Haberler

Güney Pekmezi Lezzetiyle İlgi Görüyor

Yeşilova ilçesine bağlı Güney beldesinde yapılan pekmezler lezzetiyle ilgi görüyor."Şarapkına' diye adlandırılan pekmez kaynatılan yerlere getiriliyor."

Yeşilova ilçesine bağlı Güney beldesinde yapılan pekmezler lezzetiyle ilgi görüyor.

Güney beldesinde bağ bozumuyla toplanan "dimrit" üzümü, halk arasında

"Şarapkına' diye adlandırılan pekmez kaynatılan yerlere getiriliyor. Burada traktör yardımıyla çalıştırılan sıkma makinesinden geçirilen üzümlerin suyu ayrı bir yere, "cibre" denilen posası ayrı bir yere konuluyor. Buradan elde edilen üzüm suyuna, pekmezin mayası olan ve çökelti vazifesi gören beyaz toprak ilave ediliyor.

Toprakla mayalanan üzüm suyu ön ısıtmaya tabi tutuluyor. Isıtıldıktan sonra soğutulan ve çökeltisi oluşan üzüm suyu, pekmez ocağında ana kazana konularak yüksek sıcaklıkta kaynatılıyor. Saatlerce kaynatılan pekmez, kaynama sırasında da devamlı karıştırılıyor. Öte yandan üzüm posası da mengenelerde sıkılarak bulamaç ve üzüm şırası olarak tüketiliyor.

-İmece usulü yapılıyor-

Güney Belediye Başkanı Cemal Altay, gazetecilere yaptığı açıklamada, beldede pekmezciliğin yüzyıllar öncesine dayandığını anlattı. Beldede pekmezin imece usulü yapıldığına dikkati çeken Altay, "Burada birlik beraberlik pekmez yapımı sırasında değil, bağlarda başlar" dedi.

Güney'de pekmez yapımının eski tarihlere uzandığını anlatan şarapkına işletmecisi Osman Bay da pekmez yapımının 20 gün devam ettiğini söyledi. Pekmezde maya olarak katılan toprağın da önemli olduğunu vurgulayan Bay, "Üzüm suyuna toprağı katmazsan ekşi olur. Toprak pekmezin mayasıdır" diye konuştu.

Bay, Güney halkının yüzde 70'inin pekmez işiyle uğraştığını, yapılan pekmezin litresinin 10 liradan satıldığını bildirdi.

Muhabir: Murat Çoban / Güç Gönel

Yayıncı: Tuncer Çetinkaya - BURDUR

Kaynak: AA / Güncel

Cemal Altay Yeşilova Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title