Haberler

Filistin BM'ye tam üyelik talep ediyor

Güncelleme:

Filistin'in BM'ye tam üyelik talebi, ABD'nin veto kararıyla karşılaştı. Filistin'in BM'ye tam üyelik zamanının geldiğini belirten Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, uluslararası camiaya Filistin'i tanıma çağrısı yaptı. ABD ise iki devletli çözüme karşı çıkmadığını belirtirken, Filistin Yönetimi'ne reform çağrısında bulundu.

NEW Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, ülkesinin BM'ye tam üyeliğinin zamanının geldiğini belirterek, uluslararası camiaya Filistin'i tanınması çağrısı yaptı.

BM Genel Kurulu'nda ABD'nin Filistin'in BM üyeliğini talep edilen karar tasarısının vetosu görüşüldü.

Gazze'de hem BM Genel Kurulu hem de BM Güvenlik Konseyi tarafından talep edilen ateşkesin hemen uygulanması gerektiğinin altını çizen Mansur, modern tarihte eşi benzeri görülmemiş düzeyde sistematik bir şekilde yıkım gerçekleştirildiğine dikkati çekti.

Bir taraftan iki devletli çözüm desteklenirken diğer taraftan "İsrail, Filistin devletini yok etmeye çalışırken boş boş durulamayacağını" belirten Mansur, "Filistin'in tam BM üyeliğinin zamanı çoktan geldi geçti." ifadesini kullandı.

Mansur, 75 yıl önce İsrail'in BM üyeliğini tüm BM Güvenlik Konseyi kararları ve BM Şartı'nı ihlal ederek kabul edenlerin bugün neden Filistin'in üyeliğini çözüm sürecine bağladığını anlamanın mümkün olmadığını kaydederek, "Hiçbir çifte standart bu saçma mantığı açıklayamaz." dedi.

10 Mayıs'ta Genel Kurul'da acil oturum düzenlenerek burada Filistin'in BM üyeliğinin tekrar gündeme getirileceğini açıklayan Mansur, tüm üye ülkelere Filistin'i devlet olarak tanımaları çağrısında bulundu.

Mansur, "Daha fazla gecikmeden tanıma kararını alın. Çünkü Filistin devletini yok etmek isteyenler beklemiyor." değerlendirmesini yaptı.

ABD iki devletli çözüme karşı çıkmıyor

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood ise ülkesinin Filistin'in BM'ye tam üyeliğini veto kararını açıklarken, esasen ABD'nin iki devletli çözüme karşı çıkmadığını dile getirdi.

İki devletli çözümün hem bölgesel entegrasyon hem de İsrail'in Suudi Arabistan dahil Arap ülkeleriyle ilişkisini de etkileyeceğini kaydeden Wood, Filistin Yönetimi'ne gerekli reformları yapmaları için uzun zamandır çağrıda bulunduklarını kaydetti.

Wood, "Terör örgütü olan Hamas'ın hala Gazze'de güç ve nüfuzu var. Söz konusu karar tasarısında bahsi geçen devletin bir parçası olan Gazze'de." diyerek, veto yetkilerini kullanma gerekçelerini açıkladı.

Kullandıkları vetonun esasen Filistin'in devlet olmasına karşı çıkmak anlamına gelmediğini ifade eden Wood, temel amacın bu durumun taraflar arasındaki müzakerelerle netleşmesine imkan vermek olduğunu bildirdi.

ABD Filistin'in tam üyeliğini veto etmişti

ABD, 19 Nisan'da BM Güvenlik Konseyinde Filistin'in BM'ye tam üyeliğini talep eden karar tasarısını veto etmişti.

Oylamada İngiltere ve İsviçre "çekimser" kalırken Rusya, Çin, Fransa, Cezayir, Malta, Ekvator, Guyana, Slovenya, Sierra Leone, Mozambik, Güney Kore ve Japonya "evet" oyu vermişti.

Karar tasarısı metninde, "BM Genel Kuruluna Filistin'in tam üye olarak kabul edilmesi tavsiye edilir." ifadesi yer alıyordu.

Filistin, 2011'de de BM'ye tam üyelik başvurusu yapmış ancak BMGK'de gereken desteği alamamıştı. Filistin 2012'de BM "daimi gözlemci" statüsüne kavuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Filistin Riyad Uluslararası İlişkiler Dünya Güncel Haberler

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

Bakmadan Geçme

Havalar ne zaman ısınacak? Havalar ne zaman, hangi tarihte ısınıyor? Meteoroloji tarih vererek uyardı! Prens 3. sezon ne zaman çıkacak? Prens 3. sezon var mı, nerede yayınlanacak? AÖF sınav sonuçları ne zaman açıklanır? AÖF sınav sonuçları nereden, hangi siteden öğrenilir? AÖF sonuç sorgulama ekranı 2024! 1 HAZİRAN TV YAYIN AKIŞI: Bugün hangi diziler var? KANAL D, SHOW TV, STAR TV, ATV, TV8, NOW LGS sınavı kaç dakika? LGS sınavı saat kaçta başlıyor, saat kaçta bitiyor? İşte 2024 LGS sınav süresi! WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 1 Haziran Cumartesi Whatsapp neden yüklenmiyor, kasıyor? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya ayrıldı mı? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya neden ayrıldı? Cumartesi günleri noter açık mı? Cumartesi günleri noterler saat kaça kadar açık, kaçta kapanıyor? 1 HAZİRAN BİM AKTÜEL YENİ GELEN ÜRÜNLER! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Özer Çiller öldü mü? Özer Çiller kimdir, nerden öldü? Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller öldü mü? Askerlik kaldırılacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılıyor mu, neden? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu! 1 Haziran hangi burç? 1 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 1 Haziran tarihi hangi burç olur? KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN 2024? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, bitiyor? LGS hangi gün, ne zaman yapılacak? LGS sınavı hangi tarihte uygulanacak? İşte 2024 LGS sınavı tarihi! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 1 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title