Haberler

İş Yerinde Müzik Çalanlar Telif Hakkı Ödeyecek

Türkiye'de ilk kez İzmir Ticaret Odası ile müzik meslek birlikleri arasında imzalanan protokolle; lokanta, bar, restoran gibi işletme sahibi olan oda üyeleri, iş yerlerinde çaldıkları müzikler için eser sahiplerine telif hakkı ödeyecek.

Türkiye'de ilk kez İzmir Ticaret Odası ile müzik meslek birlikleri arasında imzalanan protokolle; lokanta, bar, restoran gibi işletme sahibi olan oda üyeleri, iş yerlerinde çaldıkları müzikler için eser sahiplerine telif hakkı ödeyecek.

Lokanta, bar, restoran gibi işletmelerde çalınan müziklerde telif hakkı sorunu üzerine çalışma başlatan İzmir Ticaret Odası, bugün bir ilke imza atarak MESAM, MSG, MÜYORBİR, MÜYAP meslek birlikleri ile iyi niyet protokolü imzaladı. Protokol kapsamında lokanta, bar, restoran gibi işletme sahibi olan oda üyeleri iş yerlerinde çaldıkları müzikler için eser sahiplerine telif hakkı ödeyecek. Protokol imza törenine; İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, MESAM Başkanı Arif Sağ, MSG Başkanı Garo Mafyan, MÜYORBİR Başkanı Ahmet Koç, MÜYAP Başkan Yardımcısı Bülent Seyhan, MÜYORBİR Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kocatepe ve 42. Restoran, Kafe ve Eğlence Yerleri Meslek Grubu üyeleri katılırken, iyi niyet protokolü ile oda üyelerine MESAM ve MSG birliklerinin ücretleri üzerinden yüzde 50, MÜYAP ve MÜYORBİR'in ücretleri üzerinden ise yüzde 25 indirim uygulanacağı belirtildi. Protokole göre meslek birlikleri, yılbaşına kadar yasal takipte bulunmayacak. Telif hakları iki taksit şeklinde ödenecek ve sözleşmelerin 31 Mart 2014 tarihine kadar imzalanması gerekecek.

"GEÇ KALINMIŞ BİR PROTOKOL"

Uzun bir süredir telif hakkı konusunda çalışma yaptıklarını belirten Ekrem Demirtaş, "2-3 senedir uğraşıyoruz. Bazı üyelerimiz zaman zaman mahkemelere kadar gittiler, sorunlar yaşadılar ama bugün ne mutlu ki bu masada oturuyoruz" dedi. MSG Başkanı Garo Mafyan ise yapılan protokolün geç kalınmış bir çalışma olduğunu belirterek, "Geç kaldık ama 1, 0'dan büyük olduğu için şu anda 1'deyiz. Bir şarkı dinliyorsunuz. Bunda belli kişilerin hakkı var. Eserin sözünü yazan, müziğini yapan, yorumlayan, aranjmanını yapan, yapımcılığını yapan isimler ve bunun yanında kaç kişi ailesini geçindiriyor" şeklinde konuştu.

"İŞ YERİNDE ESERİMİZ ÇALINIYORSA TELİF HAKKI DOĞAR"

MESAM Başkanı Arif Sağ ise Türkiye'de telif hakkının yeni oluşmaya başladığını ifade ederek şöyle konuştu: "Avrupalı bunu çoktan başlatmış ama biz daha telifin ne olduğunu bilmiyoruz. Devleti yönetenler bile zaman zaman ben bu CD'yi aldım nerede istersem çalarım diye yanıtlar vermiştir bize. Halbuki insanların evinde dinlediği CD'lerden para istemiyoruz. Bu galiba yanlış anlaşılıyor. Ticari alanlarda eğer müzik yayını yapıyorsanız burada bizim hakkımız doğuyor. Konserlerde eserlerimizi okuyorsanız, televizyonda, radyoda, otelde, iş yerinde eserlerimiz çalınıyorsa bize telif hakkı doğuyor. Türkiye'de bu anlaşılamadığı için mahkeme süreçlerine girdik ama aslında olmaması gereken şeyler bunlar. Avrupa'da böyle anlaşmalar yok orada herkes ne ödeyeceğini biliyor. Bugünkü toplantının büyük önemi var. Bu bir milat olarak da düşünülebilir. Umarım diğer kurumlarla da aynı anlayışı birlikte yaşayabilir, mahkemelik olmadan, kavga etmeden, küsmeden, birbirimize darılmadan, hakları gasp etmeden bu sorunu çözeriz."

"MÜZİK ÇALMAYI YASAKLAMIYORUZ"

MÜYORBİR Başkanı Ahmet Koç da bazı konularda yanlış anlaşılmalar olduğunu belirterek, "Biz kimsenin müzik çalmasını yasaklamıyoruz. Sadece lisanslanmaları ve sözleşme yapmaları gerektiğini söylüyoruz. Orada çalışan müziğin o mekana artı değer kattığını düşünüyoruz. Bu aynı zamanda bir görev ve bir insan hakkıdır" diye konuştu. MÜYAP Başkan Yardımcısı Bülent Seyhan ise telif haklarının eser sahipleri için önemli olduğunu dile getirerek, "Eğer sanatın ve sanatçının yaşamasını istiyorsanız telif ödenmeli ve güzel eserler çıkmalı. Telifler ödenmezse bizler de geleceğe hiçbir şey bırakamayız" dedi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Arif Sağ Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

Reisi'nin can verdiği helikopterin yanına giden Fulya Öztürk, enkazın başındaki ekiplere yardım teklif etti

Reisi'nin can verdiği helikopterin yanına giden Fulya Öztürk, enkazın başındaki ekiplere yardım teklif etti

Bakmadan Geçme

Deja Vu nedir? Psikolojik açıdan Deja Vu'nun nedenleri ve oluşumu 20 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! 20 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Gelinim Mutfakta sultan sarması nasıl yapılır? Sultan Sarması tarifi, nasıl yapılır? 21 Mayıs Salı 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Mayıs burç yorumları nedir? Emekli Temmuz maaş zam oranı yüzde kaç olacak? Emekli maaşına zam yapılacak mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 20 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Kurbanlık hayvanı elektrik veya narkozla bayıltarak kesmek caiz midir? Hareket Proje halka arz sonuçları açıklandı mı? #128226 Hareket Proje halka arz kaç lot verdi? BUGÜNKÜ ALTIN FİYATLARI #129689 Çeyrek altın, gram altın ne kadar? 20 Mayıs altın fiyatları ne kadar oldu? Microsoft Office ücretsiz kullanma nasıl yapılır?
Haydar Dümen'in eşi tefeci kurbanı! 30 milyonluk taşınmazını elinden aldılar, yetmedi buluşmaya çağırıp gasp ettiler

Haydar Dümen'in eşi tefeci kurbanı! 30 milyonluk taşınmazını elinden aldılar, yetmedi buluşmaya çağırıp gasp ettiler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title