Haberler

İktisat Kongresi Expo İçin Kaldıraç Olacak

Güncelleme:

İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç:Yaptığımız bütün uluslararası çalışmaların ana ekseninde EXPO 2020 adaylık çalışmalarımız var.

İzmir'de bu yıl 5'incisi düzenlenecek İzmir İktisat Kongresi'nin ön hazırlık toplantısında konuşan İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, "Yaptığımız bütün uluslararası çalışmaların ana ekseninde EXPO 2020 adaylık çalışmalarımız var" dedi. Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cüneyd Düzyol ise İzmir'in potansiyelini öne çıkartacaklarını belirterek, "Adaylık sürecinde olduğumuz EXPO 2020'ye de kongreyle destek vereceğiz ve kongreyi bunun için kaldıraç olarak kullanacağız" dedi.

Ana teması 'Küresel Ekonomik Gelişmelerin Işığında Sürdürülebilir Kalkınma Modeli' olarak belirlenen İzmir İktisat Kongresi için ön hazırlık toplantısı yapıldı. Mövenpick Otel'deki toplantıya İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cüneyd Düzyol, Kalkınma Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Ahmet Kesik, AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç, Vali Yardımcısı Mutafa Harputlu ile İzmir Kalkınma Ajansı yetkilileri katıldı. Yapılan istişare toplantısıyla ilgili bilgi veren Kalkınma Bakanı Müsteşar Yardımcısı Cüneyd Düzyol, İzmir İktisat Kongresi'nin 30, 31 Ekim ve 1 Kasım tarihlerinde düzenleneceğini ve ana temasının Küresel Ekonomik Gelişmelerin Işığında Sürdürülebilir Kalkınma Modeli olacağını belirtti. Kongrede hem İzmir'in hem Ege Bölgesi'nin, Akdeniz'in potansiyelinin tartışılacağını söyleyen Düzyol, ilk günde, küresel ekonomik gelişmeler çerçevesinde Türkiye ekonomisi, ikinci gün Türkiye için yatırım zirvesi organize edileceğini ve son gün ise bölgesel gelişme, kentleşme ve marka kent olarak İzmir kavramının ön plana çıkartılacağını söyledi.

İzmir ve Ege Bölgesi'ne özel önem vereceklerinin altını çizen Cüneyd Düzyol, "Ulusal düzeyde önemli bir yeri olan bu kongremizde 90. yılında İzmir'i öne çıkartacağız ve potansiyellerinin görülmesi için çabalayacağız. Adaylık sürecinde olduğumuz EXPO 2020'ye de bu sayede destek vereceğiz ve kongreyi bunun için kaldıraç olarak kullanacağız. İktisat kongreleri belirli dönemlerde yapılır. Bu kongre de dünyadaki ekonomik krizin olduğu döneme denk geldi. Özellikle yeni dönüşümlerin ve yeni arayışların yaşandığı bu süreçte, küresel ekonomik gelişmelerin ışığında sürdürülebilir kalkınma sürecinin nasıl yürütüleceği, hangi noktalarda müdahale edileceği özellikle gündeme gelecek. 10. Kalkınma Planı Haziran ayında Meclis'te kabul görecek. Bu kongre, kalkınma stratejilerinin şekillendiği ve yeni bir başlangıç yaptığı döneme de rastlayacak. O bakımdan özel önem veriyoruz" dedi.

İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç ise kongrenin Türkiye ve dünyanın ekonomik değerleriyle bölgenin iktisadi yapısının ortaya konmasını bakımından önemli olduğunu söyledi. Kıraç, "Yaptığımız bütün uluslararası çalışmaların ana ekseninde EXPO 2020 adaylık çalışmalarımız var. Bundan sonraki süreçte de uluslararası toplantılara ağırlık vereceğiz. Çalışmalarımız EXPO ile bağlantılı olacak. Bundan önce 4 kez değerlendirme toplantısı yaptık. Üniversitelerimiz, meslek odalarımız, sendikalarımız ve sivil toplum örgütleri ile milletvekillerimizin de katılımıyla tekrar değerlendirme toplantısı yapacağız. Uluslararası bir kongre olduğu için bölgesel ve uluslararası camianın katılımını da önemsiyoruz. Tüm milletvekillerimizi de sürece katarak parlamentonun gücünü hissetmek istiyoruz. Kongreye bin 200 civarında yerli ve yabancı misafir davet ediyoruz" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekteri Pervin Şenel Genç ise "Yerelde kalkınmanın önemine her zaman vurgu yapıyoruz. Yerelin sorunlarının ortaya çıkacağı, önünün açılacağı, yeni fikirlerin ortaya çıkacağı bir kongre olacak. Tarihi bir görevi yerine getireceğiz" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Cahit Kıraç Mövenpick Otel Ahmet Kesik Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title