Haberler

Everest Dağı'ndaki Görünmez Hazinenin Peşinde

Güncelleme:

LHASA, 8 Mayıs (Xinhua) - Everest Dağı'nın etekleri, Mayıs ayında gelen erken yaza rağmen hala rüzgarlı ve karlı. Bir grup "hazine avcısı", dünyanın en yüksek zirvesinin 5200 metre rakımda bulunan ana kampa geldi.

LHASA, 8 Mayıs (Xinhua) - Everest Dağı'nın etekleri, Mayıs ayında gelen erken yaza rağmen hala rüzgarlı ve karlı. Bir grup "hazine avcısı", dünyanın en yüksek zirvesinin 5200 metre rakımda bulunan ana kampa geldi. Her gün şafak vakti çadırlarından kürek, kazma ve değişik şekil ve boylarda kaplarla yola çıkan ekip, görünmeyen hazineleri aramak için buzul, dere ve uçsuz bucaksız vahşi doğaya doğru yol alıyor. Hazine avcıları, Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletinin merkezi Lanzhou'daki Lanzhou Üniversitesi'nin Pan-Üçüncü Kutup Bölgesi Merkezi'nden buzul mikrobik araştırma ekibinin üyelerinden oluşuyor.

Ekip, Everest Dağı'nda kapsamlı bilimsel keşif gezisi yapan 270'ten fazla üyeden oluşan daha büyük bir bilimsel araştırma ekibinin bir parçası. Araştırmacılar, çıplak gözle görülemeyen mikrobik örnekler toplamak ve Everest Dağı'nın ekolojik koşullarını analiz etmekle sorumlu. Lanzhou Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Wang Wenqiang, "Bizim işimiz 'hazine için kazı yapmak' gibi görünüyor" diyerek, 5.200 metre ile 6.500 metre arasındaki yüksekliklerde buz, kar, hava, toprak, akarsu ve göller gibi farklı ortamlardan mikrobik örnekler topladıklarını belirtti.

Everest Dağı'nın zirvesine ulaşan Çinli bilimsel keşif ekibinin üyeleri, 4 Mayıs 2022. (Fotoğraf: Sonam Dorje/Xinhua)

Buzulların eriyen suyunun karışmasıyla nehir suyu Mayıs ayında hala buz gibi soğuk. Araştırmacıların numune almak ve su kütlesi ölçümü için nehre bıraktıkları konteyneri çıkarmak için bir gün beklemeleri gerekiyor. Doğu Rongbuk buzul bölgesindeki su örnekleme çalışmalarına başkanlık eden Zhang Weizhen, numunelerin toplandıklarında derhal gölgelik bir alana alınması gerektiğini söyledi. Zhang, "Güneş numunelere temas ederse, çalışmamız boşa gider" dedi. Öğle yemeği için önceden hazırlanmış ekmek ve kurabiyeleri olan ekip, hava kararana kadar ana kampa dönmüyor. Geri döndükten sonra da, toplanan numunelere işlem yapmaları gerekiyor.

Ekipteki diğer bir araştırmacı Liu Yang, su numunelerinde yer alan bakteri, virüs ve diğer organizmaların filtreleme ve tespit işleminin 48 saat içinde tamamlanması gerektiğini vurguladı. Liu, "İşlem zamanında yapılmazsa, su kütlesindeki mikrobik topluluk yapısı ve virütik özellikler büyük ölçüde değişerek deney sonuçlarını etkiliyor" dedi. Zhang, ekibinin, Everest Dağı buzullarındaki yüzey akışının araştırılması için, akarsuların karbon emme potansiyelinin değerlendirilmesi gibi ilk elden bilgiler sağlayacağını belirtti. Plana göre, buzul mikrobik araştırma ekibinin görevini 20 Mayıs gibi tamamlaması bekleniyor.

Kaynak: Xinhua / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Everest Dağı Haberler

Bakmadan Geçme

PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title