Haberler

İit Üyesi Ülkelerin Kalkınmasında Kadınların Rolü Bakanlar Konferansı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve İslam alemi olarak Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) dışında başka terör örgütleriyle de ciddi sorunlarının bulunduğunu belirterek, "Sınır komşularımız ve İslam dünyasının önemli ülkeleri olan Suriye ve Irak'ta vuku bulan hadiseler, terör...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve İslam alemi olarak Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) dışında başka terör örgütleriyle de ciddi sorunlarının bulunduğunu belirterek, "Sınır komşularımız ve İslam dünyasının önemli ülkeleri olan Suriye ve Irak'ta vuku bulan hadiseler, terör örgütlerine adeta hayat alanı açıyor. Özellikle DEAŞ'ın bölgede yol açtığı tahribatın izleri, uzun yıllar silinmeyecektir." dedi.

Erdoğan, Conrad Oteli'de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Ülkelerin Kalkınmasında Kadınların Rolü Bakanlar Konferansı'nda konuştu.

Türkiye Maarif Vakfını kurduklarını dile getiren Erdoğan, "Şu anda buradaki tüm misafirler, ülkelerimizin temsilcilerine de hatırlatıyorum. Bunların sizlerin ülkesinde de okulları var. Maarif Vakfımız sizlerin ülkesindeki milli eğitim bakanlıklarıyla iş birliği yapmak suretiyle, bunların okullarına el koymanızı ve Maarif Vakfımız vasıtasıyla da oralardaki eğitim öğretimin devam ettirilmesini, özellikle sizlerden rica ediyorum. Bir diğer adım da şu, kaldı ki Türkiye, Türk bu ismi artık bunlar kesinlikle kullanamazlar ve bu yasaklanmıştır ve her ülkeye de bu bildirilmiştir. Bir diğeri de 2016-2017 eğitim öğretim döneminden itibaren de bunların aldıkları diplomalar vesaire, artık bizim ülkemizde geçerliliği yoktur, bunu da özellikle bilmenizi istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve İslam alemi olarak FETÖ dışında başka terör örgütleriyle de ciddi sorunlarının bulunduğunu anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Sınır komşularımız ve İslam dünyasının önemli ülkeleri olan Suriye ve Irak'ta vuku bulan hadiseler, terör örgütlerine adeta hayat alanı açıyor. Özellikle DEAŞ'ın bölgede yol açtığı tahribatın izleri, uzun yıllar silinmeyecektir. DEAŞ'ın buradaki faaliyetlerinin diğer ülkelere doğru genişleme riski halen sürüyor. PYD/ YPG terör örgütü, etnik bir hırsla Arapların ve Türkmenlerin yaşadıkları bölgeleri ele geçirmek için her fırsatta saldırıyor. Mezhepçilik temelinde örgütlenmiş bir takım yapılar, İslam veya akıl dışı bir anlayışla kan dökmenin can almanın peşinde koşuyor. El Kaide, Boko Haram, Eş-Şebab gibi örgütler de çeşitli bölgelerde Müslüman kanı dökmeye, faaliyet gösterdikleri ülkeleri istikrarsızlaştırmaya devam ediyor."

Erdoğan, İİT üyesi ülkeler olarak bu terör örgütlerinin tamamıyla da kararlı bir şekilde mücadele etmek mecburiyetinde olduklarını vurgulayarak, Türkiye olarak Batı ülkelerine her fırsatta tekrarladıkları bir ikazının olduğunu aktardı.

"Enerjimizi ve imkanlarımızı, iç çatışmalara hasredemeyiz"

Terör örgütleri arasında ayrım yapılmaması gerektiğini belirten Erdoğan, "Benim teröristim iyidir, senin teröristin kötüdür" gibi bir anlayışın tüm insanlığı felakete sürükleyeceğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü terör örgütleri kandan ve vahşetten beslendikleri için karakterleri gereği her an kendilerine de destek veren ülkeleri de vurabilirler. Aynı ikazı teşkilat üyesi ülkeler için de yapmamızın gerektiğini görüyoruz. Müslüman, Hakkın ve hakkaniyetin yanında yer almak zorundadır. Eğer bir yerde uzun süredir şu veya bu etnik gruptan, şu veya bu meşrepten insanlar yaşıyorsa, herkese düşen, bu hakikate saygı duymaktır. Etnik ve mezhep taşlarını yerlerinden bir defa oynattığınızda, etkilerinin nereye kadar uzanacağını, sarsıntısının ne kadar derine ineceğini kimse bilemez. İslam dünyasının çözmek zorunda olduğu onca sorun, el uzatmak mecburiyetinde bulunduğu onca insan varken, enerjimizi ve imkanlarımızı, iç çatışmalara hasredemeyiz. Böyle bir durum, dostlarımızı üzer düşmanlarımızı sevindirir. Hiçbirimizin buna hakkı yoktur. Biz Türkiye olarak dönem başkanlığımızın getirdiği görev ve sorumlulukları, bu doğrultuda kullanmanın çabası içindeyiz."

Erdoğan, "İslam İşbirliği Teşkilatı, şayet her alanda doğru tespitlerle verimli çalışmalar ortaya koyarsa, asıl sorunlarımızın çözümü için ihtiyacımız olan alt yapıyı da kurmaya başlamış demektir." dedi.

Bu anlayışla teşkilat bünyesindeki her türlü faaliyet ve girişimin başarıyla yürümesi için gayret gösterdiklerini kaydeden Erdoğan, 1-2 Eylül tarihlerinde teşkilat üyesi ülkelerin, hukuk ve güvenlik uzmanlarının Emniyet Genel Müdürlüğünün ev sahipliğinde bir araya geldiklerini anımsattı.

Erdoğan, "Bu toplantıda ülkemizde kurulacağı 13. İslam Zirvesi'nde teyit edilen İslam İşbirliği Teşkilatı Polis İşbirliği ve Koordinasyon Merkezi'nin taslak tüzüğü ele alındı. Tüzük üzerindeki çalışmaların bir an önce tamamlanarak, belgenin 2017 yılında düzenlenecek 44. Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda onaylanmasını hedefliyoruz." diye konuştu.

Bu merkezin faaliyete geçirilmesiyle terörizm ve sınır aşan örgütlü suçlarla mücadele de İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde somut iş birliği mekanizmalarının kurulabileceğini belirten Erdoğan, 5-7 Ekim tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen 3. Gençlik ve Spor Bakanları Konferansı'nın önemli kararların alındığı başarılı bir toplantı olduğunu aktardı.

Erdoğan, "Başkanlığını deruhte etmekte olduğum İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi İSEDAK 32. Bakanlar Toplantısı da 22 - 24 Kasım 2016 tarihlerinde, İstanbul'da düzenlenecek. Bu ay. Yeni stratejisi altında İSEDAK, oluşturduğu sektörel çalışma grupları ve geliştirdiği proje finansmanı mekanizmalarıyla İslam ülkeleri arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine daha fazla katkı sunacaktır. Bu faaliyetlerden kadın girişimcilerin yararlanmalarının sağlanmasına önem vereceğiz. Kadınların fikri ve duygusal katkısını, karar mekanizmalarımıza hakkıyla katabildiğimiz zaman daha yaşanabilir, daha huzurlu bir dünyaya erişeceğimize inanıyorum." değerlendirmesini yaptı.

"Her alanda kadınlarımıza destek verdim, veriyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi hayatı boyunca kadınlardan çok ciddi destek gördüğüne, onları daima siyasete davet ettiğine dikkati çekerek, "Başbakanlığım ve Cumhurbaşkanlığım döneminde de kadın milletvekili sayısının artırılmasından, kadına karşı şiddetle mücadeleye, eğitimden, sağlığa her alanda kadınlarımıza destek verdim, veriyorum." dedi.

Türkiye G-20 dönem başkanı olduğunda bu platformun gündemine kadınlar ve gençlerin ekonomik refah artışından daha fazla pay almalarını sağlayacak bir perspektifi yerleştirmeye çalıştıklarını anlatan Erdoğan, mücadelelerinin başarıyla neticelendiğini aktardı.

"Kadın-20 6. Açılım Grubu olarak G-20'nin daimi gündemindeki yerini aldı" diyen Erdoğan, İİT içinde de benzer bir başarıyı ortaya koyacaklarını düşündüğünü söyledi.

Toplantıya girerken bu konuda artık bir kanaat oluştuğunu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'dan öğrendiğini, bundan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Erdoğan, artık İslam İşbirliği Teşkilatının da bir kadın komisyonun olduğunu dile getirdi.

Nisan ayında İstanbul Zirvesi'nde teşkilat bünyesinde daimi bir kadın konseyi kurulması teklifinin böylece gerçekleştiğini ifade eden Erdoğan, bunum için gereken kararın bakanlarca hep birlikte kabul edilmiş olmasının kendilerini sevindirdiğini anlattı.

İslam Zirvesi'nin Dönem Başkanı olarak Kahire'de kurulması kararlaştırılan Kadının İlerlemesi Teşkilatının bir an evvel hayata geçirilmesine destek verdiklerini kaydeden Erdoğan, konferansın hayırlı olması dileğinde bulunarak, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenleri tebrik etti.

Notlar

"İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkelerin Kalkınmasında Kadınların Rolü Bakanlar Konferansı" açılış oturumu, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Programda daha sonra, "15 Temmuz'un kadın kahramanları" belgeselinin gösterimi yapıldı. Belgesel gösterimi sırasında duygulanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Programa, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve kızları Dr. Esra Albayrak ile Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Başbakan Binali Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve eşi Şeyma Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve eşi Özleyiş Topbaş da katıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ev sahipliğinde düzenlenen ve İİT üyesi ülkelerdeki kadınların durumunun ele alındığı konferansa, 56 ülkenin kadından sorumlu bakanları katılıyor.??

Açılış oturumunda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Azerbaycan Cumhuriyeti Aile, Kadın ve Çocuk Sorunları Devlet Komitesi Başkanı Hicran Hüseynova, İİT Genel Sekreter Yardımcısı Hameed A. Opeloyeru da birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından, aile fotoğrafı çekilen programda, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından "15 Temmuz Milli İradenin Zaferi Sergisi" ziyarete açıldı.

Perşembe gününe kadar sürecek oturumlar sonunda, İİT Kadınların İlerlemesi İçin Eylem Planı'nın (OPAAW) gözden geçirilmiş hali ve İstanbul Deklarasyonu'nun kabul edilmesi bekleniyor.?

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sarılan öğrenci Nihal ve Bahar Candan'ın kardeşi çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sarılan öğrenci Nihal ve Bahar Candan'ın kardeşi çıktı

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Canlı yayına damga vurdu! Aziz Yıldırım'ın teklifini duyan Ali Koç yerinden fırladı

Canlı yayına damga vurdu! Aziz Yıldırım'ın teklifini duyan Ali Koç yerinden fırladı

Bakmadan Geçme

9 HAZİRAN BİM AKTÜEL YENİ GELEN ÜRÜNLER! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 9 Haziran dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 9 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 9 HAZİRAN 2024: Kurban Bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? YKS en geç giriş saati kaç? YKS sınavına en geç saat kaçta girilir, kaçta kapılar kapanır? YKS kapılar kaçta açılıyor? YKS sınavı saat kaçta başlıyor, içeri kaçta giriliyor? YKS sonuçları ne zaman açıklanacak 2024? YKS cevap anahtarı hangi tarihte, ne zaman yayınlanacak? Bugün sınav kaçta bitiyor? Bugün ÖSYM YKS sınavı saat kaçta bitecek? AYT'ye girmek zorunlu mu? TYT'ye girenler AYT'ye girmek zorunda mı? AYT'de tekrar kalem veriliyor mu? AYT'de tekrar kalem verilecek mi, yeniden kalem dağıtılacak mı 2024? AYT sınavı ne zaman, saat kaçta bitecek? AYT oturumu ne kadar, kaç dk sürecek? 2024 YKS/AYT sınavı başlangıç ve bitiş saati! AYT erken çıkış saati kaç? 2024 AYT sınavında en erken saat kaçta çıkılıyor? AYT sınavında ne zaman, saat kaçta çıkış yapılabilir? AYT SINAV SÜRESİ: AYT sınavında sınav süresi ne kadar, kaç dakika, kaç saat? AYT sınavı ne kadar sürüyor? Bugün sınav var mı? 9 Haziran bugün ne sınavı var? YKS sınavı iptal mi iddiaları doğru mu? AYT SORU DAĞILIMI 2024: AYT sınavında hangi derste, kaç soru bulunuyor? AYT sınavında soru dağılımı nasıldır?
Rozetsiz ziyaret İYİ Parti'yi karıştırdı: Parti Akşener'i değil, Akşener partiyi bırakmış

Rozetsiz ziyaret İYİ Parti'yi karıştırdı: Parti Akşener'i değil, Akşener partiyi bırakmış

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title