Haberler

    1980'lerin Azılı Düşmanlarını IŞİD Birleştirdi

    Güncelleme:

    IŞİD; soğuk savaşın zaman zaman yüzünü gösterdiği Irak ile İran'ın arasını iyice ısıttı. İran, IŞİD ile mücadele sona erene kadar Irak'ın yanında duracağını açıkladı.

    İran ile Irak arasında 1980-1988 yılları arasında galibi olmayan ve 1 milyon insanın ölmesine 150 milyar doların erimesine yol açan büyük savaşın taraflarını IŞİD birleştirdi. Soğuk savaşın dönem dönem hala yüzünü gösterdiği bölgede IŞİD sayesin buzlar iyice eridi.

    İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ülkesinin IŞİD ile mücadele sona erene kadar Irak halkının yanında duracağını söyledi.

    "SONUNA KADAR YANLARINDAYIZ"

    İran resmi haber ajansı İRNA'nın haberine göre Zarif, bugün başlayacak ve 2 gün sürecek "Dünya, Aşırılık ve Şiddete Karşı" adlı uluslararası konferans için Tahran'da bulunan Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ile basın toplantısı düzenledi. Zarif, IŞİD tehdidine işaret ederek, "Tüm Irak halkı ortak düşmana karşı mücadele ediyor" dedi.

    Zarif, İran'ın komşu ülkelerle dostane ilişkiler kurmak istediğini ve radikal grupların bölgedeki ülkelerin tümünü tehdit ettiğini belirterek, "Terör ve aşırılıkla mücadele sona erene kadar Şii, Sünni, Kürt ve Arap tüm Irak halkının yanında olacağız" dedi.

    40 ÜLKE ORADA OLACAK

    Irak Dışişleri Bakanı Caferi ise IŞİD'in bölgede genişleme tehdidine dikkati çekerek, örgüte karşı Tahran'ın işbirliğine ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

    İran'ın başkenti Tahran'da 9-10 Aralık'ta düzenlenecek "Dünya, Aşırılık ve Şiddete Karşı" adlı uluslararası konferansa 40 ülkeden devlet adamının katılacağı bildirildi. Konferansa katılacaklar arasında Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de bulunuyor.

    İRAN-IRAK SAVAŞI!

    İran-Irak Savaşı, İran'da Tahmilî Savaş veya Mukaddes Müdafaa, Irak'ta Saddam'ın Kadisiyesi ve Arap Dünyasında Birinci Körfez Savaşı olarak anılan 1980-1988 yılları arasında İran ve Irak arasında yapılmış ve perde arkasında olan bir savaştır.

    MADDİ VE MANEVİ AĞIR KAYIPLAR

    Yaklaşık bir milyon kişinin ölümüne, 150 milyar Amerikan Doları maddi hasara, her iki ülkede de ağır yıkımlara yol açmıştır. Irak'ın zaferleri ile başlayan savaş, İran'ın direnmesiyle yıpratma savaşına dönüşmüş ve galibi olmadan sonuçlanmıştır.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    İbrahim Caferi Tahran İran Irak Politika Dünya Güncel Haberler

    Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi 38,78 lira, enflasyon beklentisi ise 43,64 lira oldu

    Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi 38,78 lira, enflasyon beklentisi ise 43,64 lira oldu

    Eurovision birincisinden Bahçeli'yi küplere bindirecek Türkiye mesajı

    Eurovision birincisinden Bahçeli'yi küplere bindirecek Türkiye mesajı

    Ali Koç mu Aziz Yıldırım mı? Acun Ilıcalı da safını belli etti

    Ali Koç mu Aziz Yıldırım mı? Acun Ilıcalı da safını belli etti

    Özel'den Süleyman Soylu çağrısı: Dokunulmazlığı kaldırılsın ve Kaplan soruşturmasında bildiklerini anlatsın

    Özel'den Süleyman Soylu çağrısı: Dokunulmazlığı kaldırılsın ve Kaplan soruşturmasında bildiklerini anlatsın

    500

    Yorumlar (2)

    eski irancı:

    azerbeycan ırak suriye Lübnan iran ın eyaletleridir. iran Yahudi den de domuz ve şeytan dır

    3
    4
    yanıtYanıtla
    arslan:

    ışıd neler yapmadıki?dün suriyede şam İsrail tarafından bombalandı. İsraile her gün laf sokanların tek kelime sesleri çıkmadı . Hepsi sus pus. kürtlerle ırak yönetimi anlaştı . ırak iranla uzlaştı. Zengin arap ülkeleri dışında her yerde bir hareketlilik . Peki bu işten kim karlı çıkacak ?arap ve İslam dünyasının fikren ve ruhen bölünüp siyaseten birleşmesi kime ne kazandıracak?Hadi iyi seyirler . Bu tüyatro bitince kimse artık evine gidemeyecek gibi ama

    2
    1
    yanıtYanıtla
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title