Haberler

İş Dünyasının 2008 Beklentisi

İş Dünyası, 2007'yi Geride Bırakırken, Önümüzdeki Yıl İçin İyimser Olmakla Birlikte Olası Risklere Dikkati Çekerek, Yapılması Gereken Pek Çok Reform Olduğunu Belirtiyor.

İş dünyası, bazı ekonomik göstergelerde sapmaların yaşandığı 2007'yi geride bırakırken, önümüzdeki yıl için iyimser olmakla birlikte olası risklere dikkati çekerek, yapılması gereken pek çok reform olduğunu belirtiyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, önümüzdeki yıl dünya ekonomisinde çok büyük bir dalgalanma, çok büyük bir kriz olmaması halinde Türk ekonomisinde herhangi bir risk beklemediğini dile getirerek, 2008'in sapma olabilecek en önemli öngörüsünün enflasyon miktarı olduğunu, enflasyonun 2007'de öngörülen seviyenin ''birazcık'' üstünde çıktığını, buna bağlı olarak büyüme oranının da öngörülen seviyenin altında kaldığını söyledi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük de, 2008'in, zor bir yıl olma potansiyeli taşıdığını ifade ederek, "Diğer taraftan son dönemde ekonomideki olumlu gidişte önemli bir ivme yaratan AB'ye tam üyelik süreci, yeniden sıkıntılı bir döneme girmiş görünmektedir. Böyle bir konjonktürde, reel sektörü destekleyecek, rekabet gücünü iyileştirecek yapısal reformlar ve mikro düzenlemeler bir an önce hayata geçmez ise önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomisi, büyümeyi devam ettirmekte ciddi sıkıntılarla karşılaşabilir'' diye konuştu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat 2008'de özellikle dünya ekonomisinde tutsata (mortgage) dayalı kredilerle ilgili ortaya çıkan sert türbülans ve dalgalanmaların, Türkiye'nin başlıca ihraç pazarları olan OECD ve AB ülkelerinde büyümenin yavaşlamasına yol açabilecek gibi göründüğüne işaret ederek bunun Türkiye'nin ihracatındaki ivmeyi, artışı devam ettirmek açısından bir risk işareti olduğunu söyledi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) eski Başkanı Erkut Yücaoğlu, özelleştirmenin ve yabancı sermaye yatırımlarının hızlandırılması için daha çok gayret edilmesi gerektiğini kaydetti.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ethem Sancak da, önümüzdeki yıl için çok fazla sapma beklemediğini, 2008'in, daha istikrarlı ve büyüme açısından daha iyi bir yıl olacağına inandığını dile getirdi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Genel Başkanı Tahir Uysal, yıl sonunda uluslararası doğrudan yatırım girişinin 20 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyleyerek, bu beklentinin gerçekleşebilmesi için atılması gereken çok ciddi adımlar bulunduğunu ifade etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı büyüme rakamları açısından 2008 yılı beklentilerinin yüzde 5-5,5 arasında değiştiğini ifade eden Satıcı, şöyle devam etti:

''Eğer üçüncü çeyrekte gördüğümüz büyüme yavaşlaması devam ederse bu hedeflerin tutturulması oldukça zora girebilir. Enflasyon hedefi de 2008 yılı için yüzde 4 olarak belirlenmiş. Mevcut para politikası devam ettirildiği müddetçe bu hedefe ulaşılmasının çok zor olacağını tahmin ediyoruz. Döviz kurları ise faizler yüksek tutulmaya devam edildiği müddetçe düşük seviyelerini koruyacaktır. Ancak, geçtiğimiz yıl tüm global finans piyasalarını sarsan subprime kredileri sorunu henüz ortadan kalkmış değil.

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Nevzat Öztangut ise, ''ABD'deki tutsat krizinin etkileri henüz bertaraf edilmiş değil. Konuyla ilgili olumsuz gelişmeler, 2007'de olduğu gibi 2008'de de piyasamızı etkileyebilir. Gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğiz'' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Bakmadan Geçme

Yeni seferberlik kanunu tam metni OKU İNDİR - PDF 2024! Seferberlik mi çıktı, seferberlik nedir? Sefer görev emri nedir? Sefer görev emri e-devlet üzerinden nasıl sorgulanır? Seferberlik Kararnamesi 22 Mayıs Salı 2024! Yeni seferberlik kararları neler? 22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title