Haberler

Barzani: Bağımsız Kürdistan Geliyor

Güncelleme:

ABD'de temaslarda bulunan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani, "Ne zaman olacağını söyleyemem ama bağımsız Kürdistan geliyor" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, tarih veremeyeceğini ancak bağımsız Kürdistan'ın yolda olduğunu, Irak'ın toprak bütünlüğünün de uzun süremeyeceğini söyledi.

Barzani, Washington temasları kapsamında Atlantik Konseyi'nde konuştu.

Bölgede IŞİD'in yeni bir terör örgütü değil, El Kaide'nin uzantısı olduğunu ancak El Kaide'ye ek olarak şovenizm yaptıklarını belirten Barzani, IŞİD'in insanlık, tarih, özgürlük ile tüm insani ve demokratik değerlere karşı olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Barzani, bu örgüte karşı elde ettikleri başarılardan gurur duyduklarını dile getirerek, "peşmergenin ön cephede özgür dünya için savaştığını, IŞİD'in yenilmez olduğu mitini sona erdirdiğini ve örgütü 20 bin kilometrekareden temizlediğini" kaydetti.

"Kürtlerin Kobani'den Hanekin'e, IŞİD ile bin 500 kilometre uzunluğunda bir alanda savaştığını" ifade eden Barzani, bu mücadelenin de bir bedeli olduğuna dikkati çekti.

Barzani, IŞİD ile mücadelede bin 200 peşmergenin öldüğünü, 7 bininin de yaralandığını, buna ek olarak maddi ve moral kayıpları yaşandığını belirtirken, bunun yanında, DAEŞ'ten kaçan insanlarla Suriyeli mülteciler için güvenli bölge haline geldiklerini ve şu anda yerlerinden edilenler ile Suriyeli mültecilerin sayısının yerel nüfusu geçtiğini anlattı.

Barzani, "İnsani ve ulusal sorumluluğumuz var ama aynı zamanda, bize çok ağır bir yük getiriyor ve bunu sadece kendi başımıza kaldıramayız." dedi.

"SİLAH VE MÜHİMMATA İHTİYAÇ VAR"

"IŞİD ile mücadelenin kararlı şekilde devam etmesi ve sonlandırılabilmesi için peşmergelerin hâlâ silah ve mühimmata ihtiyacı olduğunu" belirten Barzani, bu kapsamda Bağdat, ABD ve koalisyon ortaklarıyla uygun programların ortaya konulması noktasında istişarelere devam ettiklerini söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve ABD yönetimine, IŞİD ile mücadelede destekleri için teşekkür eden Barzani, dünkü Beyaz Saray'daki toplantıda da Obama ile Biden'ın "peşmergenin doğru silah ve mühimmata sahip olmasını istediğini" gördüklerini ifade etti. Barzani, "Önemli olan silahlar, bunun hangi yollarla, nasıl geleceği o kadar önemli değil" diye konuştu.

"İLİŞKİLER ÖNCEKİLERE GÖRE ÇOK DAHA İYİ"

Barzani, bir soru üzerine, şu anki önceliğin IŞİD ile mücadele olduğunu belirterek, "Ama yeni federal hükümetle öncekine göre ilişkiler çok daha iyi" ifadesini kullandı.

Ancak hâlâ sorunlar ve farklılıkların bulunduğunu dile getiren Barzani, "Yine de sorunların çözümü için iki tarafta da ortak istek olduğuna inanıyoruz" dedi.

Barzani, petrol konusunda varılan anlaşmayı Bağdat'ın kabul etmesini ve gelirlerden bölgesel yönetimin payını alabilmesini beklediklerini ifade etti.

KENDİ GELECEĞİNİ BELİRLEME FIRSATI

Başka bir soru üzerine Barzani, IŞİD ile mücadele tüm Irak halkının birlik içinde olmasını gerektirdiğini, bunun da ülkenin ne kadar demokratik olacağına ve farklı kesimlerin bir arada yaşama başarısına bağlı olduğunu dile getirdi.

Barzani, bir soru üzerine, "Irak'ın Kürtler, Sünni ve Şii Araplar ve Türkler, Suriyeliler gibi diğer uluslar olmak üzere üç sütuna sahip olduğunu, kuruluşta da ülkenin Kürtler ve Arapların ortaklığına dayanacağı belirtilmesine rağmen bunun gerçekleşmediğini" savundu.

Uzlaşma konusundaki çabalarının devam ettiğini ifade eden Barzani, "Ama bu, bizim kendi geleceğimizi belirleme hakkımız için engel oluşturacağı anlamına gelmiyor. Kendi geleceğini belirleme fırsatı referandumla Kürt halkına verilmeli. Bu da şiddetten uzak şekilde, barış, koordinasyon ve anlayış içinde olmalı. Ancak o zamana kadar da sorunların çözümü için elimizden geleni yapacağız." diye konuştu.

"BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN GELİYOR"

Barzani, "bağımsızlığa" dair bir soru üzerine, "Ne zaman olacağını söyleyemem ama bağımsız Kürdistan geliyor" ifadesini kullandı. Bunu, "devam eden, durmayan ve geriye gitmeyen bir süreç" olarak tanımlayan Barzani, "Referandumumuz olacak ama şimdi DAEŞ ile mücadeleyle uğraşıyoruz, o nedenle ertelendi ama yapılacak, güvenlik durumları daha iyi olduğunda yapılacak." dedi.

"MUSUL'UN KURTARILMASI İÇİN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ"

IŞİD'in Musul'daki varlığı sürdüğü müddetçe Kürt bölgesi, tüm Irak ve bölge için tehdit oluşturmaya devam edeceğine dikkati çeken Barzani, ancak buranın geri alınması noktasında da Musul ile Kerkük arasında bir bağlantı kurulmaması gerektiğini kaydetti.

Barzani, "Musul'un kurtarılması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu noktada Bağdat, ABD ve koalisyonla istişarelerde bulunuyoruz." diye konuştu.

"TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZ İYİ"

Bölgedeki diğer Kürtlerin durumuna yönelik soru üzerine ise Barzani, bölgedeki her bir parçanın kendine özgü yapısı bulunduğunu, barışçıl ve demokratik olan her türlü çözümleri desteklediklerini söyledi.

"Kobani'de olduğu gibi nerede bize ihtiyaçları olursa, diğer Kürtlere yardıma hazır" olduklarını belirten Barzani, "Çözüm sürecinde Türkiye'de de onlara (Kürtlere) yardım ettik ve ediyoruz. Bu sürecin sonuçlanacağını umuyoruz" dedi.

Barzani, Türkiye ile özellikle de ekonomik alanda olmak üzere iyi ilişkilerden memnuniyetini dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Mesut Barzani Kobani Musul Irak Politika Güncel Haberler

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Reisi'nin düşen helikopterinin sinyal sistemi kapalıydı

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Reisi'nin düşen helikopterinin sinyal sistemi kapalıydı

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

500

Yorumlar (190)

.........mobilWeb@haberler.com:

kurt alevi diye bisey yok hepsi kripto ermenisi zaten kurtce konusmama sebebleri de bu, yok dilimizi konusmamiza izin vermediler derler onun icin kurtce bilmiyoruz derler ama gercek sebeb ermeni olmalari onun yuzunden kurtce bilmiyorlar

255
9
yanıtYanıtla
.............mobilWeb@haberler.com:

arkdslr yine yrmlrmi gstermyrlar

107
2
yanıtYanıtla
İNŞALLAH:

Bİ GİTSENİZ Bİ AYRILSANIZ NE KADAR GÜZEL OLUR

6
92
yanıtYanıtla
omermobilWeb@haberler.com:

Kurdistan zaten kuruldu barzani cok basarili yolun acik olsun buyuk lider bunu bir turk olarak gururla yaziyorum. Buradaki klavye basindaki dusmanlik yapan zuppelerim lafiyla bir cakil tasi oynatilamaz turkum der turkun ne oldugunu bilmez biiz gercenk turklet mrrt insanlari severiz barzani mert bir insan dunyada en basarili siyasetcileerden biridir kurdistani norvec kadar demokratik ve zengin yapabilecek kabiliyeti var bunu kafayi kuma gommeyen herkes gorebilir.

84
6
yanıtYanıtla
Recber azimobilWeb@haberler.com:

Biji kurdistan

13
48
yanıtYanıtla
gidinde rahatliyalimmobilWeb@haberler.com:

kurdistan kurulsun ulkemizdeki hainleri hemen oraya gonderelim hemde zorla

49
11
yanıtYanıtla
Altug:

aslinda iyi olur. . Turkiye de yasayan tum kurtlerde oraya yerlesir insallah. . onlarda rahat eder bizde. . Turkler le kurtler ve araplar arasinda en ufak ortak noktasi yoktur din disinda kaldi ki onlarin din anlayisi tamamen uydurma menkibe ve hikayelere dayali genelde. . kurtler zaten koken olarak iran ve arap kulturunden insanlar . . dedigim gibi Turkiye de yasayan ozellikle batida yasayan tum kurtler kuzey irak a goc etsin en kisa surede . . petrolde var rahat yasarsiniz. . .

44
8
yanıtYanıtla
Ali GünerMobil-IOS:

Bagimsizlik mi dedi bu akil yoksunu Törerist,o dedigin sey savasarak alinir,birilerinden izin alirsan o bagimsizlik degil Bagimlilik olur,nasilki Atatürk yedi düvene karsi satti Müsafaa yapti yani ölümüne savasti,siz de bir savasin bakalim da görelim Ama Etek de giyebilirsiniz ve bunu cok iyi yaparsiniz.

41
9
yanıtYanıtla
bizimmobilWeb@haberler.com:

Krolarda aynisini yapacak.simdi sozde ozerklik kanlari iyice bitlenince bagimsizlik diyecekler.madem 5000 yildir burdalar buna ragmen bi devlet kuramamislar yazik olsun bari diycem de,israil ayni filistin gibi cokecek baslarina ona aciyom....sizin amerikayla yahudiyle ne kan baginiz varda devlet kurun diye boyle yansin tutussunlar,hic mi beyin yok sizde anlamiyosunuz

8
42
yanıtYanıtla
elazığ lımobilWeb@haberler.com:

Kurdistan geliyor

12
36
yanıtYanıtla
Tüm 190 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title