzeri 5 santimetre kalınlığında Horasan harçla kapatılmış cephesi bulunan sarnıcın tabanını ise 1 metre kalınlığında. Sarnıcın Roma dönemindeki en önemli bulguları, bu zeminin altında yer alıyor. Sarnıcın altında 8 basamak tespit ettik. Kalelerde sarnıçlar, genellikle suyun depolandığı alanlardır ve suyu depolamak için kar iteklenerek sarnıcın içine biriktirilir. Bunlar da yaz aylarında kullanılır. Bu sarnıç, kalede yaşayan tüm insanların su ihtiyacını karşılıyordu."

Kaynak: ANKA / Güncel

İskilip Çorum Kültür Yerel Kültür Sanat Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title