Haberler

Gebze - Bakan Işık: Yurt İçi Üretimin Yetersizliği Dolayısıyla Sanayici Mecburen İthalata Yöneliyor

Bakan Işık: Yurt içi üretimin yetersizliği dolayısıyla sanayici mecburen ithalata yöneliyor Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde Kimya Sektörü Çalıştayına katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2014 yılı dış ticaret açığının 84,5 milyar dolar olduğunu, bunun yüzde 30'a yakın kısmının da kimya sektöründen kaynaklandığını belirterek, "Bu açığa esas olarak sanayicimizin ara malı ithalatı neden olmaktadır.

Bakan Işık: Yurt içi üretimin yetersizliği dolayısıyla sanayici mecburen ithalata yöneliyor

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde Kimya Sektörü Çalıştayına katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2014 yılı dış ticaret açığının 84,5 milyar dolar olduğunu, bunun yüzde 30'a yakın kısmının da kimya sektöründen kaynaklandığını belirterek, "Bu açığa esas olarak sanayicimizin ara malı ithalatı neden olmaktadır. Yurt içi üretimin yetersizliği dolayısıyla sanayici mecburen ithalata yönelmektedir." dedi.

Taşıt Araçları Organize Sanayi Bölgesi (TOSB) da yapılan Kimya Sektörü Çalıştayı'na Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldırım, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıcaslan, Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Timur Erk, TOSB Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Çiftçi ve kimya sektörü yöneticileri katıldı.

"SANAYİCİ MECBUREN İTHALATA YÖNELİYOR"

Burada yaptığı konuşmada, Girişimci Bilgi Sistemi (GBS) verilerine göre sektördeki ortalama çalışan ücretlerinin de 2014 yılında 2.724 TL ile imalat sanayi ortalamasının üzerinde olduğunu söyleyen Bakan Fikri Işık şöyle devam etti:

"Sektörün 2000 yılında 2,2 milyar dolar olan ihracat rakamının 2014 yılında 15,5 milyar dolara ulaşmış olması elbette sevindiricidir.Sektör geçen yıl 189 farklı ülkeye ihracat gerçekleştirerek de ciddi bir başarı göstermiştir.Ancak geçtiğimiz yıl 15,5 milyar dolar ihracata karşılık, 40 milyar dolarlık ithalat yapmışız.Böyle bir dış ticaret açığı elbette kabul edilebilir değildir. Geçen sene ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 65'ti.Kimya sektöründe ise bu oranın sadece yüzde 38 civarında olduğunu görüyoruz. Ülkemizin 2014 yılı dış ticaret açığının 84,5 milyar dolar olduğunu düşünürsek bunun yüzde 30'a yakın kısmı kimya sektöründen kaynaklıyor. Bu açığa esas olarak sanayicimizin ara malı ithalatı neden olmaktadır. Yurt içi üretimin yetersizliği dolayısıyla sanayici mecburen ithalata yönelmektedir. "

'İTHALATI YAPILAN ARA MALLARIN BÜYÜK KISMINI PETROKİMYASAL ÜRÜNLER OLUŞTURUYOR'

İthalatı yapılan ara malların büyük bir bölümünü ise petrokimyasal ürünler oluşturduğunu söyleyen Bakan Işık konuşmasını söyle sürdürdü:

"Petrokimyasal ürünlerin ithalatında son beş yılda miktar bazında polimerlerde yüzde 35, elyaf hammaddelerinde yüzde 18, lastik hammaddelerinde yüzde 47 ve diğer petrokimyasal ürünlerde yüzde 31 oranında artış olmuştur. Bu tablo, ara malı üretiminin ne kadar kritik, ne derece stratejik bir konu olduğunu açık bir şekilde ortaya koyuyor. Özellikle sanayicimizin ihtiyaç duyduğu ara mallarını üretmeye başlayabilirsek, bu hem ithalatımızı azaltacaktır hem de ihracatımızı artıracaktır.2013 yılı itibariyle, küresel kimya ticaretinin 3,1 trilyon Avroyu aştığını biliyoruz. Dünyada kimya satışlarının yüzde 20'lik kısmı Avrupa ülkeleri, yüzde 50,9 Asya'daki ülkeleri, yüzde 16,7'i ise NAFTA ülkeleri tarafından yapılıyor."

'UZAKDOĞU VE ASYA ÜLKELERİ BU ALANA HAKİM OLMAYA BAŞLADI'

Son dönemde Uzak doğu ve Asya ülkelerinin bu alana hakim olmaya başladıklarını gördüklerini söyleyen Bakan Işık, "Son 10 yıl içerisinde Çin'in kimyasal madde satışlarından aldığı pay, dikkatinizi çekiyorum, yüzde 8,7'den yüzde 33,2'ye yükselmiştir. Biz doğru bir kurguyla hareket eder, doğru modelleri oluşturursak, hem diğer sektörlerin ihtiyacı olan ithalatı azaltmış oluruz hem de küresel ticaretten aldığımız payı artırabiliriz. Bu açıdan özellikle petrokimya alanında yapılan, yapılacak olan yatırımları çok önemsediğimizi ifade etmek istiyorum. Bütün sektörlerimiz için olduğu gibi kimya sektöründe de Ar-Ge, inovasyon, kurumsallaşma ve markalaşma gibi konulara özel bir vurgu yapıyoruz. Çünkü imalat sanayinde kg başına 2 dolar olan ihracat değerimizi, Almanya benzeri gelişmiş ülkelerde olduğu gibi 4-5 dolar seviyesine çıkarmanın yolu buradan geçiyor."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fikri Işık Gebze Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Starbucks zam geldi mi? Starbucks fiyatları ne kadar oldu? Akaryakıta zam mı geldi 3 Mayıs 2024? Elazığ'da deprem mi oldu SON DAKİKA? 3 Mayıs CUMA (Sivrice) Elazığ depremi şiddeti, merkezi ne? #128558 Fenerbahçe hangi gün kuruldu? FB 3 Mayıs'ta mı kuruldu? 3 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 3 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! Makas ne zaman icad edilmiştir? Makas kaç yılında icad edildi? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 3 Mayıs 2024 Cuma! 3 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 3 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title