Haberler

İnternet Dolandırıcılıklarında Artış

Almanya'nın Köln kentinde avukatlık bürosu bulunan Oğuz Sarıkaya, özellikle son dönemlerde internet üzerinden yapılan dolandırıcılık sayılarında büyük bir artış olduğunu belirterek, bu tür dolandırıcılık vakalarına karşı uyanık olunması gerektiğini söyledi.

Almanya'nın Köln kentinde avukatlık bürosu bulunan Oğuz Sarıkaya, özellikle son dönemlerde internet üzerinden yapılan dolandırıcılık sayılarında büyük bir artış olduğunu belirterek, bu tür dolandırıcılık vakalarına karşı uyanık olunması gerektiğini söyledi. Özellikle teknolojinin ilerlediği son yıllarda sanal dolandırıcıların filmlere taş çıkartacak cinsten yöntemler geliştirdiklerine dikkat çeken avukat Sarıkaya, en yaygın dolandırıcılık yöntemini şöyle anlattı:

KISA SÜREDE ÇOK PARA VAADİ BAŞINIZI YAKABİLİR

'Size bir elektronik posta geliyor ve sizi Finanzagent yani mali sorumlu olarak işe alıyorlar. Size yapacağınız iş olarak ise haftada sadece bir saat çalışacaksınız ve bu bir saatin içerisinde de bin ile iki bin Euro arasında para kazanacağınız söyleniyor. Siz hesap numaranızı bu kuruma bildiriyorsunuz. Sizde bunu kabul edince sizin hesap numaranıza bir yerden havale geliyor. Bu parayı siz aynı gün hatta neredeyse aynı saat içerisinde hesabınızdan çekiyorsunuz, bunun yüzde 20'si yada yüzde 30'unu kazanç payınız olarak alıp, kalan miktarı da Western Union aracılığı ile size belirtilen kişiye gönderiyorsunuz. Burada bir saat çalıştım bin iki bin Euro para kazandım diyorsunuz. Fakat durum öyle değil. Aradan belli bir zaman geçtikten sonra hem bankanızdan hemde savcılıktan size bir mektup geliyor. Bankanızdan gelen mektup size haksız bir şekilde transfer yapılmış, sizde bu parayı çekmişsiniz yönünde oluyor. Savcılıktan gelen mektupta ise dolandırıcılık ve kara para aklamaktan suçlanabiliyorsunuz. Çünkü size gelen para aslında sizi işe alan kurumdan gelmiyor. Bu para internet kullanılarak ve fishing yöntemi ya da trojan dediğimiz casus yazılımlarla başkalarının bilgisayarına girip onların hesabından sizin hesaba para transfer edilmesi yöntemiyle yapılıyor. Sizde istemeden dolandırıcılık ya da kara para aklama olayının içine girmiş oluyorsunuz. Böylece cezalarla kazandığınız paranın belki 10 katı sizden çıkmış oluyor.'

FARKLI YÖNTEMLER DE MEVCUT

Bu tür dolandırıcılık yöntemlerinin çeşitliliğine dikkat çeken Sarıkaya, 'Örneğin sizi satış elemanı olarak işe alıp internet üzerinden görmediğiniz ürünün satışını yaptırıyorlar. Size gelen paradan yine komisyonunuzu alıp üstünü anında Western Union ile yurtdışına göndermenizi istiyorlar. Aslında ortada hiç ürün olmadığı için sizden bu ürünü satın alan hakkınızda dava açıyor ve dolandırıcılar ise çoktan ortadan kaybolmuş oluyor. Bu tür dolandırıcılık yöntemlerinde ise genelde dar gelirli kişiler kullanılıyor' dedi. Avukat Oğuz Sarıkaya bu tür dolandırıcılık yöntemlerine karşı herkesi uyararak, e-mail ile gelen ve bu şekilde çok cazip görünen iş tekliflerine kimsenin aldanmaması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Bordroda yazanla hesaba yatan birbirini tutmuyor! Ortaokulda milyonluk ek ders vurgunu

Bordroda yazanla hesaba yatan birbirini tutmuyor! Ortaokulda milyonluk ek ders vurgunu

İran'da Reisi'nin ölümü sonrası kutlama yapanlarla ilgili harekete geçildi

İran'da Reisi'nin ölümü sonrası kutlama yapanlarla ilgili harekete geçildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title