Haberler

Gaziantep Avrupa Kültür Başkentine Aday Olmalı

Güncelleme:

Zeugma Mozaik Müzesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Belediye Penceresinden Gaziantep" konulu panel düzenlendi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve Zeugma Mozaik Müzesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Belediye Penceresinden Gaziantep" konulu panel düzenlendi.

Moderatörlüğünü GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun'un yaptığı panelde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Danışma Kurulu Üyesi Vali Dr. Enis Yeter, Prof. Dr. Coşkun Özgünel, Dr. Maan Chıblı, Barış Kuyucu, Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici konuşmacı olarak katıldı.

GAZİANTEP ÇOCUK DOSTU KENTİ

Panelin ilk konuşmacısı olan Barış Kuyucu "Marka Kent Gaziantep ve Spor" konulu sunum üzerinden davetlilere sporun kente katkılarını anlattı. Sporun ilk aşamasının sokakta oynanan oyun olduğunu ve bunun gün geçtikçe bir tutkuya dönüştüğünü ifade eden Kuyucu, "Hepimizin çocukluğu sokaklarda geçmiştir. Ben Eblehan Mahallesi'nde hayatın ne olduğunu öğrendim. Sokaklar sporun bir başlangıcıdır. Hepimizin hayatı mahallelerde spor yaparak başlamıştır. Gaziantep'in nüfusu 2 milyona yakın olup bunun yüzde 70'i genç nüfustur. Türkiye geneline baktığımızda Türkiye'nin tek çocuk dostu kenti Gaziantep olarak görüyoruz." diye konuştu.

Gaziantepspor'un bu kentin reklam aracı olan ilk ve tek markası olduğunu vurgulayan Kuyucu, Gaziantep Büyükşehir Belediyespor, Royal Halı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Basketbol Takımı ve Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımları'nın başarısından bahsetti. U20 Dünya Kupası logosu ile Zeugma'yı temsil eden Çingene Kızı resmi logosunun yan yana olması Gaziantep'in dünyaya açılan penceresi olduğunu anımsatan Barış Kuyucu, "Dünya Kupası'nda 7 ilden birisinin Gaziantep olması, bu ile verilen önemin bir göstergesidir. İngilizce, İspanyolca, Çince ve Türkçe evrensel dil olarak gösterilebilir. Benim için en önemli evrensel dil spordur. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey'i spora ve kültüre verdiği önemden dolayı tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

Diğer panelistlerden Büyükşehir Belediyesi Danışma Kurulu Üyesi Vali Dr. Enis Yeter, Prof. Dr. Coşkun Özgünel, Dr. Maan Chıblı ise yaptıkları konuşmada, Gaziantep'in bir tarih ve kültür kenti olduğunu dile getirdiler.

Eski Gümüşhane Valisi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Danışma Kurulu Üyesi Enis Yeter, Gaziantep'in son dönemlerde kültür ve sanat yönü ile çok geliştiğini, bu açıdan Avrupa Kültür Başkenti'ne aday olması gerektiğini söyledi.

Yeter, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği kültürel miras ve tarihi dokuları gün yüzüne çıkarma projelerinin önemine dikkat çekerek, "Bu konuda Başkan Asım Güzelbey Avrupa Kültür Başkenti için gerekli girişimleri yapmalıdır." dedi.

Eski mimari yapıların onarılması ve kente kazandırılması anlamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin girişimlerinin önemli bulduğunu ifade eden Enis Yeter, kentsel dönüşüm konusuna da değindi. Kentsel dönüşümün kentin turizmine, istihdamına ve sosyal hayatına katkı sağlayacağını işaret eden Yeter, sanayi açısından da önem arz ettiğini belirtti.

BÜYÜK KENTLER GAZİANTEP'İ TAKLİT EDİYOR

Mimari yapıların onarılması, kentin kimliğinin kazandırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Coşkun Özgünel, ekonomi ve sanayi yönü ile gelişen bir Gaziantep'in kültürel ve sanatsal yönüyle de gelişmesi gerektiğini kaydetti. Bu açıdan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin önemli bir misyonu yerine getirdiğini aktaran Özgünel, "Son 10 yıl içinde ortaya çıkan tarihi yapıtlar ve kültürel değerler Gaziantep'e ruh kazandırdı. Gaziantep'te gördüğüm en güzel olay eski yapıların aslına uygun olarak restore edilmesi, yapılması ve korunmasıdır. Bu bakımdan büyük kentler Gaziantep'i taklit etmek için yarışıyorlar." değerlendirmesini yaptı.

Özgünel, "Görüyoruz ki Anadolu kentleri içerisinde tarihine ve kültürüne değer veren iller arasında Gaziantep ilk sırada yer almaktadır. Bir Anadolu kentinde bu kadar müzelerin olması, tarihi eserlerin bulunması, mimari yapıların gün ışığına çıkması için Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey büyük gayret göstermiş. Güzelbey, yaptığı çalışmayla şehir üzerindeki şalı kaldırmış, tarihi güzellikleri ortaya çıkarmış. Ayrıca Gaziantep sanayisiyle, ekonomisiyle önemli bir konumda. 2000 yılından itibaren Gaziantep'te kentleşme yüzde 80 olmuş. Bu başarılı çalışmasından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ve ekibini kutluyorum" şeklinde konuştu.

Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici ise, Kent Konseyi'nin önemini anlatarak, seçilmişler ile atanmışların STK'larla birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Binici, "Kent Konseyi daha önceki yıllarda Kent Meclisi olarak görev yapıyordu. Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey'in başkanlığında Kent Konseyi olarak faaliyetlerini devam ettirdi. Kent Konseyi çalışma sürecinde birçok önemli hizmetlere imza attı. Şimdi 232 mahalle muhtarımız ile kentin sorunlarını ortaya çıkaran bir çalışma yapıyoruz." diye konuştu.

"Gelişen ve değişen Gaziantep" konulu bir sunum yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ise, 2014 yılında Gaziantep için iki önemli projenin Gaziantep'in vizyonunu değiştireceğini ifade etti. Aşağı Fırat Havzası ile Dülük Antik Kenti'nin gün yüzüne çıkarılması projesinin çok önemli olduğunu dile getiren Güzelbey, 'Aşağı Fırat Havzası'nın Tuna Nehir kadar önemli ve bu doğrultuda bir turizm havzası olabileceğini kaydetti. Dülük Antik Kenti'nin ise tarihi SİT alanları içinde yapılan köyün uygun bir yere aktarılması ve burasının aslına uygun olarak restore edilerek Safranbolu evleri tipinde yapılabileceğini' belirtti.

Kentin en önemli sorunlarından birisinin toplu taşıma olduğunu ve konuda da önemli bir mesafe kat ettiklerini aktaran Güzelbey, 2013 yılı sonunda İbrahimli hattını tamamlayacaklarını hatırlattı. Yeni alınan 80 doğalgazlı otobüsün ay sonunda hizmete gireceğini vurgulayan Başkan Güzelbey, 10 körüklü otobüs, 30 normal otobüs daha alacaklarını ve 28 otobüs için de görüşmelerinin devam ettiğini belirtti. Dolmuşların kalkacağını ve bunların otobüslere dönüşeceğini belirten Güzelbey, bu açıdan ulaşımda hem bir kaosu önlemiş olacaklarını hem de tek elden yürütülebileceğinin daha mantıklı olduğunu kaydetti.

AK Parti Gaziantep milletvekillerinden Derya Bakbak, Nejat Koçer, Mehmet Erdoğan, Mehmet Sarı, Ali Şahin, Halil Mazıcıoğlu'nun da katıldığı panele, Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa, AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şahinbey Belediye Başkan Yardımcısı Birol Ülger, Oğuzeli Belediye Başkanı Bekir Öztekin, İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın, MHP İl Başkanı Mustafa Erzin ve çok sayıda davetliler katıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Asım Güzelbey Yavuz Coşkun Güncel Haberler

title