Haberler

İki Kavşak Parası Kâr Kaldı

Güncelleme:

Şanlıurfa'da yerel yayım yapan Gazete İpekyol Çevik Kuvvet ve Akçakale Kavşağında usulsüzlük olduğunu yaza yaza 17.6 milyonluk vurgunu önledi.

Şanlıurfa'da ilk olarak Gazete İpekyol Yazarı Sabri Dişli'nin köşesinde gündeme getirmeye başladığı ve Gazete İpekyol'un manşetleriyle ısrarla üzerinde durduğu Çevik Kuvvet ve Akçakale Kavşağında önemli gelişmeler oldu.

Usulsüz bulunan ihale iptal edildi. Şanlıurfa bu kavşaklarda bir daha tekrar ihale yapılıncaya kadar sıkıntı yaşayacak ama iki köprülü kavşak daha yapmaya yetecek kadar para rantçıların cebine girmekten son anda kurtuldu. Çünkü Çevik Kuvvet ve Akçakale Kavşakları için 38.6 milyon teklif veren ikinci firma, 21 milyon teklif veren firmanın sözleşmesini feshettirmek üzere soluğu Kamu İhale Kurumu'na (KİK) başvurmakta bulmuş ve başarılı olmuştu. KİK'e taşınan ihale 38.6 milyon teklif veren firmada kaldı. Böylece milletin 17.6 milyon lirası rantçıların cebine girecekti.

ŞİMDİ ZAMAN KAYBI SÖZ KONUSU

Urfa'nın trafiğini rahatlatmak amacıyla 2014 yerel seçimlerinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Celalettin Güvenç seçim vaatleri arasına üç kavşak projesini de aldı. Güvenç, ilk olarak Nissibi Köprüsünün açılışına gelen dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan'ın katıldığı programda konuyu gündeme getirmişti. Güvenç, Çevik Kuvvet Kavşağı, Sırrın Kavşağı ve Akçakale Kavşağının 2015 yılı içerisinde ihaleye çıkılarak, yapımının başlatılması talimatını verdi. Şanlıurfa'da açıklama yapan Bakan Elvan, "Bu yıl köprülü kavşaklar ile ilgili ihaleye çıkacağız. Tabi ki Şanlıurfa'ya yönelik çok sayıda projemiz var. Devam eden çalışmalarımız var; ama acilen ihtiyaç duydukları köprülü kavşaklar için çalışmaları da acilen gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

MAHKEME İKİ FİRMA ARASINDAKİ PASLAŞMAYI GÖRDÜ

İhaleler Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi ve Çevik Kuvvet Kavşağı ile Akçakale Kavşağı yaklaşık 21 milyon lira teklif veren Ziver İnşaatta kaldı. Sırrın Kavşağı da başka bir firmada kaldı. Ancak ihale süreci bittikten sonra pürüzler ortaya çıkmaya başladı. Trafik sorununun acilen çözülmesi için bu kavşakların yapılması beklenirken, her üç kavşak yapımında da sorunlar baş göstermeye başladı.

TERSİNE ÇOK VEREN FİRMA İTİRAZ ETMİŞTİ

Çevik Kuvvet Kavşağı ile Akçakale Kavşağı ihalesinde sıkıntı yaşanmasının sebebi, 38.6 milyon teklif veren bir firmanın 21 milyon teklif veren firmada kalmasına itiraz etmesi gösterildi. KİK'e yapılan itiraz sonucu kavşakların yapımı da başlamadan durdu. Normalde az veren firmalar eğer ihale yüksek firmalara verilmişse itiraz ederken, Şanlıurfa'da çok veren firma az veren firmada kaldığı için itiraz etti. Urfa bu itiraz yüzünden 10 ay kaybederken konu mahkemeye taşındı. En düşük teklif veren firma çekilince yasa gereği ikinci firmaya ihalenin verilmesi bekleniyordu. Ancak mahkeme Elazığlı bu iki firma arasındaki paslaşmayı gördü ve ihalenin iptalinin iptaline karar verdi. Böylece kamu yararına 17,6 milyonluk bir zararın önüne geçilmiş oldu.

DİŞLİ ISRARLA YAZIYORDU

İhaleler yapıldığı günden itibaren üzerinde ısrarla duran Gazete İpekyol Yazarı Sabri Dişli, "Kavşak oğlu kavşaklar" başlıklı köşesinde bunu tekrar gündeme getirip kamuoyunu aydınlatmaya çalıştı. Dişli köşesinde, "Sırrın Kavşağı'nda hemen hiçbir değişiklik yapılmadan, projenin yapımına kaldığı yerden devam edilecekmiş. Sırrın Kavşağı'nı kaç kaymeye ihale ettiler? 13.5 milyon. Bu projenin bir benzeri Karaköprü Çevik Kuvvet Kavşağına yapılacak. Akçakale yolu üzerine de yonca yaprağı şeklinde kavşak yapılacak. Daha önceki yazılarımda;
Karayollarının Akçakale ve Çevik Kuvvet kavşaklarını ihale ettiğini,
Bir firmanın 21 milyon, 2'nci sıradaki firmanın 38.6 milyon teklif verdiğini,
İki teklif arasında 17.6 milyon fark olduğunu,
İhalenin, en düşük teklifi veren Ziver İnşaatta kaldığını yazmıştım.
En düşük teklifi veren firma ihaleden çekilince, ihale yasasına göre 2'nci sıradaki 38.6 milyon veren firmaya kalıyor.
Kalıyor mu?
Hayır!
Karayolları; her ikisi de Elazığ kökenli olan müteahhitlerin kendi aralarındaki bu kadar düşük, bu kadar yüksek fiyat ile dar alanda paslaşmalarını görünce ihaleyi iptal ediyor.
Konu mahkemeye intikal ediyor.
Mahkeme kararında, "İhalenin iptalinin iptaline… Ziver İnşaata neden bu kadar düşük fiyat verdiğinin açıklamasına…
Düşük fiyat veren şirket açıklama yapmaz ise -ki bugüne kadar yapmış değil- yasa gereği ihale 38.6 fiyat veren şirkete kalacak.
Ama Karayollarında bazı bürokratlar direniyor."
Dişli, ihalenin iptalini ise Twitter hesabından "Bağzı 'denliler!' Bizim dişe dokunur işler yapmadığımızı iddia ediyor. Alın size! 17.6 milyonluk ihale farkı!" şeklinde duyurdu.

SIRRIN KAVŞAĞINDA DA SORUN YAŞANDI

Yine Gazete İpekyol'un 'İki kişi iki milyonluk Urfa'ya kan kusturuyor!' manşetiyle duyurduğu haberde, çok veren firmanın az veren firmayı şikayet ettiği üzerinde durmuştu. Sırrın Kavşağında çıkan başka bir problem de haberde yer almıştı. Kavşağın ihalesi problemsiz bir şekilde gerçekleştirilmiş, yüklenici firma yapım işine başlamış ancak çevredeki bir akaryakıt istasyonu sahibinin rahatsızlığı sonucu inşaat durmuştu. Fakıbaba döneminde yapılan Yeşildirek Kavşağında da başta Melik Akaryakıt İstasyonu ve OSM Hastanesi kavşağın altında kalacakları ve müşteri kaybına uğrayacakları gerekçesiyle itiraz etmiş ancak dönemin belediye başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba bu rahatsızlıkları dikkate almamıştı. Kavşak çevredeki işletmelerin rahatsızlıklarına rağmen yapılmış ve hizmete girmişti.

Öte yandan Çevik Kuvvet ve Akçakale Kavşağında iptal edilen ihalenin ise henüz ne zaman yapılacağı açıklanmadı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Yerel Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın 'Şarap festivali' eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın "Şarap festivali" eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

Türbülans sonrası acil iniş yapan Singapur uçağında can kaybı 2'ye yükseldi

Türbülans sonrası acil iniş yapan Singapur uçağında can kaybı 2'ye yükseldi

Ne Messi ne de Ronaldo! Arda Güler, artık 1 numara

Ne Messi ne de Ronaldo! Arda Güler, artık 1 numara

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title